dinsdag 24 november 2015

Ik ging eens naar Parijs : wat ditjes en datjes


Zo
Afgelopen zomer trok ik een week naar Parijs en vandaag laat ik daarvan de laatste foto's zien.
Dat wil dus zeggen dat ik er sindsdien wekelijks heb van nagenoten door de foto's te bewerken en er blogjes over te schrijven. Echt plezant !
Ik ben er na al die weken nog meer van doordrongen geraakt : ik ben een beetje verliefd geworden op Parijs afgelopen zomer.
Ik ga er dus zeker nog terug naar toe, angst en terrorisme krijgt deze stad er namelijk niet onder.
Ik zag niet alleen mooie dingen in Parijs -  véél mooie dingen zelfs - maar ik at er ook heerlijk.
Ik had de gelegenheid om op mijn logeeradres zelf te koken, maar dat hebben we geen enkele keer gedaan. Alleen het ontbijt maakten we zelf, alle andere maaltijden aten we buitenshuis. Op vakantie mag dat .Ik vind uit eten gaan in Parijs trouwens best betaalbaar. Dat komt ook omdat ik bijna nooit alcohol drink en dus content ben met het gratis glas water dat ik steeds bij mijn eten kreeg. Dat maakt toch een groot verschil op de rekening, het niet moeten betalen van drank. Zeer opvallend was - en wellicht zal dat hier wel navolging krijgen na verloop van tijd  - de talrijke sushi-eetgelegenheden . Sushi is duidelijk hip in Parijs. Zoals je bij ons op elke hoek van de straat een pittasnackbar of een frituur ziet, zie je daar overal sushibars. Uiteraard moest dat eens uitgeprobeerd worden en we kozen er eentje uit in le marais waar ik vooral genoot van de heerlijke misosoep die we vooraf kregen. 
Verder moest ik natuurlijk een paar keer fijne vleeswaren en kaas met stokbrood eten. Dat hoort voor mij standaard bij Parijs.


Het allerlekkerste at ik in een klein restaurantje in een rustige straat in het wat minder toeristische deel van Montmartre : Au pied du sacré coeur. Ik heb er helaas geen foto's van maar ik ben er de dag nadien terug naartoe geweest omdat ik het er zo lekker vond. Dat wordt beslist een adresje waar ik naar terugkeer als ik nog eens in Parijs kom. Ze serveren er franse keuken zonder veel franje maar zeer lekker bereid en vooral hun " delice de chocolat " was supersuperlekker !


Wat me niet zo goed lukte, was een koffie bestellen op de manier waarop ik hem lekker vind. Ik ben geen doorwinterde koffiedrinker : ik ben daar enkele maanden geleden mee begonnen omdat ik heb gemerkt dat koffie beginnende hoofdpijn - ik heb vaak hoofdpijn - kan doen verdwijnen en ik drink steeds niet al te straffe koffie verkeerd met 1 klontje. Maar ik heb dus niet ontdekt hoe ik dat in Parijs moest bestellen. 


Voor verplaatsingen gebruikte ik uiteraard altijd de metro. Dat is werkelijk zo'n gemak! Ik installeerde een app met de metrokaart van Parijs en stippelde telkens op voorhand uit welke ik moest nemen en ik heb echt nooit langer dan een minuut of 10 moeten staan wachten en heb nooit in een propvolle wagon moeten staan. Daar kunnen we hier in Antwerpen nog veel van leren !Winkelen heb ik niet zo veel gedaan : ik kocht 2 paar schoenen in een winkel waar ik elke dag voorbij kwam, en wat stoffen die ik weer naar de knoppen deed
Verder is voor mij Parijs ook de stad van de parfums en ik wilde persé naar de zeer grote sephorawinkel op de champs elysees om daar een lekker geurtje te kopen waardoor ik elke keer als ik het gebruik terug zou denken aan deze mooie stad.
Ik was ooit in die winkel geweest en herinnerde me hun enorm aanbod.

De dag dat ik besloot daar binnen te stappen was het echter zeer heet en had ik al een heleboel mooie dingen bezocht en ik was al goed moe. Sephora bleek zeer erg druk en lawaaierig te zijn, vol oosterse dames ( Saoedische prinsessen verbeeldde ik me ) met achter hun aan winkeldames die heelder mandjes moesten volladen met flessen heerlijke geuren, en met zeer lange wachtrijen aan de kassa. Ik had echt compassie met de verkoopsters daar : die werkten zeer hard , het was er echt onaangenaam van de drukte en er waren heel wat reclamerende dames die vonden dat ze te lang moesten wachten. 
Ik kocht er een lekkere franse fles parfum met patchouli als basis, liet nog veel andere lekkere geuren staan omdat mijn portemonnee niet blij was met de prijzen en was zeer opgelucht toen ik weer buitenstond.

Iets verderop is er een zeer mooie oude parfumerie, de winkel van Guerlain. Ik hou van de parfums van guerlain maar de winkel is op zich ook al een pareltje.

Ook daar ben ik binnengegaan maar ik voelde me er een beetje als ma flodder in het koninklijk paleis en ik durfde amper ruiken aan al die flesjes en al helemaal geen foto's maken. Ik zag er parfum van 500 euro per fles en besloot dat ik mijn centen toch maar bij sephora zou uitgeven :)
Op de Champs Elysees en er rond is nog vanalles te zien maar ik besloot dat aan me voorbij te laten gaan, een lekkere frisse cola te drinken in een met veel groen omringd terras en de metro in te duiken op zoek naar een plek om te eten. De arc de triompf en de andere schoonheden in die buurt zullen er volgende keer dat ik er kom ook nog wel staan. 
Voila, ik ben voorlopig uitgepraat over Parijs, maar vermits ik er zeker terug naartoe ga zijn jullie tips met favoriete plekjes in deze prachtige stad altijd welkom ! 

meer blogposts over Parijs via deze tag ...
Follow


7 opmerkingen:

 1. De art nouveau-metro's gevonden? :) Mooi gefotografeerd, jammer dat er veel verdwenen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. is koffie verkeerd of lait russe in Frankrijk niet : " grand crème " ? Volgens Wikipedia toch..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een mooi beeldverhaal van een evenzo mooie stad!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een heerlijk verhaal. Ik ben ook gek op parijs. Op mijn blog vind je onder het label Parijs ook allerlei adresjes. En je fott's zijn prachtig, precies de goede sfeertekeningen. Daar kan ik een voorbeeld aan nemen, mijn foto's zijn van die kiekjes zonder sfeer.....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Parijs is super. Wij waren er net voor de brute aanslagen. Het was zonnig, de terrasjes zaten vol. we zijn er vast al 20 keer geweest en eigenlijk wordt het steeds leuker daar. We gaan vast nog wel een keer. Bedankt voor je tips, gaan allemaal in de map voor een volgende keer.

  BeantwoordenVerwijderen

xxx !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...