maandag 18 juli 2016

de 'swan market' in Antwerpen: woord en beeld


Eigenlijk ben ik een passionele fan van cocoonen. In weekenden tijdens het werkjaar moet ik mezelf zelfs af en toe naar buiten jagen. Het is namelijk echt niet uitzonderlijk dat ik gewoon 2 dagen binnen blijf in mijn eentje. Ik doe dat gewoon graag.Maar ik zet toch ook af en toe graag een stapke in de wereld en omdat de vakantie nu al een week bezig is heb ik veel meer tijd en energie voor beide activiteiten.

Op facebook zag ik een evenement voorbij komen dat mijn aandacht trok: een swan market op de Grote Markt in Antwerpen. Datum: (ondertussen afgelopen) zondag. En vermits de zon scheen en den afwas gedaan was hees ik mijn bevallig lijf in  'buiten'kleren  ( ik heb een heel assortiment kleren voor binnen die alleen mijn lief mag zien. Daar kan ik me niet mee op straat vertonen omdat ik dan de openbare zeden zou schenden en dat is nog altijd strafbaar. Bovendien doet dat pijn aan de ogen van de toeschouwer en ik ben een lief mens dus dat wil ik voorkomen. Mijn lief daarentegen moet daar maar tegen kunnen. ) en sprong ik gezwind op den tram richting centrum van Antwerpen.


Ik had maar een vaag idee wat een 'swan market' zou kunnen zijn. Ik dacht daarbij vooral aan zelfgemaakt spul, zo iets als 'de markt van morgen', 'beparkte oplage' of 'mon mol martre'. Wat die zwaan bij dat gebeuren komt te doen is me een volkomen raadsel.


Het bleek een marktje te zijn met een combinatie van lekkere hapjes, mooie muziekjes, ontspanning en hippe al dan niet zelfgemaakte spulletjeskramen.


Ik kuierde op een zondags tempo langs de kraampjes, liet me verleiden tot het verorberen van een eigenlijk niet zo'n lekker vegan 'bolletje not so pulled pork' ( waarvan ik pas na de eerste happen besefte dat dat dus echt zonder vlees was. En niet lekker. Maar er lijkt me geen oorzakelijk verband te zijn tussen feit 1 en 2 ) en maakte veel foto's.


Het was aangenaam druk op de markt. Zo'n drukte waardoor de handelaars net content genoeg zijn omdat er volk rondloopt dat op tijd en stond zijn portefeuille bovenhaalt en het volk net content genoeg is over de hoeveelheid ander volk om niet geïrriteerd te geraken en af en toe de portefeuille boven te halen.


Ik liet mijn portefeuille vooral goed zitten. Al was dat niet evident want ik zag veel schoon dinges maar mijn huis staat al propvol schoon dinges dus kocht ik alleen maar een klein flesje knoflookolie. Da's al.


Ik moest me zelfs al onmiddellijk bij de aankomst serieus bedwingen om niet de hele inhoud van mijn portefeuille uit te geven aan de eerste kraam die ik zag want dat was een kraam met Nederlandse handgemaakte schoenen en de witte met koperkleurige vlekjes vond ik ongelooflijk schoon. Wel model mannenschoenen, maar zoooo schoon! Met platte hakken dus ge kunt er mee gaan! Ze waren bovendien ook niet duur: maar 40 euro! Voor handgemaakte schoenen! Binnen en buitenkant van leder! 


Het klinkt misschien raar, maar het is net de lage prijs die me deed besluiten ze te laten staan. Handgemaakt, in Nederland, zo mooi, en binnen- en buitenkant van leer voor 40 euro? Dat klonk me een beetje 'to good to be true'. 
Al bleek later dat er wel meer zeer goedkope spulletjes aangeboden werden op deze markt. Dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht.
Ik vrees dat die schoenen de volgende keer wel mee naar huis gaan :).


Ik heb geen flauw idee hoe vaak die markt Antwerpen aandoet en welke plaatsen ze nog zal aandoen. Je komt dat wellicht te weten via hun facebookpagina. 
Ik heb er in ieder geval met veel plezier rondgefladderd en kan alleen maar hopen dat jullie een even fijne zondag hadden!

PS: en ik heb het raadsel van de zwaan niet ontrafeld ....

Follow

5 opmerkingen:

 1. Amai, dat ziet er keitof uit zeg! Zo'n markt mag ook wel eens richting de Vlaanders komen hoor! Ik zou mijn portefeuille niet zo goed hebben kunnen laten zitten. Vooral niet bij het kraampje met de delfts blauwe schaaltjes en pottekes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja, ik geef toe: dat was wel een hééééél verleidelijke kraam!

   Verwijderen
 2. Ik kwam die markt ook tegen op het net, bij Happymakersblog, maar kon me er geen goede voorstelling van maken, nu dus wel. Mooi foto-overzicht! Dat cocoonen, daar heb ik ook weleens last van, bij mij speelt dat vooral in januari en februari... zou dat door de winter komen ;)

  BeantwoordenVerwijderen