maandag 8 augustus 2016

een Antwerps icoon: Galerie 'de zwarte panter'


Ik hou niet van koopzondagen. Er zijn al dagen genoeg waarop we kunnen gaan winkelen, voor mij hoeven ze echt niet.
Maar ik maak daarop graag een uitzondering voor de winkeltjes van de Hoogstraat in Antwerpen.


Al zo lang als ik me herinner zijn de winkels in deze straat op zondag open. Al lang van voor er sprake was van koopzondagen. Geen idee hoe het komt dat zij dat wel al jaren mogen, maar de wegen van het Belgisch/Vlaams beleid zijn wel vaker erg duister en onbegrijpelijk.


Toen ik onlangs nog eens wat zondagse uurtjes doorbracht in het centrum van de stad , besloot ik een colake te gaan drinken op een terrasje in de Hoogstraat, dook ik er ineens een boekenwinkel binnen voor wat vakantielectuur voor in Parijs en glipte ik nog net voor sluiting eventjes binnen in 1 van de gevestigde waarden van de Hoogstraat: galerie de zwarte panter.


Op hun website lees ik dat het zelfs de oudste nog functionerende galerie van Vlaanderen is. Ze is gevestigd in een zeer oud mooi gebouw - mét kapel - en ze huisvest een boel kunstwerken die gratis bezichtigd kunnen worden en door de gefortuneerde bezoeker zelfs aangeschaft indien gewenst.

In de galerij zelf hangen altijd werken van een ander Antwerps monument, Fred Bervoets. Voor Antwerpenaren is hij een vertrouwde figuur. In het centrum van de stad loop je hem wel eens tegen het lijf, hij is ook vaak terug te vinden in 1 van de oudere kroegen van 't stad.
Hij hoort gewoon bij Antwerpen en heeft dan ook een eigen standbeeld gekregen in de tuin van de galerie.


De man is zeer getalenteerd en maakt zeer indrukwekkende getormenteerde werken. 
In de galerie hangen er een paar zeer grote tentoongesteld. Zeer drukke chaotische soms wat nachtmerrieachtige taferelen. Ik kan er naar blijven kijken.


Jullie zullen het moeten doen met niet zo'n geslaagde foto's van details uit een paar van zijn werken. Ze fotograferen niet goed door de lichtinval op het reflecterende glas waarachter ze zitten. Ge kunt eigenlijk beter zelf eens gaan kijken ;) ....

Er hangen ook werken van andere kunstenaars. Ik was nogal enthousiast over de werken van Benjamin Demeyere: ananassen, tropische vogels , vrolijke kleuren.... Ja! Mooi!


En op de zolder zag ik wat werken van Frank Wagemans. Voor je die ziet , zie je eerst dit hangen.


Het zou iets van mij kunnen zijn: ik heb niet voor niks een blog, ook ik zeg vaak ' kijk eens wat ik gemaakt heb! :D

Als je nog eens in het centrum van Antwerpen bent is het beslist de moeite om wat tijd uit te trekken om even binnen te springen in deze galerie. Ze is gratis toegankelijk en je vindt meer info over het tentoongestelde op hun website.

ter info: ik heb een reclame- en sponsorvrije blog. Ik heb deze blogpost dan ook uit vrije keuze en zonder enige vorm van vergoeding geschreven. 

meer blogposts over Antwerpen hier of via deze tag....
meer blogposts over kunst via deze tag ...

9 opmerkingen:

 1. Zeer aparte man, die Fred! herinner mij hem nog goed van mijn studietijd aan de academie toen hij er les gaf! Dat werk van Benjamin Demeyere kan mij ook wel bekoren!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan me voorstellen dat hij zeer apart is, dat zie alleen al aan zijn werken en aan zijn verschijning. Ik heb hem wel al vaak zien lopen maar nog nooit contact mee gehad.

   Verwijderen
 2. Leuk! Toevallig hebben we net vandaag een uitstap naar Antwerpen uitgestippeld mét bezoek aan de Zwarte Panter. Benjamin geeft lessen schilderkunst aan de academie waar ik vrije grafiek volg, dus dit moest zeker bij op ons lijstje staan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. en vonden jullie het een toffe galerie?

   Verwijderen
  2. De uitstap werd gisteren uitgestippeld, ze wordt pas in september ook daadwerkelijk gedaan ;).

   Verwijderen
  3. 't Was inderdaad meer dan de moeite! Nooit geweten dat het er zo groot was. Hele mooie werken gezien. En als kers op de taart: Benjamin was aanwezig én Fred zagen we ook!

   Verwijderen
 3. Ons vader en de Fred zijn jeugdvrienden, vanaf de opening van de Muze...ben er mee opgegroeid.
  Ze gaan nog elke week samen boogschieten, ze beleven nog steeds heel veel lol samen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Boogschieten nog wel! Grappig :) . En gij hebt een schoon schilderij van hem ! ( dat heb je toch nog hoop ik? )

   Verwijderen
 4. Mooi! Toch fijn zo'n blogmadam die mooie dingen laat zien die voor mij net iets te ver van de deur zijn. Merci!

  BeantwoordenVerwijderen