zaterdag 6 mei 2017

Napels - zicht op de stad van op Castel Sant'Elmo

de vesuvius

Het lijkt wel een vaste gewoonte te worden, dat lentereisje met mijn  lief. Eerst was er Praag, en vorig jaar troonde ik hem mee naar Parijs ( alwaar ik mijn liefde voor die stad helaas niet overgebracht kreeg) en deze keer vlogen we voor een weekje naar Napels.


de stad
water

Over dat vliegen: ik doe dat hoe langer hoe liever. Ik prop mezelf wel onder de kalmerende pillen: zonder zou ik echt niet in een vliegtuig stappen uit angst voor .... wel ... angst dus. Maar dan kan ik er ook ten volle van genieten. Ik hou van vliegen boven wolken. Zo feeëriek dat dat is, die wolkjes onder je zo te zien zweven!
En deze keer staken er hier en daar ook besneeuwde bergtoppen door de wolken. Echt geweldig om te zien!

deur
napels

Bon, dat vliegen ging dus richting Italië alwaar we een weekje zouden rondhangen in Napels en omstreken.

sant'elmo
napels met bloem

Een bestemming kiezen voor ons tweetjes vind ik niet altijd makkelijk. Er werd wat over-en-weer voorgesteld maar pas toen mijn lief Napels voorstelde wist ik dat we het gevonden hadden.

vesuvius en kruis
castel sant'elmo

Mijn lief houdt van oudheidkundige vondsten en Napels ligt vlakbij Pompeii. Heel boeiend voor hem dus (voor mij ook hoor), maar doordat we in een grote stad zouden verblijven, was er ook naast Pompeii nog veel te beleven. 

vesuvius
castel sant'elmo

We bezochten Pompeii, Herculano, hingen rond in een klooster achter de hoek van ons hotel, flaneerden door de heerlijke straatjes met de levensgevaarlije brommerkes waar we onszelf regelmatig trakteerden op een portie gebakken ansjovisjes in een puntzak, we gingen wat kunst bekijken in een museum op een berg, ik liet me eens goed gaan in een straat vol kralenwinkels waar we pardoes tegenop liepen, aten heerlijke pizza's, en bezochten het archeologisch museum.

castel sant'elmo
napels

én we lieten ons door een kabelbaantje een berg op trekken waar we op de omwalling van Kasteel Sant'Elmo een goed zicht hadden op de stad onder ons, op de baai en op de Vesuvius op de achtergrond...

door het glas
castel sant'elmo

Toen ik enkele maanden geleden via mijn persoonlijk facebookaccount een oproep lanceerde voor tips voor Napels, kreeg ik zeer uiteenlopende reacties.

zicht op de baai

Zo was er G: zij gaat vaak op haar eentje op vakantie en zei dat ze Napels de meest onaangename vuile stad vond waar ze ooit was geweest en ze wou er voor geen geld meer naar toe.
Maar andere mensen verzekerden me dat ik het er erg naar mijn zin zou hebben.
En het zijn de laatsten die wat mij betreft gelijk hebben gekregen.

deur

Niet dat G. ongelijk had: Napels is écht een vuile stad ( en ik mag dat zeggen want ik woon ook in een vuile stad vind ik. Maar Napels is erger). Overal hondepoep en veel zwerfvuil op straat.
Bovendien is het verkeer er hels en lawaaierig met claxonnerende auto's en volgeladen (soms zaten ze er zelfs met 4 op! ) nietsontziende brommerkes en zijn er nauwelijks gebouwen te vinden zonder grafitti. 

castel sant'elmo
castel sant'elmo

Napels is ook een arme stad, veel armer dan wat ik gewoon ben van een Europese stad. Dat zie je ook: ik zag een skyline die ik in zeer lang niet meer gezien had: er stonden overal nog antennes op de daken! De gebouwen zijn niet opgekuist en kunnen vaak een serieuze opknapbeurt gebruiken en er zijn veel daklozen.

napels
napels

Maar Napels bruist van het leven. De mensen zijn er allemaal druk bezig - met veel lawaai en druk gedoe, echt heerlijk. De grafitti die me in Antwerpen op die manier zou storen, maakte de stad juist extra mooi, overal hingen de wasdraden vol, stonden de appelsienbomen uitpuilend van de vruchten gewoon in de straten (stel je eens voor: fruitbomen gewoon in't midden van t'stad op straat. Er zouden petities voor opgestart worden vrees ik.... ), zaten of hingen overal mensen een praatje te slaan , een koffietje te drinken of te eten of een boek te lezen.

via toledo

Ik vond Napels mooi en charmant en levendig en mijn  lief vond het ook geweldig dus denk ik dat de kans er in zit dat we er ooit nog eens belanden.

met bloem
napels

De dag dat we ons naar boven lieten brengen met het kabelbaantje - geen lange rit trouwens - was dan wel een zonnige dag, maar ook een erg koude gezien de kleding die we aan hadden. Maar achter de juiste muur verdoken voor de wind in het zonnetje konden we eventjes opwarmen om vervolgens verder rond te wandelen over de wallen met schoon zicht op de stad en zijn omgeving.

castel sant'elmo
stad

Voila, verwacht je de komende weken maar aan meer Napelsverslagjes :) ...

 Follow

3 opmerkingen:

  1. Prachtige fotoos, ik krijg er gewoon zin in. Maar ik heb geen zin meer in vliegen en mijn stad is toch Parijs

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtige foto's! Ik hoorde ook uiteenlopende ervaringen met Napels maar het zelf ondervinden blijft het beste :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wauw, prachtig!! Van al het minder fraais zie ik niets terug op je foto's, ik vind het er geweldig mooi uitzien daar! Geen straf hoor, nog meer Napels verslagjes :)

    BeantwoordenVerwijderen