zaterdag 17 december 2016

100 tijdloze vrouwen op 1 - deel 2


Er is iets vreemds aan de hand. Een verschijnsel dat al sinds het ontstaan ervan zich op die manier voordoet. En het is onrechtvaardig: er staan nauwelijks vrouwen in de eindejaarsmuzieklijstjes op onze radiozenders.
Ik schreef er hier uitvoeriger over.

Om dit onrecht op bescheiden wijze recht te zetten  maakte ik een lijst van 100 topvrouwen die invloedrijk of gewoon steengoed zijn op muzikaal vlak en die stuk voor stuk een plaats in deze radiolijstjes verdienen.
Het gaat daarbij uiteraard over mijn selectie, die van U zal er wellicht anders uitzien en ik ben dan ook zeer benieuwd wie er bij jou zeker in moet.Ik hoop dat volgend jaar de lijsten er iets evenwichtiger zullen uitzien en ik hoop dat ook anderen hun muzikale heldinnen in de spotlights willen zetten met de hashtag #100tijdlozevrouwenop1 . 

Vandaag deel 2 van de 100 vrouwen die ik in willekeurige volgorde in mijn lijstje zette, mét links naar hun muziek op you tube. 1. Tracy Chapman - Zij was dé revelatie op het verjaardagsconcert van Nelson Mandela in 1988. Ik herinner me de wat verlegen overkomende vrouw met gitaar die daar ineens stond en een liedje zong en het - weeral, muziek doet dat wel eens met mij - kiekenvlees dat ik daar van kreeg. Niet veel later holde ik naar de platenwinkel en tegenwoordig zing ik  af en toe samen met mijn lief die er dan ook gitaar bij speelt het nummer 'sorry' en dat is heel plezant! 
 2. Cesaria Evora - de zwoele klanken uit Kaapverdië en de oma op blote voeten die ook een paar keer de bezoekers van het sfinksfestival is komen verwennen....
 3. Vanessa Paradis -  Ik hield van haar muziek vanaf het prille begin met Joe Le Taxi...
 4. Aretha Franklin -  wat heb ik vaak mijn beentjes laten rondzwieren op 'think' en 'respect'! Maar ook vandaag is ze nog altijd zeer indrukwekkend én relevant. 
 5. Melanie -  ik heb een cd van haar die ik 20 jaar geleden zeer veel draaide, maar die tot voor kort wat uit mijn aandacht verdween. Maar onlangs dook ze terug op toen mijn Ipod op random stond en ik speel haar muziek terug veel meer. 
 6. Melina Mercouri - Een stijlvolle diva zoals ik ook soms zou willen zijn maar ik vrees dat dat niet in mij zit :) . Muziek uit mijn kinderjaren van een actrice/muzikante en later zelfs minister in Griekenland. Ik hou vooral van haar meer Grieks klinkende nummers
 7. Annie Lennox - Blonde godin uit GB. Ik ben ook gek op haar duet met Aretha Franklin...
 8. Joan Baez
 9. Vanessa Carlton - ik hoorde ze voor het eerst op de radio in een interview en een live-optreden 
 10. Pointer Sisters - Ha! dat nummer was je vergeten hé! 
 11. Brenda Lee - Al van voor mijn geboorte :)
 12. Macy Gray
 13. Elisa Waut - uit Brugge. 
 14. Agnes Obel  
 15. Ann Christy - Je moet alleen al voor haar jurk van Ann Salens eens kijken naar dat filmpje
 16. Lio - begin jaren 80  maakte dit toen nog meisje heerlijke deuntjes net over de taalgrens
 17. Alicia Keys - gouden vingers en gouden stem.
 18. Amalia Rodriguez - Portugese Fadomuziek met belletjes in de stem
 19. Carla Bruni - Ze moet alleen écht van die botox blijven!
 20. Amy Winehouse
 21. Randy Crawford - Een vergeten parel waar ik nog altijd graag naar luister.
 22. Sister Sledge - Oh wat was ik gek op hen! Ze hadden zelfs liedjes die 2 keer een grote hit werden. Lost in music - de maxiversie - was mijn absoluut favo dansnummer in de jaren 80 .
 23. Edith Piaf - de zangvogel uit Parijs
 24. Sinéad O'Connor - zeer indringende muziek van een getormenteerde vrouw. Geen blues maar toch doet het zeer :)
 25. Janis Ian - ik leerde haar muziek vrij laat kennen, kende alleen haar hitje Fly to High. Maar ze maakte zoveel meer dat steengoed is ...


deel 1 hier

Zo, en wat moet er van jou zeker in? #100tijdlozevrouwenop1


Follow

8 opmerkingen:

 1. Lhasa de Sela, Kate Bush, Coco Rosie, Melanie Gardot, Cat Power, Selah Sue,.... die schieten me als eerst te binnen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een lijst weer! Ik ken ze niet allemaal dus heb weer wat te luisteren. Op mijn lijstje stsat nog Roisin Murphy, Edie Brickell, Everything but the girl, Portishead, Sam Brown, Alannah Myles, Tori Amos, Anouk, Sara Bettens (K's Choice), Skunk Anansi, Sade, Alison Moyet... :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Alanis Morissette, Nena. Oh ja, Skunk Anansi lees ik hierboven. Zij speelt nog steeds de sterren van de hemel. Mooie lijst. Op de LP van Sister Sledge staat zo'n lief bericht. 1.000 kusjes voor je 18e verjaardag.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. The Be Good Tanyas, Edie Brickell, The Cracker Cats, Sheryl Crow, Karen Dalton, Alela Diane, Dixie Chicks, Patty Griffin, PJ Harvey, Jolie Holland, Hanne Hukkelberg, Rickie Lee Jones, Alison Krauss, Lady Angelina, Eleni Mandell, Lori McKenna, Hope Sandoval, Nathalie Merchant, Liz Phair, Michelle Shocked, Laura Veirs, Gillian Welch, Victoria Williams, Maria Callas, Eleni Arvanitaki, Maria Farantouri, Mari Boine Persen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha! Merci Sarah! Maria Callas staat in aflevering 1, en Nathalie Merchant in deel 4 dat nog moet verschijnen. Al de rest staat er niet bij. Ik moet precies nog een deel 5 maken ook ;)

   Verwijderen