donderdag 12 mei 2016

Waarom ik persé deze maand nog naar het SMAK in Gent wou en waarom jullie daar ook naartoe moeten....


Al maanden kom ik hem overal tegen, op de meest onverwachte momenten. In't groot en in't klein, hij zat zelfs gratis bij een gazet.  
En toen ging ik - eindelijk want ik was dat al lang van plan - met mama naar het SMAK in Gent en weer was hij het eerste waar ik tegenop liep.
Reuzengroot, naast den inkom.
Mijn broer....


Mijn broer poseerde namelijk een tijdje geleden in een decor vol papieren voor een foto.
Het decor werd zorgvuldig bijeen gesprokkeld door Rinus Van De Velde, een kunstenaar.
En die maakte van de foto vervolgens een gigantisch schilderij, hieronder op de foto met een fotograferende moeder ;) .


Dat schilderij kwam in een tentoonstelling te hangen in het SMAK. En omdat we hier te doen hebben met een wel zeer goede kunstenaar werd er veel reclame gemaakt voor die tentoonstelling.En daar werd dan weer een foto voor gebruikt van het schilderij waarop mijn broer figureert.
En zo komt het dus dat ik zijn beeltenis sinds enkele maanden overal tegenkom. Ik denk niet dat er ooit zoveel reclame voor een tentoonstelling is gemaakt want werkelijk overal was het te zien. Maar het zou natuurlijk ook kunnen dat het me deze keer meer opviel dan andere keren  ;) . Ik kan jullie zeggen dat meneer Van De Velde dat zeer goed gedaan heeft, mijn broer schilderen. Want zoals hij op dit werk staat, zo is hij echt. Alleen is hij in't echt geen professor in de geologie ;).


Ik ben natuurlijk een fiere zus want ik vind de werken van Rinus Van de Velde echt zeer erg goed. 
Maar ik ben soms ook een vervelende zus, ik kan er echter niet aan doen, het is sterker dan mezelf.
'Wie staat er eigenlijk op die werken ?' hoorde ik een bezoeker van de tentoonstelling vragen aan de gids. De mensen die me kennen roepen nu wellicht ' néé Mie!!!! Dat deed je toch niet!!!!' Maar jawel hoor. 
Ik tikte op de gids haar schouder en vertelde dat ik alvast een tipje van de sluier kon lichten door op te biechten dat hier mijn broer op stond. Is dat niet genant?Wat later stond ik een selfie te maken - doe ik niet zo heel vaak maar ik wilde toch echt een selfie van mezelf met dit werk op de achtergrond - en omdat ik me wat opgelaten voelde   ook nu voelde ik het vanuit mijn diepste binnenste opborrelen en smeet ik er tegen een wat verbouwereerd 'minding-their-own-business'-koppel uit dat het heerschap dat ze aan het bewonderen waren mijn broer was. Ik zonk tezelfdertijd een beetje door de grond van schaamte over mijn eigen gedrag en mijn moeder stond aan de andere kant van de ruimte wat maar goed was ook want anders zou ze me zekers tot de orde hebben geroepen....
Soit, ook de baliemedewerkster moest er nog aan geloven en toen was ik wel uitgestoefd. 
Of toch niet, want eigenlijk ben ik hier ook weer bezig hé :D ...Er hingen nog andere werken van Rinus Van De Velde in deze ruimte en die heb ik zowaar ook nog uitgebreid bewonderd en gefotografeerd. Ik ben zelfs nog een stapje verder gegaan en heb ook de rest van het museum verkend. Er was nog een retrospectieve ( weet iemand eigenlijk wat dat is ? Ik besef ineens dat ik dat niet weet. Ik weet dat het iets te maken heeft met het tentoonstellen van kunst maar er zal zeker en vast een reden zijn waarom dat retrospectieve heet en niet gewoon tentoonstelling ... )  met werken van een zeker Michael Buthe die ik grotendeels ook kon smaken. Verder zag ik nog wat plezante dingskes en ook dingen waarbij ik me afvroeg waar de kunst juist verborgen zat maar dat heb ik in het SMAK al wel meer gehad ( en die heb ik niet gefotografeerd) . Ik ben dan ook geen kunstkenner, ik ga alleen wel eens graag naar kunst kijken....Tip voor als uw voorraad stofjes wat uit de hand is gelopen : je kan er ook kunst mee maken !
 


Bleek aan de overkant van het SMAK nog een museum vol schoons te liggen en vermits we er dan toch al waren, doken we ook daar nog binnen. 

Gelukkig hadden ze daar een zalig waterbed in een feeërieke speelse omgeving, want onze rug en voeten hadden minder goesting in nog meer kunst. Maar de foto's van dat museum, dat is voor een andere keer...

Soit : wilt ge ook eens staan kirren bij het werk waar mijn broer op staat ('ik lees de blog van de dame wiens broer dit is!' of zo) : ge moet u haasten want vanaf 5 juni zijn de werken er weg en heb je je kans verkeken en het is de moeite! Dus rep je nog gauw richting Gent. 
Het SMAK ligt vlakbij het Sint-Pietersstation aan het Citadelpark op het Jan Hoetplein en op hun website vind je verder alle andere info die je nodig hebt. Veel plezier en laat me weten wat je ervan vond hé! 
Meer kunst op mijn blog onder deze tag ...
Meer blogposts over Gent via deze tag ...
Follow

4 opmerkingen:

 1. hahahaha! heb hier luidop gelachen met je gestoef tegen alles en iedereen - zalig genant :-)
  groeten
  natasja

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gij ging mee gaan gij! En we gingen iedereen die negatieve uitlatingen deed op hun nummer zetten! ( maar volgens mij zijn er niet veel die dat doen ;) ) !

   Verwijderen
  2. we kunnen er gewoon permanentie naast houden!

   Verwijderen
 2. Groot gelijk om lekker trots te zijn. Ik zou hetzelfde doen, tegen iedereen aankletsen over mijn broer, haha.

  BeantwoordenVerwijderen