maandag 21 november 2016

over 'leefterrassen' en luchtkwaliteit in Antwerpen....


Elke morgen en avond rijd ik met mijn fiets een klein stukje langs de Singel in Antwerpen op het punt waar de Turnhoutsebaan, de Singel en de Ring mekaar kruisen en er ook nog eens een spoorweg ligt en een tramlijn passeert.
En elke morgen vraag ik me af wat voor smeerlapperij ik daarbij 
inadem van de vele auto's die me daarbij vergezellen.
Ik had een groot vermoeden dat het niet al te gezond was om daar te fietsen, maar echt weten deed ik dat niet. Maar ringland heeft recent met zijn campagne 'curieuzeneuze' goed in kaart gebracht hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in Antwerpen.
En vanaf nu kan ik met zekerheid zeggen: het kruispunt waar ik het over heb, is gelegen aan het zwarte bolletje dat je ziet op deze kaart, tussen de roze pijlen die ik er bij tekende.
En zwarte bolletjes zijn niet goed.....


De bolletjes geven de hoeveelheid stikstofdioxide in de lucht aan en hoe donkerder hoe meer de lucht verontreinigd is.  Rood en paars zijn niet goed, maar zwart is het slechts van al....
Je kan de resultaten voor heel Antwerpen op deze kaart zien.


Voor mij persoonlijk is er een heel klein beetje goed nieuws: de straat waar ik woon staat vol groene bolletjes. Wellicht het gevolg van het grote park aan de overkant van de straat. Dat is namelijk 1 van de vaststellingen van dit onderzoek: hoe meer bomen en groen in de buurt, hoe beter de luchtkwaliteit. Een sterk argument voor het planten van veel bomen ipv het kappen zoals ze in Antwerpen zo graag doen.


Toch is dat maar een klein beetje goed nieuws: want ik fiets elke  dag voorbij een paar zwarte bolletjes om vervolgens een hele dag te gaan werken in een straat vol rode en paarse bolletjes. Waarna ik 's avonds nog eens voorbij de zwarte bolletjes rijd om thuis goede lucht in te ademen tot de volgende ochtend waarop ik weer de uitlaatgassen in moet.Al flink wat jaren fiets ik dus elke morgen voorbij dat kruispunt van op het kaartje waar tot voor kort een stukje groen (van het gras, iets anders groeide er niet)  niemandsland lag waar vele konijntjes lekker smulden van het weliswaar groene maar wellicht ook vervuilde gras. Met daarachter al wat oudere woontorens.
En op een dag verscheen er een bord waarop aangekondigd stond dat er op die plek een nieuwbouwproject zou opgetrokken worden : een torengebouw vol moderne appartementen met ' grote leefterrassen'.
En sindsdien vraag ik me elke keer als ik daar passeer opnieuw af wie daar gaat wonen ....


Mijn lief woont in een flatgebouw aan de andere kant van de stad en heeft een terras en grote schuifdeuren die lekker helemaal open kunnen. Heerlijk in de zomer zo lijkt het, ware het niet dat het aan de verkeerslichten onder zijn raam een komen en gaan is van vertrekkend en stoppend verkeer - waaronder veel bussen. 
In het nieuwbouwappartement waarin hij woont is een intern ventilatiesysteem voorzien en dat is maar goed ook, want de stank van de uitlaatgassen laat het niet toe om die geweldig grote schuifdeur te openen om lekker op het terras te gaan zitten. Hij heeft nog nooit gebruik gemaakt van zijn terras en de ramen en deuren blijven winter en zomer hermetisch afgesloten.
Ik zou er eerlijk gezegd nooit willen wonen....


In de elke dag weer wat hoger klimmende nieuwbouw op het kruispunt waar ik voorbij fiets lees ik op de affichering rond het bouwwerf dat men er zelfs 'leefterrassen' voorziet. (slecht geïllustreerd door mijn foto's trouwens, ik heb er geen goede foto van. Maar op deze uitsnede van 1 van de foto's zie je het staan tussen de gele pijlen) 
Toekomstige kopers kunnen daar ooit in de zomer gezellig in de buitenlucht op hun groot leefterras zitten ontbijten met een tas koffie, bellen met de mama, heerlijk dineren met vrienden, de kleinkinderen laten spelen met hun blokkendoos, de gazet lezen in hun luie stoel of wat vitamine D opdoen in hun bikini als ze daar zin in hebben....
In de heerlijke buitenlucht van de ring, de singel en de turnhoutsebaan, en met de afrit van de E313 binnen je blikveld. Wat wil een mens nog meer ..... 


Projectontwikkelaars zagen hier natuurlijk een kans. Ze hebben gezien wat er aan park spoor noord en het eilandje gebeurde en willen graag een paar graantjes mee pikken van de gouden eieren die ze ook hier in de nabije toekomst verwachten te vinden . 
 Park spoor oost ligt namelijk vlakbij dit kruispunt, een park dat zal ontwikkeld worden tot een open groene zone waar oa evenementen kunnen doorgaan. ... . 
En dus hopen de projectontwikkelaars aldaar op veel kapitaalkrachtige hippe mensen die vlakbij de nieuwste place to be willen wonen met grote leefterrassen en zicht op de files van de ring en de singel en met wat pech ook van de E313...


Ik vond dat anders zelf een perfect plekje om wat aan de luchtkwaliteit te werken. Door er een hoop bomen te zetten bijvoorbeeld.  Want dat kunnen we wel gebruiken met een minister van leefmilieu die zelfs een bos blijkt te zien op de leien .... 
Dat had mijn keuze geweest .... Allez, naast de ring overkappen natuurlijk ....
Follow

3 opmerkingen:

  1. Wij wonen in een straat die van groen naar rood gaat. Bij ons zal het dus oranje zijn:) Mijn werk is in een verkeersvrije straat dus groen maar achter den hoek is het zwart dus...
    Ik fiets rond met mijn Ringland-plaatje-fiets en blijf hopen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo'n onderzoek zou ik in mijn woonplaats ook wel eens uitgevoerd willen hebben. Ik denk dat er veel rode, paarse en zwarte balletjes zullen verschijnen. (Daarom zullen ze het wel niet uitvoeren:( Omgeven door 2 snelwegen kan dat haast niet anders.

    BeantwoordenVerwijderen