maandag 26 juni 2017

Antwerpen: wat gebabbel over de sinksenfoor en park spoor Oost


Mijn lief wilde niet binnen blijven. Toen hij onlangs kwam binnenvallen - we wonen niet samen dus valt hij in het weekend binnen - somde hij wat mogelijkheden voor uitjes op en toen hij begon over oliebollen en wafels op de sinksenfoor was ik verkocht :) Vroeger stond de sinksenfoor midden in Antwerpen, meer bepaald  op de kaaien. Midden in een buurt die toen ik nog een jong meiske was er wat saai en verkommerd bij lag maar dan ineens ontdekt werd door hippe mensen en winstzieke projectontwikkelaars. 'Het zuid' werd ineens erg hip, al heb ik de indruk dat het hoogtepunt van die hipheid ondertussen toch alweer enkele jaartjes achter ons ligt.


Op de kaaien waren een paar ingeweken hippe projectontwikkelaars niet zo content met dat jaarlijks kermisfeest op het plein en na wat klachten en rechtszaken haalden ze hun buit binnen en moest de sinksenfoor die daar al stond van 1969 verkassen.


De stad bepaalde dat de foor vanaf 2015 op een oud spoorrangeerterrein net buiten het centrum zou mogen gaan staan. Dat spoorrangeerterrein zou ooit omgevormd worden tot 'park spoor oost'  en ligt geprangd tussen de uitlopers van de bisshoppenhoflaan en de singel in Antwerpen Noord.


Voor mij is die locatie veel dichter bij dan vroeger. Ik kan nu zelfs vanuit mijn voortuintje de hoogste attracties in de verte in de lucht zien zwaaien. Toch was ik er nog niet geweest sinds hij daar staat. 


Ik was trouwens ook nog niet gaan kijken naar dat nieuwe park dat daar aangelegd zou zijn. Ik woon omringd door groene parken vol bomen en planten dus heb ik niet zoveel nood aan een nieuw park. 


De mensen in die buurt kunnen dat echter wel gebruiken wat veel groen is daar niet.
Maar met de komst van dat 'park spoor oost' is dat vooralsnog niet veranderd: ik zag er vooral kasseien - coblestones in het Engels, dat vind ik zo'n plezant woord - gras en een paar sprietige bomen. En daarnaast de Singel.... Ik hoop dat de kinderen in die buurt naar hartenlust zullen komen ravotten in dat 'park' maar ik hou het precies toch liever bij de parken mét planten en grote bomen in mijn buurt ;) . Ik heb blijkbaar een andere definitie van wat een "park" is dan 'de stad'.... . 


Op de sinksenfoor ga ik nergens in want ik word daar toch overal ziek in. Maar ik stond ook nu weer met veel plezier en grote ogen te kijken naar al die attracties die onverschrokken en veel moedigere mensen dan ik de lucht inslingerden en ronddraaiden ...op een vreselijke beat.


Die muziek op de foor is toch zo irritant! Ik ben al geen fan van de soort van muziek die daar gedraaid wordt, maar als ze nu eens gewoon over heel de foor 1 stukske muziek zouden laten horen zou dat nog gaan. Helaas heeft elke attractie zijn eigen luide schreeuwerige bonkerige muziek en je hoort dat allemaal tegelijk. Ik vind dat niet tof ...


Ik was van plan om na ons gezamenlijk 'rondgehang' nog wat langer te blijven hangen dan mijn lief om op mijn gemak wat foto's te kunnen schieten, maar ik kon het lawaai echt niet meer verdragen.


Ik at nog een laquemans (veel minder lekker dan ik me herinnerde van lang geleden helaas, maar ik denk dat ik er gewoon de verkeerde kraam voor had uitgekozen), trok nog wat foto's van een oud treinstel dat vlakbij de foor mooi staat te roesten en sprong voldaan de tram op richting huis. Ik kan er weer effe aan weerstaan, aan die lokroep van plezier en vertier.


Wil je er zelf eens naartoe? De sinksenfoor staat nog in 'park spoor oost' tot 9 juli. Je kan er best niet met de auto naartoe (eigenlijk kan je dat best altijd vermijden als je naar de stad komt) want ze zijn overal zware wegenwerken aan het doen waardoor ge er toch niet geraakt en al helemaal geen parkeerplaats zult vinden. Maar er is een metrostation vlakbij ( schijnpoort) en er passeren ook nog wat buslijnen dus op die manier moet dat zeker lukken!


Meer blogposts over Antwerpen via deze tag of op deze pagina ...
Follow

Geen opmerkingen:

Een reactie posten