maandag 1 februari 2016

Marokko : de medina van Tanger


Ik hou er van om als ik een voor mij onbekende plaats bezoek, op zoek te gaan naar plaatselijke bezienswaardigheden en musea.


In het weekje Marokko afgelopen kerstperiode ben ik echter nergens binnen naar iets gaan kijken en bezocht ik geen enkel museum.Eigenlijk heb ik vooral ' gewinkeld ' , een activiteit die ik anders  niet erg intensief beoefen, al zeker niet op-een-ander want dat kan ik thuis ook.
Maar in Marokko was dat ' winkelen ' eigenlijk mijn alternatief voor een museumbezoek. We winkelden namelijk niet in de grote internationale ketens, maar in de gezellige kleine straatjes van de plaatselijke medina's en dat waren voor mij musea op hun eigen.


In veel plaatsen in Marokko heb je een medina. Het is het oudste stadsdeel van de stad, bestaande uit kronkelige smalle straatjes en steegjes vol kleurrijke winkeltjes en dat allemaal omringd door een muur met verschillende poorten.

In ons weekje Marokko bezocht ik er 3. En vandaag laat ik de foto's zien die ik maakte in de medina van Tanger.Een medina kom je binnen via 1 van de poorten. Eigenlijk een beetje zoals in een begijnhof bedenk ik me net. Het is er makkelijk binnen te geraken, maar moeilijker om weer uit te geraken: De kronkelstraatjes en trapjes zorgen ervoor dat je al gauw niet meer weet waar de uitgang is maar in ons geval was dat niet erg : mijn reisgezellin Latifa spreekt vloeiend arabisch en er liep genoeg volk rond om de weg naar buiten te vragen :) En elk winkeltje was weer een schattenkamer op zich.


Ik ging er op zoek naar een portie echte raz el hanout voor papa ...en overwoog even om voor mezelf een gestreepte mannendjellaba te kopen want ik vond ze zo mooi met die strepen en die puntmuts. Ik dacht dat dat toffe homewear zou kunnen zijn tot ik de stof eens bevoelde en ontdekte dat dat niet zo'n huidvriendelijke groffe stof was.
Latifa vertelde me dat dat winterdjellaba's waren, de plaatselijke wintermantels. En dus heb ik dat plan maar laten varen :) Sommige straatjes waren wel héél smal !
Ik kan me voorstellen dat het voor de plaatselijke bevolking niet altijd even aangenaam is om daar te wonen. De medina is mooi, maar heeft niet zoveel comfort - je ziet er bijvoorbeeld nog veel franse wc's, wat ik echt ondingen vind ...
Bij veel toeristen jeuken de handen misschien wel om er vanalles te beginnen opknappen. Maar ik vind het juist tof dat deze medina's  niet herleidt zijn tot een plaatselijk Bokrijk ( al vind ik Bokrijk trouwens wel tof, maar je begrijpt wel wat ik bedoel )  Er wordt daar écht zo geleefd. Sommige dingen zijn zowat overal in de wereld belangrijk  : het was voetbal en onderstaande man deed me denken aan wijlen mijn grootvader en zijn radioke ... :) 


De medina van Tanger wordt zowel gebruikt door de plaatselijke bevolking voor hun dagelijkse inkopen, als winkeltjes te bevatten vol produkten voor de toeristen die in deze tijd van het jaar ( gelukkig voor mij en spijtig voor de plaatselijke handelaar ) niet erg talrijk aanwezig waren.
Al moet je je niet mispakken aan mijn foto's : er staan minder mensen op dan er in werkelijkheid rondliepen.In de zomer lijkt een bezoekje aan de medina me allesbehalve aangenaam toe : hitte, heel veel volk en kleine smalle straatjes : nee, dank u, hoe mooi ook ...


De medina van Tanger gaat een beetje bergop en helemaal boven heb je een goed uitzicht op de zee.


En ook dan zag je weer heel goed hoe hard er overal gebouwd wordt in deze stad....
Stel je voor dat je in 1 van die huizen woont : wat een uitzicht heb je dan zeg ! 


Al moet je in het donker wel erg goed uitkijken waar je loopt of je valt gewoon naar beneden ....We hebben een aantal keren in deze medina rondgedwaald en toch heb ik de indruk dat er nog veel stukken zijn die we niet zagen.


Misschien moet ik nog eens terug ? ( hebben jullie dat ook altijd als je ergens bent geweest, het idee dat je nog eens terug moet ? En doen jullie dat dan ook ? ) 


Meer Marokkofoto's ....
Follow

4 opmerkingen:

 1. Die winkeltjes met al die kleurige spullen, zo leuk.....m weer niks hoor met de post maar ook de garens uit ned niet, zullen wel bij de douane liggen. Regelmatig wordt er ook iets opengemaakt, je weet maar nooit..........

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow, fabulous pictures! Thank you for sharing on Meetup Monday!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. What an amazing journey and photo journal you have shared with us. I love the colorful market places and the winding streets and architecture! Thanks so much for sharing the love up-close with I Heart Macro ♥

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wauw, wat een prachtige foto's!!! Wat is het daar mooi en vooral zo laten. En van al dat moois word ik wel wat hebberig ;) Ik zou koffers mee huiswaarts slepen, haha. Wat een uitzicht op zee, heel mooi. Dat gevoel ergens nog eens naar terug te moeten gaan ken ik wel, maar is niet altijd even goed bevallen. Soms doet de tweede keer afbreuk aan het idyllische eerste beeld dat is blijven hangen. Dus ik ben daar wel voorzichtiger mee geworden. Goede tijd om daarheen te gaan is dus duidelijk de winter.
  Dank voor het mee laten genieten.

  BeantwoordenVerwijderen