zondag 14 december 2014

MORGEN STAKEN DOE JE ZO ...

Ik weet niet hoe het bij jullie gesteld is met jullie kennis over staken , maar ik merk op mijn werk dat veel collega's niet zo goed op de hoogte zijn van hoe dat moet .
Ik schreef er al eens een blogartikel over maar in het kader van de staking van morgen hier een kleine opfrissing van de belangrijkste dingen ... 


MORGEN STAKEN DOE JE ZO ...
algemene staking:
Morgen is er een algemene staking in België.
Dat wil zeggen dat de vakbonden oproepen aan alle werknemers in alle sectoren in heel België om mee te staken.
Stakingen zijn niet altijd algemeen : ze kunnen ook regionaal zijn (zoals de voorbije weken toen er telkens in slechts een beperkt aantal provincies een staking doorging in alle sectoren) of per sector (zoals bijvoorbeeld in de haven, of in de ziekenhuizen) of per bedrijf (zoals bijvoorbeeld de stakingen in Delhaize van onlangs).

Vakbonden laten aan de werkgevers op voorhand weten dat de kans erg groot is dat er gestaakt zal worden : dat heet een stakingsaanzegging. Dat kan ook weer algemeen, per regio, per sector of per bedrijf zijn. Dat kan ook voor een bepaalde datum zijn of onbeperkt. Zo heeft het ACOD alvast een stakingsaanzegging van onbeperkte duur gedaan voor na 15/12. 
Dat wil niet zeggen dat er ook effectief gestaakt gaat worden - werkgevers/regering  kunnen nog altijd aan de tafel gaan zitten met de  vakbonden om tot akkoorden te komen waardoor het niet meer nodig is om te staken. Maar als er een stakingsaanzegging is gebeurd is het voor de werkgevers/regering wel een duidelijk signaal dat er stakingen komen als er niks verandert.

wie mag meestaken ? 
Da's heel simpel : iedereen.
En wat nog meer is : ge hoeft niet op voorhand aan te kondigen dat je gaat staken en je hoeft al helemaal geen toestemming  aan je leidinggevende(n) te vragen. 
Ook als je niet de Belgische nationaliteit hebt mag je meestaken trouwens ... 

wat met mijn loon ? 
Als je staakt krijg je voor die dag geen loon. 
Als je aangesloten bent bij een vakbond, kan je een kleine tussenkomst krijgen die het loonsverlies van die dag een beetje compenseert. Dat heet een stakersvergoeding.
Als je niet aangesloten bent bij een vakbond, kan je ook staken, maar dan krijg je geen stakersvergoeding.
Mensen die zeggen dat stakers allemaal werkonwillige luierikken zijn vergeten wel eens dat stakers letterlijk betalen door te staken en dat is iets wat een doorsnee werknemer toch niet snel voor de geringste kleinigheid doet. Ik zal concreet deze maand 2 dagen gestaakt hebben wat als gevolg heeft dat ik op het einde van de maand 2 dagen loon minder in mijn loonzakje zal vinden. Ik weet niet hoe dat voor jullie is,  maar dat voel ik echt wel ...

actie of geen actie ? 
Morgen zal er geen betoging zijn. Maar soms organiseren de vakbonden een betoging op stakingsdagen.
Toch zijn er altijd wel acties op stakingsdagen, ook als er geen betoging is. Zo wordt er op verschillende plaatsen piket gestaan.
Dan gaan stakende werknemers voor de poort van een bedrijf staan met pamfletten en spandoeken om de werkwilligen te overtuigen ook mee te staken. 
Soms doen ze dat ook om werkwilligen de toegang tot het bedrijf te ontzeggen. Ik vind dat zelf een geoorloofd actiemiddel tijdens stakingen , maar niet iedereen is het daar mee eens. 
Er worden ook af en toe blokkades van invalswegen georganiseerd door stakers en dat heeft hetzelfde doel als het piket staan.


Ben je niet helemaal overtuigd of staken de juiste manier is om actie te voeren tegen het asociale beleid van onze regering ? Denk je dat staken te veel schade gaat toebrengen ?
Lees dan zeker eens deze tekst van Professor Blommaert...


' Ik kan niet staken want ik ben een zelfstandige '
Dat is natuurlijk niet waar  : ook zelfstandigen kunnen de deuren sluiten en dan hebben ook zij net als de niet bij vakbonden aangesloten werknemers geen inkomen die dag ...
Stefan Hertmans zegt het zo : 

Het is hoog tijd dat de kleine ondernemers zich de-solidariseren van de grote. De problemen van de kleine ondernemer lijken in weinig op die van de grote ondernemer. Alles staat of valt met winstmarges. Wanneer Karel Van Eetvelt stelt dat het water ‘zijn ondernemers’ reeds tot de lippen staat en er daardoor geen sprake kan zijn van vermogenswinstbelasting, spant hij een doelgroep voor zijn kar die met de welstand van de grote ondernemers niets te maken heeft. De kleine ondernemer ondervindt vergelijkbare problemen als de loontrekkende, ook hij zou gebaat zijn bij vermogenswinstbelasting. Tijd dat die doelgroep zich niet langer laat gebruiken door het groot kapitaal en eindelijk kritisch over de eigen positie nadenkt: hun vermogen zal heus niet belast moeten worden, ze zullen integendeel behoren tot de sociale doelgroep die door een rechtvaardiger fiscaliteit net enige verlichting van de fiscale druk op de werkenden zou kunnen ondervinden. 


Zo !
Doe dat goed morgen!


6 opmerkingen:

 1. Duidelijke omschrijving! Velen zouden dit hier eens mogen lezen!
  Groetjes Sofie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Staken is een recht, maar werken ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ge doet da weeral goe Mie !
  Hopelijk realiseren veel mensen zich waarover het gaat .

  Voor Anoniem (en anderen die he tmet anoniem eens zijn) en het recht op werken:
  http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/opinieblog/opinie/1.2181292

  Misschien kan je dit ook eens lezen.

  Groetjes
  An

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik zit niks in met al die stakingen, maar vind wel dat er een erg asociaal gedrag is naar mensen die wel willen werken door hun toeweg te ontzeggen en ben het dus met dat punt helemaal niet eens. ikzelf werk als verzorgende in de thuiszorg en hoorde bij clienten dat sommoge thuisverplegers gewoon niet bij al hun klanten geraakte en niet altijd op even mooie manier door de stakers werden behandeld. Zelf ben ik in thuis vandaag omdat ik met mijn uren heb geschoven (ah ja er is wel opvang voorzien op school maar 2 juffen voor 6 kleuterklassen is niet echt opvang te noemen, maar het volste recht van al die juffen natuurlijk, helemaal geen probleem mee, maar langs de andere kanten worden sommige mensen zo ook "verplicht" om thuis te blijven) Zelf ben ik niet zo een stakingmens en heb dit ook vorige maandag niet gedaan en was dit vandaag ook niet van plan daarvoor ben ik er te graag voor mijn mensen die de komende 2weken met de feestdagen het meestal ook met heel wat minder hulp van ons moeten stellen.
  Zelfstandige kunnen inderdaad ook staken, maar een kleine zelfstandige zal dit niet gemakkelijk doen, want die mogen echt wel blij zijn als ze op het eind van de maand hun rekeningen betaald krijgen, en wat met die kleine zelfstandige die 1 of 2 personeelsleden hebben die niet willen staken? Gaat die dan de beslissing nemen om hun werknemers een dag zonder loon te zetten?

  BeantwoordenVerwijderen

Kan je niet reageren? Mail me! If you are unable to comment? Contact me!
bollekes.met.gaatjes.en.koordjes(at)gmail.com