maandag 30 november 2015

zonnebloemenIk heb de voorbije maanden overvloedig kunnen genieten van zonnebloemen in mijn voortuin. Ik had zaad in den aldi gekocht en heb dat zeer kwistig rondgestrooid in de voortuin.
Mijn ervaring leert namelijk dat zonnebloemen niet zo makkelijk uitkomen. Ik vermoed dat de zaadjes te lekker zijn en opgegeten worden voor ze de kans krijgen om uit te groeien tot planten en de babyplantjes zijn vermoedelijk vervolgens ook erg lekker voor slakken.
Maar een paar van de zaadjes konden de gulzige snoepgrage beestjes verschalken en ontwikkelden zich toch tot bloemen.

Sommigen gingen daarbij heel bescheiden te werk : hoogstens een halve meter hoog met een bloemetje zo groot als een tennisballetje.
Maar anderen gingen voor een tocht naar de zon en bleven maar groeien. Ik had er 
 staan die maar verder naar de hemel bleven reiken en ik kreeg al hier en daar de waarschuwing dat ik niet te hard moest hopen dat er nog bloemenschoon aan zou komen gezien het late tijdsstip in het jaar.Maar de bloemen bleken zich niet van de wijs te laten brengen door regeltjes en zelfs tot nu , bijna december, staan er nog - weliswaar kleinere - bloeiende zonnebloemen in de tuin.


De reuzen kwamen zeer laat maar zeer overtallig in bloei.


Het waren er 2, de reuzen. En ze kwamen een flink stuk boven mijn hoofd uit en hadden allebei een 7-tal bloemen. De éne in het geel, de andere in het gevlamd bordeaux.


Echter, vorig weekend waren er hevige windstoten en de groten hebben dat niet overleefd.
Toch geniet ik er tot nu nog van na : ik heb ze gekortwiekt en in hun hanteerbaardere formaat binnen in een vaas gezet alwaar ze mijn overvloedig bloeiende kerstcactussen konden gezelschap houden. Ik heb niet zo vaak bloemen in huis, maar nu is het hier 1 grote roze en gele wolk van bloemen als ik voor me uit kijk vanuit mijn zetel.
Geel en roze vind ik trouwens een heel mooie combinatie, komt dat goed uit zeg !


Soit, nu staan er nog een paar kleine gele zonnebloemetjes min of meer recht in de tuin. Een aantal heb ik moeten stutten na een aanslag van mijn buurman die ze vuil vond.
Dat leidde tot een onaangenaam incident , ik moest zelfs de politie er bij halen maar alles is gelukkig in orde gekomen en ik heb er goede hoop op dat ik in de toekomst eindelijk van ongewenste tussenkomsten in mijn voortuin gespaard ga blijven. Ik ben wel erg benieuw hoe lang de overgebleven zonnebloemetjes het nog gaan trekken. Stel je voor dat ik er nog in de tuin heb staan met kerstmis ! Dat zou wel speciaal zijn hé!

 Follow

7 opmerkingen:

 1. Heel speciaal én tof! Stomme buurman :(

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw, gave foto's! Krijg er meteen een zomers gevoel van. En dat terwijl het buiten regent als een malle, haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ze zijn prachtig! Wauw en dat in deze tijd inmiddels. Bijzonder hoor.
  Groetjes, Wendy

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Thank you! Needed some sunshine now.
  Beautiful close-ups!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Each of them is more beautiful than the others !

  BeantwoordenVerwijderen