maandag 17 augustus 2015

Ik ging eens naar Parijs : hedendaagse kunst in Palais De Tokyo Ik kreeg de tip om in Parijs het Palais de Tokyo te gaan bezichtigen . In Palais de Tokyo zijn 2 aparte musea gevestigd : aan de éne kant een museum voor moderne kunst, aan de andere kant een museum voor hedendaagse kunst ( ja, er is een verschil maar vraag niet aan mij om dat uit te leggen want dat kan ik écht niet ;) ) . 
We bezochten ze allebei en ze waren allebei de moeite. Vandaag laat ik wat foto's zien van het museum met de hedendaagse kunst. Het andere museum is voor een andere keer ;)Ik had geen idee hoe het Palais de Tokyo er zou uitzien en verwachtte eerlijk gezegd iets meer paleisachtigs en iets meer japans. 
Maar het bleek een majestueus groot en mooi gebouw te zijn in neoclassicistische stijl uit de jaren 30 van de vorige eeuw, bestaande uit 2 symmetrische vleugels met in het midden een  groot terras/plein. Niks Japans te zien ;) .  
Het is gelegen naast de Seine, heel dicht bij de Eiffeltoren. Ge moet er voor zijn, voor hedendaagse kunst. 
Toen ik het museum bezocht zag ik eerst dit :


En da's een waarheid als een koe, toch ? 
En toen kwam ik in een donkere ruimte met muziek en  wat blauw licht en videoschermen en deze rare wezens en ik vond dat prachtig ....Ik zag er wat verder ook videobeelden van wat enge mannetjes ....


In een volgende ruimte - ook weer met muziek - zag ik héél erg veel....
Zeer moeilijk te vatten op foto trouwens , het was er donker ( ik lichtte de foto's wat op omdat je anders niks zou zien, maar het was er ' in't echt ' dus donkerder ... ) en er waren lichten en overal waar je keek - onder, boven, naast je, écht overal stond, lag of hing er iets.
En ook hier weer bijpassende muziek. Dit werk heet  ' Painting with history in a room filled with people with funny names part 3' en is van kunstenaar Korakrit Arunanondchai.


En ik vond het zo mogelijk nog geweldiger :) 
Maar mijn moeder - die nochtans ook veel van kunst houdt - vond het helemaal niks : ' precies het spookhuis op de kermis, niks aan ' was haar oordeel.


Zo zie je maar, smaken kunnen verschillen ;) ...


In een ander deel van het gebouw was een soort van gigantisch ' zwembad ' gemaakt. Ook daar was het heel donker. Mensen konden er met bootjes wat op zijn venetiaans over het water varen, begeleidt door een constant gebrom.
' Acquaalta ' van Celeste Boursier-Mougenot. 
Heel speciaal.
Wij hielden echter onzen voetjes lekker op het droge en keken wat naar de mensen die dat niet deden. 
Omdat het er echt te donker was om te fotograferen, speelde ik maar wat met de speciale effectjes op mijn fototoestel met dit resultaat :)Dan was er  nog een zaal vol kunst van een zekere Patrick Neu. Hij maakt vanalles met glas.Er stonden allerlei glazen voorwerpen - wijnglazen, kasten met glazen deuren - die beroet waren en waarin de kunstenaar werkelijk prachtig heelder kunstwerken had ' overgetekend ' . Moeilijk te fotograferen, maar als je je best doet zie je het wel ...
Nu maar hopen dat er geen te overijverige poetsvrouw of -man rondloopt die dat 'vuil glas' effe zal afwassen ;) was en glas
kristal
kristal


En daar zit ik, ook een kunstwerk eigenlijk feitelijk hé ;) ? 


En toen hadden we honger en dorst en gelukkig was er tussen de 2 vleugels een terras en 2 eetgelegenheden. 
En daarna trokken we naar de andere vleugel maar da's voor de volgende keer ...Wil je er ook eens naartoe ? dan moet je hier zijn : 
Palais de Tokyo
Avenue du président Wilson 13
75116 Paris

meer Parijs....
Follow

5 opmerkingen:

 1. Poeh, daar kijk je je ogen uit!!
  Toch iets Japans volgens mij; die kristallen torso met helm :-))
  Mooie foto met jou!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Neen, het is niet aan mij besteed die moderne/hedendaagse kunst; Wist ook niet dat daar een onderscheid tussen was, maar wel knappe foto's weer!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk, Parijs. Al spreekt het mij allemaal niet aan, toch leuk om iets te lezen over mijn favoriete stad.

  BeantwoordenVerwijderen