dinsdag 22 augustus 2017

Parijs: Fondation Louis Vuitton: 'art/afrique - le nouvel atelier'


Ik zat een dikke 2 weken in Parijs afgelopen maand. Dat wil zeggen dat ik weer veel te vertellen en te tonen heb - en ook dat ik nog heel veel tijd zal moeten spenderen in het afwerken van alle foto's die ik er maakte.


Bodys Isek Kingelez - Congo
1 van zijn maquettes voor fantasierijke gebouwen
Kemang Wa Lehulere - Zuid Afrika

En beste lezers, dat wil ook zeggen dat ik jullie de komende maanden - willen of niet - weer zal bombarderen met verhalen van mijn avonturen in die schone stad. 

Zanele Muholi - Zuid-Afrika - 'Somnyana Ngonyama'
 Collage (ik maakte er een collage van ;) ) van zelfprotretten
Moke - Congo

Ik moest niet lang nadenken over waar mijn eerste blogpost zou moeten over gaan. Mijn bezoek aan de tentoonstelling met afrikaanse kunst in Fondation Louis Vuitton was 1 van de absolute hoogtepunten van mijn reisje en vermits die tentoonstelling op zijn einde loopt, wil ik potentiële bezoekers nog warm maken om daar zeker naartoe te gaan vooraleer ze onherroepelijk sluit.

John Goba - Sierra Leone
Rigobert Nimi - detail uit Station Vampires - Congo

Fondation Louis Vuitton is een nieuw museum in het befaamde Bois de Boulogne. Ik las er her en der een artikeltje over toen het enkele jaren geleden open ging en zag hier en daar beelden verschijnen van een fascinerend gebouw en dus stond dat als 'zeker te doen' op mijn lijstje van potentiële activiteiten tijdens mijn Parijstripje.

Lawrence Lemaoana - Zuid Afrika
collage van een aantal van zijn werken 
Seydou Keïta - Mali

Soms kom ik ergens - in een museum of gewoon ergens op een plek die ik nog niet kende - en heb ik effe tijd nodig om door te krijgen wat die plek zo boeiend maakt. Soms komt die klik ook gewoon niet. 

chérie samba
Chéri Samba- Congo
J. D. Okhai Ojeikere - Nigeria

Maar toen ik in dit museum binnen stapte voelde ik onmiddellijk een grote aanzwellende 'waw' in mijn borstkas. En dat gevoel is tot op het einde van mijn bezoekje aan dit museum blijven hangen.

Chéri Samba uit Congo
'onderaan op het werk staat ' Little Kadogo - I am for peace, that is whu  like weapons '
Moshekwa Langa - Zuid Afrika/Nederland
Drag paintings

Op de tentoonstelling zie je werken hangen - allemaal zeer mooi gepresenteerd trouwens - van diverse kunstenaars uit heel het Afrikaanse continent. En ik laat er met plezier een aantal van zien.

Frédéric Bruly Buoabré - Ivoorkust
Collage van een aantal van zijn werken uit de serie 'personnages Célébres' van 1986
Jane Alexander - Zuid Afrika

Er vielen me een aantal dingen op in deze collectie. 

Zahele Muholi - Zuid Afrika
detail uit haar 'facese and phases'

1 ervan is dat er in deze werken meer dan wat ik gewoon ben in hedendaagse kunst maatschappijkritische elementen zitten. Deze kunstenaars zijn vaak ook activisten en gebruiken hun kunst om dat te uiten.

Omar Victor Diop - Senegal
Abu Bakarr Mansaray - Sierra Leone

Er zaten ook best wel wat werken tussen waarbij wapens en agressie een rol spelen. 

detail uit een werk van Kudzanai Chiurai - Zimbabwe
 Kudzanai Chiurai - Zimbabwe

Zeer tof  en vindingrijk vind ik ook de vele werken waarbij afval gerecycleerd werd tot kunst. 

Romuald Hazoumé - Benin
Romuald Hazoumé - Benin
collage van een aantal van zijn maskers

En wat me bijzonder blij maakte was dat er opvallend veel werken hingen van vrouwelijke kunstenaars! 

Seni Awa Camara - Senegal
Lynette Yiadom-Boakye - Londen/Ghana
Oorspronkelijk was ik van plan om wat meer uitleg te geven bij de werken die ik hier toon omdat daar toch wel vaak bijzondere verhalen achter zitten. Maar dat zou leiden tot een heel lange blogpost en eigenlijk moet je zelf maar beslissen of je er meer wil over weten of niet. Kunst hoeft niet altijd uitgelegd te worden namelijk... Maar ik heb wel speciaal voor jullie  wel uit interesse de artiesten gegoogled en als je er zelf meer wil over weten kan je daar naar doorklikken via de naam onder de foto.

Bodys Isek Kingelez - Congo
Chéri Samba - Congo

Naast de tentoongestelde werken, is het gebouw zelf ook een lust voor de ogen. 


Het is een nieuw gebouw en lijkt wel wat op een glazen zeilboot. Er zijn grote heldere ruimten met spannende hoeken, terrassen, en ruimten waar je helemaal tot rust komt. Er wordt veel gebruik gemaakt van glas, spiegels, water, wit en geel. Het museum is zowel langs binnen als langs buiten een opvallende verschijning.


Langs buiten vond ik het moeilijk te fotograferen, zeker langs de mooiste kant. Op foto's lijkt het wel of het gebouw vrij staat midden in het bos. Maar vlak voor de waterspiegel is een ingang naar een soort te betalen bospretpark en het is daardoor niet zo makkelijk om vanuit die hoek foto's te maken of van het zicht te genieten. Dat zie je niet op de foto's die op internet staan, ook niet op de mijne trouwens ;) . 

Deze tentoonstelling loopt nog tot 4 september (op de homepagina van het museum staat tot 28 augustus, maar als je doorklikt naar de tentoonstelling zelf staat er 4 september als einddatum) en als je in het kort naar Parijs trekt raad ik ze je van harte aan!.
Maar geraak je er niet op tijd, dan lijkt het me alsnog de moeite om dit museum te bezoeken want er zal altijd wel iets boeiends te zien zijn :) . 


Meer info over deze tentoonstelling vind je op deze website.

Kemang Wa Lehulere - Zuid Afrika
Ik heb een reclame- en sponsorvrije blog en schreef deze blogpost dan ook op eigen initiatief, kreeg er niks voor in ruil, betaalde keurig de inkomprijs en het museum is niet op de hoogte van het feit dat ik dit schreef.

Meer blogposts over Parijs op deze  pagina of via deze tag...
Meer blogposts over kunst via deze tag...

5 opmerkingen:

 1. Louis Vuitton is toch een modehuis? Heeft dit modehuis dit museum bekostigd?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. geen idee! Ben er ook nog niet achter hoe dat nu juist in mekaar zit.

   Verwijderen
 2. Reacties
  1. Ja hé! En met mooie inhoud en op een bijzondere plek gelegen! Ook eens langsgaan de volgende keer in Parijs dus ;)

   Verwijderen
 3. Prachtig, zowel de collectie als het gebouw! Mooie foto's!!

  BeantwoordenVerwijderen