donderdag 8 december 2016

over hoe ik met veel plezier op mijn eentje op restaurant ga - mét tips! - en wat lekkere adresjes in Rotterdam

bij Soit

Ik doe vaak dingen op mijn eentje. Niet wegens gebrek aan  gezelschap of omdat ik asociaal ben en liever niet onder de mensen kom, maar omdat ik dat plezant vind. Mét of zonder gezelschap, er is een juiste moment voor elk van beiden.
Ook toen ik onlangs een weekendje alleen naar Rotterdam trok omdat ik er een workshop sashiko ging volgen dook ik een paar keer op mijn eentje ergens binnen om me op te warmen  met een kop koffie (want amai wat was het toen koud!) en lekker te gaan eten.

Bij Bagel bakery and hamburgers

Eigenlijk sta ik daar niet zo bij stil, maar veel mensen vinden dat best bijzonder dat ik dat doe. De meeste mensen doen dat namelijk nooit. Ik vind het zelf echter wel handig dat ik dat kan. 
Daarom besloot ik daar eens een blogpostje over te schrijven. Met tips over hoe ik dat doe. Voor als ge dat ook eens wilt proberen.
Op het einde krijg je nog wat adresjes in Rotterdam die ik uitprobeerde en goed vond. 

bakery bagel and hamburgers
  
De eerste keer dat je op je eentje ergens iets gaat eten, moet je wellicht wel een drempel over. Je zal je in het begin wat ongemakkelijk voelen maar da's effe doorbijten en dan word je dat gewoon. Ik vind het al lang de normaalste zaak ter wereld om op mijn eentje een restaurant binnen te stappen als ik honger heb en de eventuele nieuwsgierige blikken of ongemakkelijke houding van het personeel storen me niet.Mijn tips: 
 • Ik heb altijd wel iets in mijn handtas zitten waar ik me waar dan ook mee kan ontspannen. Zo zitten er standaard een sketchboekje, wat kleurpotloodjes en zwarte stiften in mijn handtas.  Ik heb ook altijd een boek, mijn fototoestel en tabletje bij en als ik op voorhand weet dat ik ergens een flinke tijd wil gaan zitten verpozen durf ik ook soms een haak- of breiwerkje mee te pakken.
 • Ik probeer als ik ergens ga eten geen toegevingen te doen aan de kwaliteit van waar ik ga zitten. Zo had ik in Rotterdam een hele avond te vullen en dus stapte ik een heerlijk restaurant  binnen (écht een aanrader: Soit heet het) alwaar ik bij kaarslicht met een goed boek een 3-gangenmenu degusteerde. De obers hebben me er goed in de watten gelegd met heerlijk eten en ik vond dat een bijzonder geslaagde avond. 
 • Als je geld uitgeeft aan buitenshuis iets eten of drinken, dan mag dat goed zijn. Ook als het 'maar' om een tas koffie of een snelle hap gaat. Kies dus een plekje uit waarvan je verwacht dat de kwaliteit goed is (en dat hoeft niet per definitie duur te zijn).
 • Gun jezelf ook dit verwenmoment. Je màg jezelf in de watten leggen!
 • Ook op je eentje moet de sfeer goed zijn. ik hou niet van veel lawaai en drukte, dus als het ergens te druk is stap ik gewoon weer buiten en zoek ik iets anders.
 • Laat je niet in een hoekje zetten. Dat gebeurt soms wel eens: omdat je 'maar alleen ' bent word je naast de deur van de wc gezet of in een donker hoekje. Ik wil ergens zitten waar ik het fijn vind, dus ik zet me zonder gêne op een lege plaats die ik zelf uitkies en als dat écht niet mag ben ik weer weg om vooral nooit meer weer te keren.
 • Ik zit al wachtende graag wat te tekenen of zo maar als mijn eten er is leg ik dat allemaal opzij en probeer ik ten volle te genieten van het lekkers dat me voorgeschoteld wordt. Lekker eten en drinken verdient het met aandacht genuttigd te worden.
 • Als iemand je aanspreekt en je gezelschap wil houden omdat je alleen zit, kan dat een goede gelegenheid zijn om mensen te leren kennen. Maar ik wil vaak gewoon gerust gelaten worden door mensen die ik niet ken. Ik vind het namelijk écht plezant zo op mijn eentje. Als je ongewenste aandacht krijgt ( dat gebeurde me trouwens vaker dan me lief was toen ik nog jong en mooi was. Nu heb ik dat nog maar zelden voor en dat mis ik echt niet! ) mag je vriendelijk maar kordaat zeggen dat je in alle rust wil lezen/tekenen/eten. Je hoeft geen gezelschap te ondergaan dat je niet wilt omdat je niet onbeleefd wil zijn.
 • Soms krijg ik van die verholen blikken die zeggen dat ze je maar raar vinden zo op je eentje maar daar trek ik me lekker niks van aan.
 • Het is niet omdat je alleen bent, dat je gauw plaats moet ruimen en snel weer buiten moet staan. Neem alle tijd die je wilt om lekker te genieten. Zo herinner ik me dat ik eens veel langer dan ik van plan was in een Café in Montmartre zat omdat ze er zo'n heerlijke muziek draaiden en ik er ontspannen zat te tekenen. 

  
kroket bij westerpaviljoen

In Rotterdam bezocht ik een aantal eetgelegenheden waar ik erg content van was:
 • Over soit had ik het hierboven al: overheerlijke franse keuken in gezellige sfeer! Ik kan me best voorstellen dat ik er nog eens naartoe ga als ik nog eens een keertje in Rotterdam ben. Een echte aanrader!
 • Ik at een smakelijke bagel ( mijn eerste ooit!) met guacamole en gerookte kip bij Bagel Bakery and Burgers .
 • Op de laatste dag waren er koude stormwinden en ben ik wat gaan opwarmen met mijn allereerste echte Rotterdamse kroket  ooit (ik at nog nooit een Nederlandse kroket en was zo benieuwd) in Grand Café Westerpaviljoen.  De kroket was echt lekker en het is een groot maar zeer sfeervol café.
 • Op zaterdagavond was het overal erg druk maar ik vond nog een rustig plekje voor een kop chai latte in King Kong Hostel in de hippe Witte de Withstraat.

Bij soit

Doen jullie dat wel eens, op je eentje ergens iets gaan eten of drinken? 

Westerpaviljoen
Meer blogposts over Rotterdam via deze tag....
Meer blogposts over restaurants hier....

PS: ik heb een reclame- en sponsorvrije blog. Ik schreef deze blogpost op eigen initiatief en werd er op geen enkele manier voor vergoed. 

3 opmerkingen:

 1. Ja hoor, heel vaak een kopje koffie op mijn eentje, niet omdat ik zielig en eenzaam ben, maar omdat het ook eens fijn kan zijn. Ook eten doe ik wel eens alleen in gezelschap van een boek of telefoon, maar eten doe ik toch liever samen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. na het winkelen wel een kop koffie met of zonder broodje bij de hema..
  verder alleen in gezelschap.
  leuk dat je in mijn stad was!

  BeantwoordenVerwijderen