vrijdag 2 juni 2017

in mijn tuin - mei 2017


De eerste weken van mei had mijn (voor)tuintje een kleurenpalet met veel frisgroen gelardeerd met streepjes rood, wit, blauw, paars, en geel. Op het einde van mei was dat al heel wat minder. Ik heb dat al een paar jaar 'in de mot': na de eerste uitbarsting van fleurige bloemigheid breekt er een periode aan waarin het op vlak van kleuren weer een heel pak minder exuberant wordt. 

pioenen

Momenteel staat er niet veel meer in bloei:  de pioenen doen wel nog hun best en de eendagsbloemen beginnen zachtjesaan de tuin in te palmen ( ik moet ze echt wat in toom houden of heel de tuin staat vol ). 

alium

En er is ook nog die éne reuzenalium die toch niet zo reusachtig blijkt te zijn maar dat is het zowat.

pioen

Maar daar gaat snel verandering in komen hoor: de bloemen van de hortensia's beginnen zich te vormen en de oregano schiet al aardig op richting hemel. 


Waar ik echt hard van genoten heb, zijn de rood/witte anemonen die ik afgelopen herfst zaaide. Ze hebben me een flinke tijd verwend met mooie duogekleurde bloemen en ik hoop dat ze het de volgende jaren zo blijven verder doen!


Ze zijn ook aangepast aan hun omgeving zo vlakbij het Antwerpstadion met zijn rood-witte clubkleuren.


De irissen heb ik verspreid over verschillende jaren geplant en dat heeft als plezant effect dat ze niet allemaal tegelijk bloeien waardoor er wel langer irissen in de tuin stonden.

iris

En dan was er nog dat éne exemplaar waarvan ik echt niet weet hoe ze in mijn tuin terecht komt :) .

iris

In het begin van mei was de voortuin een waar feest voor mijn neus: de meiklokjes die elk jaar weer in aantal toenemen stonden toen in bloei en zeker als de zon wat schijnt ruik ik dat al van wat verderop.

meiklokje

Er middenin gaan staan en me laten bedwelmen door hun zoete geur is een groot genoegen! 
En ze zijn nog mooi ook!

meiklokje
alium
Er verschenen ook trouw weer enkele aliumbollen. Enkele paarse én witte.

alium
alium

Ik plantte in de herfst een reuzenalium maar die had geen zin om te den wat me beloofd werd. De stengel was veelbelovend: zeker 3 keer zo dik als die van de andere aliumplanten! Maar de bloembol is zelfs kleiner dan die van de andere planten. 

reuze alium

De bol staat wel opvallend voller met kleine zachtpaarse bloemekes en ook kleiner dan verwacht blijft hij natuurlijk een schoonheid.

knoflook

Op de valreep van de meimaand oogstte ik ook mijn eerste lading bollen look. Ik plantte ze in plantzakken in de herfst en hoopte op dikke nieuwe bollen. Maar net als vorige keer bleven de bolletjes erg klein. 


Eigenlijk zijn ze amper groter dan de omvang die de geplante tenen hadden in de herfst. Alleen zijn ze van 1 teen getransformeerd naar een bol met vele miniteentjes. Ik gebruikte ze al om marinade te maken voor vlees en ze blijken wel erg lekker. Maar als iemand een tip heeft om grotere bollen look te bekomen: shoot!


De judaspenning heeft in april mooi gebloemd in paars en wit en staat nu vol met hun typisch platte centvormige zaden. Daar was het me allemaal om te doen! 

judaspenning

Ik ga ze gewoon lekker laten staan tot ze helemaal gedroogd zijn!

vergeet me nietje

En hoe gaat het met jullie tuin? 


Follow

6 opmerkingen:

 1. Prachtige bloemen heb je in de tuin! Mooie foto's ook. De lavendel begint bij mij nu heel mooi en geurig te worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hé! Ik heb de mijne nog niet gezien! Ik moet eens gaan kijken!

   Verwijderen
 2. Prachtig wat jouw tuin allemaal voortbrengt. Ik ben nog een beetje een beginner met mijn tuin. Altijd gericht op de achterkant waar het maar niks wilde worden. Nu heb ik plots de voortuin ontdekt. Beetje bij beetje raakt het (on)georganiseerd kleurrijk en wat en o wat geniet ik ervan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig!!! Je hebt er weer heel mooie foto's van gemaakt. Die anemonen zijn inderdaad schitterend, die heb je dus gewoon in het najaar gezaaid, dat is leuk om eens uit te proberen. Maar is dat zaad of zijn dat knolletjes? Onze tuin... ten eerste is de grond hier niet zo rijk als bij jou, dat zie ik al aan de bloemen. Droog en zanderig hier, waardoor er snel soorten verdwijnen die daar net iets minder van houden en de liefhebbers gaan woekeren. Zo ziet onze tuin er nu ook uit, als een wildernis. Veel weggeweest, dan weer te heet, nu weer te nat om erin te werken. Binnenkort gaat de heggenschaar er flink in, kan nauwelijks meer bij de voordeur komen ;) Bedankt voor het meegenieten van jouw bloemenweelde!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oeps ja! Ik heb die anemonen niet gezaaid maar geplant want dat zijn idd knolletjes :) . En bij mij is het zware natte grond, helemaal anders dan bij jou dus. Dat zal idd wel effect hebben op wat er goed en minder goed bloeit. Ik heb ooit eens eenzelfde zakje bloemenweide gezaaid dan een vriendin die een paar gemeenten verderop woont. En bij haar kwamen er andere bloemen uit dan bij mij. lag ook aan de soort grond denk ik...

   Verwijderen