zaterdag 10 december 2016

100 tijdloze vrouwen op 1 - deel 1


Ik herinner me nog goed hoe ik me als prille tiener - nadat papa de radio met het kabeltje had aangesloten -  met mijn dierbaarste bezit klaar zette om de mooie muziekjes op te nemen van de ook toen al bestaande tijdloze 100.
Zeer geconcentreerd focuste ik op de aan- en uitknop en zo probeerde ik  zoveel mogelijk bindteksten van mijn cassette te weren. 
En vervolgens draaide ik die cassette letterlijk tot ze kapot was.
Ik weet dus nog heel goed dat in die tijd grotendeels dezelfde nummers in de top 10 stonden dan nu. Nirvana bestond toen nog niet en Luc De Vos zat zelf ook nog in zijn apenjaren, maar 'child in time' van Deep Purple, 'bohemian rapsody' van Queen, en 'angie' van de Stones stonden er toen al in. En ze zijn er niet meer uitgeweest.

Ik heb altijd met veel plezier naar die tijdloze 100 geluisterd. Maar toch ook jaar na jaar met meer frustratie....
Want buiten veel identieke nummers in de top 10 is er nog iets dat nauwelijks veranderd is en dat is anno 2016 toch wel érg raar.

Ik hoorde gisteren een reclamespot voor de cd van de tijdloze 100. Er werd opgesomd welke mooie muziekjes er op te vinden zijn. Toegegeven: véél moois! Maar in dat lijstje hoorde ik geen enkele vrouwennaam...... Als ik ga kijken naar de tracklijst van de cd, blijken er 4 vrouwen op te staan... . Van de 37....

Voor de lol ging ik eens op zoek naar de tijdloze 100 van lang geleden. De oudste lijst die ik vond dateert van 1987.  ( en toch bestond dat ervoor ook al, maar ik geloof dat dat toen de top 100 aller tijden heette ) . Er stonden toen 4 vrouwen in, de groep Fleetwood Mac meegerekend.... Op de  100....
Voor de Nederlandse versie kon ik teruggaan tot 1973 en daar zie ik hetzelfde verschijnsel.

Tezelfdertijd stel ik vast dat ik in mijn eigen muziekkeuze juist heel erg vaak muziek speel van vrouwelijke muzikanten. Ik hou tegenwoordig veel van Diana Krall en van Nathalie Merchant en ben momenteel ook een beetje in de ban van Dolly Parton, Ik heb Melanie terug ontdekt en geniet van de melancholie van Lana Del Rey.

Allemaal klassebakken van vrouwen wat mij betreft, maar ook klassebakvrouwen zijn ondertussen 40 tot 50 jaar later nog altijd niet terug te vinden in de eindejaarstoplijsten  op onze radiozenders.

Er staan in die lijsten echt heel veel heerlijke nummers vind ik. Maar het is een erg eenzijdig lijstje. En dat komt niet omdat vrouwen geen muziek kunnen maken. Maar wel omdat mensen bij het invullen van die lijstjes er blijkbaar niet aan denken om vrouwen in te vullen. Alsof vrouwen die muziek maken minder ernstig te nemen zijn dan mannen. Zo komt dat bij mij over. En dat is zoooooooo onterecht! Er zijn natuurlijk nog altijd minder vrouwen dan mannen die muziek maken. Maar dan nog kloppen de verhoudingen echt niet.

Datzelfde verschijnsel zie ik ook terugkomen in de reportages die Canvas uitzendt over muzikanten. Soms zijn dat reportages over bepaalde periodes in de muziek en ook dan komen er steeds opvallend weinig vrouwen in voor. Of het gaat over 'the making of' van een bepaalde plaat of de carrière van een bepaalde artiest en buiten Janis Joplin, Bjork en Madonna zie ik ook daarin zelden vrouwen verschijnen.

Daarom dacht ik: dat kan anders en beter.
Het is blijkbaar te laat om nog te stemmen voor de 100 op 1 en de tijdloze 100 editie 2016.
Maar ik heb een alternatieve lijst gemaakt van 100 vrouwen waar ik graag naar luister. Ter inspiratie voor volgende jaren. En om te laten zien dat er veel vrouwen zijn die mee de stem van de muziek bepalen maar daar nog altijd niet de credits voor krijgen die ze verdienen. 

Bij deze: deel 1 van 4  mijn 100 tijdloze klassebakken van muzikale vrouwen, in willekeurige volgorde .....
Mét linkjes naar youtubefilmpjes. 1. Janis Joplin - 'Blues moet zeer doen' zegt mijn vader altijd. Mijn vava bevestigde op geheel eigen wijze dat dat bij Janis Joplin zeker het geval was: ik herinner me nog dat hij haar bij tante Rita op TV zag en smalend zei ' amai, die heeft precies buikpijn' . Janis Joplin doet inderdaad zeer. Ze is absoluut 1 van mijn favo vrouwen en muzikanten aller tijden! 
 2. Kate Bush - Heb ik een grote collectie langspeelplaten van. Ik herinner me nog goed wanneer ik haar eerste plaat voor het eerst hoorde. Ik was helemaal betoverd door de magie in haar muziek en ze werd voor mij een rolmodel. Ik was dan ook heel fier dat ik op een bepaalde moment in mijn leven op vlak van uiterlijk met haar vergeleken werd. Had iets te doen met mijn volle haardos en mijn tijgerjurkje denk ik :) Helaas niet met mijn zangtalent :D . 
 3. Joan Jett -  Nog zo'n rolmodel! Ik wilde ook zo'n stoere rockchic zijn, zo eentje waar niet mee te sollen valt ...
 4. Patti Smith - Zij verdiende met haar meesterwerk 'Horses' haar plaats in de geschiedenis van de rock. Een plaat die me al heel mijn leven begeleidt want we hadden ze al in huis toen ik nog een klein kindje was en ik ken ze dus van voor naar achteren. Maar wegens te intens kan ik er niet altijd naar luisteren.  Het is geen plaat om als achtergrondmuziekje op te zetten.
 5. Liesbeth List - Vooral gekend van haar werk met Ramses Shaffy, maar ik krijg al heel mijn leven kippenvel van de plaat 'Liesbeth zingt Theodorakis' waarop ze de aangrijpende mauthausenliederen zingt. 
 6. Suzanne Vega - een zoetgevooisde stem en heerlijke nummers...
 7. Siouxie and the banshees - jaja, er waren ook punkvrouwen en die deden dat nog goed ook! 
 8. Nina Hagen - alle remmen los bij Nina, alles kan en mag! Luister zeker ook eens naar haar versie van 'my way'  
 9. Maria Callas - Binnen de klassieke muziek een zeer invloedrijke muzikante, en dus meer dan de minnares van Onassis...
 10. Lana Del Rey - Ik hou erg van de sfeer in haar nummers.
 11. Linda Ronstadt - Dit nummer herinner ik me nog heel goed van uit mijn kindertijd....
 12. Nina Simone 
 13. Beverly Jo Scott - een Amerikaanse die in België belandde en die ik een paar keer live heb gezien en dat was een waar genoegen! Ik heb een cassette van haar helemaal stuk gedraaid en helaas heb ik nu niks meer van haar in huis ( moet ik toch eens naar zoeken dedju, zo goed! ) 
 14. Axelle Red - absolute wereldklasse uit Hasselt!
 15. Bette Middler 
 16. Abba -  de 2 dames van Abba verdienen zeker en vast ook een plaatsje in mijn 100 fantastische muzikantes.
 17. Yael Naim - Ik had nog nooit van haar gehoord maar toen won ik tickets voor een optreden van haar in de Roma. En sindsdien ben ik fan ....
 18. Cat Power - Die hese stem! die melancholie! 
 19. Le mystere des voix Bulgares - een koor vol vrouwen met indrukwekkende stemmen en Bulgaarse muziek. 
 20. Vaya Con Dios - Dani Klein uit Brussel die het tot in Amerika schopte. Ze behoort tot de hoogste regionen van de Belgische muziekscene...
 21. Eva Cassidy - zoete luisterliedjes en een sterke stem van een helaas veel te vroeg overleden nachtegaal.
 22. Selah Sue - ze hoort eigenlijk in de top 5 van de 100 op 1, vindeni?
 23. Angie Stone - Alleen al voor dit nummer: heel veel gespeeld toen ik liefdesverdriet had ...
 24. Jo Lemaire - hoort ook hoog in de 1 op 100...
 25. madonna - Ik zag ze 'Holiday' brengen ergens in een live programma en was onmiddellijk verkocht: Dat haar, die branie, die kleren, die 'ikdoelekkerwatikwil'-houding.


De mannen in de 100 op 1 en de tijdloze 100 zijn ook goed en verdienen ook hun plekje. Maar zij komen er wel zonder onze stem... De vrouwen niet, en dat is niet terecht...
Vandaar mijn oproep: wat zijn jullie favoriete vrouwelijke muzikanten? Deel het met de hashttag #100tijdlozevrouwenop1 en hopelijk bieden ze voldoende inspiratie om deze lijsten er volgend jaar wat diverser te laten uitzien!Ik maakte ter illustratie foto's van wat platen uit mijn collectie. Ik moet precies eens terug een platendraaier aanschaffen! 
Mijn excuses voor de rommelige grootte van de letters, ik krijg maar niet uitgedokterd waarom blogger dat doet en hoe ik dat kan verhelpen ....
 Follow

14 opmerkingen:

 1. Wat een leuke lijst!! Ik ga alle nummers opzoeken !!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Awel ik ook nog eens straks! ( want nu in sporza weer begonnen op de radio en is het gedaan met de goeie muziek :) ). Veel plezier!
   En er komen nog 3 delen ;)

   Verwijderen
 2. Nina Hagen heb ik stuk gedraaid. Kate Bush, prachtig. Net als Suzanne Vega. Ik was enorm fan van Blondie. Heart vond ik ook heel goed. En Tracy Chapman. Niet te vergeten, Sinead O'Conner, geweldig. Ik ben benieuwd of die ook in de lijst staan. Maar ik zie ook voor mij onbekende namen in de lijst. Die ga ik luisteren. Leuk dit!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Staan er allemaal in, behalve heart want die ken ik precies niet. Ik zal eens zoeken!

   Verwijderen
 3. Dat is een mooie lijst die je hebt samengesteld. Kate Bush, Susan Vega, Selah Sue, Yael Naim en Siouxie & the Banshees wiens naam ik aan 1 van mijn poezen gaf. Mooi. Ben benieuwd naar de volgende lijst. Heb er zelf ook een paar in mijn lijst zitten. Spannend of ze langs gaan komen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ge moogt altijd tips geven! Deel 4 moet ik nog schrijven dus misschien kunnen ze er nog bij als ze er nog niet in staan ;) .

   Verwijderen
 4. Wat leuk dit, veel jeugdsentiment. En ik ben nog maar 47! Maar ja, met de meeste muziek ben ik toch thuis opgegroeid. Nu ben ik Nederlandse, maar ik vraag me af of je de Belgische meidengroep Laïs kent? Ik heb ze jaren terug eens gehoord op een festival en vond ze erg goed, muzikaal en tekstueel. Maar degene uit jouw lijst die ik niet ken ga ik zeker beluisteren. Ik sluit me er vollexig bij aan dat er genoeg vrouwelijk talent te beluisteren valt.
  Groetjes Madhurya

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat leuk dit, veel jeugdsentiment. En ik ben nog maar 47! Maar ja, met de meeste muziek ben ik toch opgegroeid. Nu ben ik Nederlandse, maar ik vraag me af of je de Belgische meidengroep Laïs kent? Ik heb ze jaren terug eens gehoord op een festival en vond ze erg goed, muzikaal en tekstueel. Maar degene uit jouw lijst die ik niet ken ga ik zeker beluisteren. Ik sluit me er volledig bij aan dat er genoeg vrouwelijk talent te beluisteren valt.
  Groetjes Madhurya

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Natuurlijk ken ik Laïs. Maar ze staan er nog niet bij. Dus merci voor de tip!

   Verwijderen
 6. Superleuk! Ik heb nog een paar mooie vrouwenstemmen om eens op te zoeken, mocht je ze nog niet kennnen: St. Vincent, London Grammar, Alela Diane, Joanna Newsom, PJ Harvey. The Civil Wars is (was) een duo met een heel goede zangeres. FKA Twigs en Grimes doen heel straffe electronische dingen. Florence + the Machine heb ik live gezien en dat was heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Awel, ik ken alleen florence en de machine. Ik zal eens op ontdekkingstocht gaan met je lijstje! Merci!

   Verwijderen
 7. chic, merci! Jackobond is ook goed en norah jones en julia stone en cher en... :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedoel je niet Joss Stone? En jackbond ken ik niet, eens googlen. Bedankt!

   Verwijderen
 8. Yay, een lijst om vrolijk van te worden, dankjewel.

  BeantwoordenVerwijderen