maandag 20 oktober 2014

vermist : madame Arabelle

Ik val maar ineens met de deur in huis : dit is madame Arabelle


De voorbije maanden woonde ze aan de buitenkant - helemaal bovenaan -  van mijn livingvenster en ze is net als ik een nachtdier want vooral als het schemerig werd kon ik ze vanuit mijn luie zetel in haar web zien afdalen op zoek naar iets eetbaars...
Als een argeloos rondfladderend insect zo stom was geweest om in haar web te vliegen, sleepte ze het gewoon mee naar boven alwaar ze in alle discretie genoot van een ongetwijfeld exquise maaltijd....Ik vond het plezant om ze bezig te zien.
En ik was dan ook niet blij toen ik op een ochtend mijn madame Arabelle belaagd zag door een onguur type dat wat druk kwam doen.
Ik was er zo slechtgezind van - vreesde een uit de hand lopende ruzie waarbij de madame het onderspit zou delven - dat ik me ging moeien en dat heerschap een andere thuis bezorgde een paar meter verderop.
Achteraf werd me verteld dat ik me had gemoeid in een ingewikkeld liefdesspel en ik mijn favoriete madame van haar lover had gescheiden...
Ik voel me er nog schuldig over ...
Maar daardoor weet ik nu wel dat madame kruisspin heel groot is in vergelijking met meneer....
En wie weet heb ik zijn leven wel gered want als madame niet content zou zijn geweest van het liefdesspel of gewoon slecht gezind was geweest, was de kans groot geweest dat meneer daar het loodje had bij neergelegd.


Het had ook anders kunnen aflopen en dan had ik wellicht weer ergens zo'n grappig bolletje zien hangen dat bij mijn nadering uiteen zou springen in honderden minispinnetjes...
(zouden die allemaal groot geworden zijn ? Zo ja: dat verklaard dan meteen de grote spinnenpopulatie deze nazomer in mijn minituintje)


Er was nog een reden waarom ik me vaak schuldig voelde tov mijn nieuwe vriendin : elke ochtend maakte ik haar web kapot :(
Slecht van mij hé ...

een andere spinnedame 

Maar ik denk niet dat mijn baas begrip zou gehad hebben met den uitleg dat ik niet op het werk geraakte omdat madame Arabelle haar web had vastgehecht aan mijn fietszadel, iets wat ze echt elke dag opnieuw deed.
Maar toen las ik ergens dat kruisspinnen elke dag een nieuw web maken en voelde ik me al wat minder een onmens...

ook op mijn raam achteraan woont een spin 
Weken en weken was het elke avond hetzelfde liedje : ik zat in mijn zetel, keek naar TV en af en toe ook eens naar het raam en was telkens blij als ik ze weer zag verschijnen.
Maar helaas pindakaas : sinds een week of 2 zie ik ze niet meer....
Of het moet zijn dat ze een verdiep lager is gaan wonen : tussen mijn zonnebloem-in-zak en de muur ...


En eerlijk is eerlijk : ik mis ze wel een beetje...

eten ! 

In de nazomer verschijnen er altijd wel veel spinnen in en rond de tuin. 
Op een bepaalde moment hingen er 8 webben tussen de draden van mijn wasrekje !
Maar dit jaar waren het er toch precies net wat meer dan anders, niet ? 


Edoch,
 ik weet niet of het jullie al is opgevallen : sinds kort zijn er ineens een pak minder.
Ik weet niet hoe dat komt : zijn ze dood ? Opgepeuzeld door vogels of zo ? Of hebben ze zich ergens ' genesteld ' om de winter door te komen ? 


Ik ga niet direct een spin als huisdier houden, heb er geen behoefte aan om ze op mijn handen te laten lopen , heb helemaal geen zin in grote spinnen in mijn slaapkamer.
Maar kruisspinnen in de tuin : ik vind dat tof !
 En gij ? 

17 opmerkingen:

 1. Ik heb er ook één voor het raam hangen, echt prachtig om te zien! Voor de rest absoluut niet mijn favoriete diertjes. Misschien omdat het nu toch iets kouder gaat worden, dat je ze nu minder ziet. Oh, en natuurlijk weer prachtige foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtig verhaal. Ik red alle spinnen die ik in huisvind. Met een papiertje of een doekje en zet ze buiten. ik vind het ook leuk wanneer ik ze in de tuin zie.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb ergens gelezen ( of gehoord op de radio) dat spinnen die je binnenshuis vindt, heel waarschijnlijk ook binnenshuis werden 'geboren' en het niet makkelijk hebben om buiten te overleven...dus dan toch maar de spinnen binnenshuis laten leven...???

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die van ons hangt er nog... Zolang ze niet midden op 'de pad' hangt is het voor mij ok hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het zijn prachtige beesssssies, Brrrr, Huiver en Ril! Ode aan de kkkkkruisspinnen als ze maar buiten blijven en niet voor de voordeur gaan hangen zodat je s'morgens met een slaperige kop, vol in een web loopt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Garden spiders are definitely cool - and fun to watch. Love the shot of all the little ones.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Alles Mi(e), Madame Arabelle us gewoon koffie gaan zetten. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. These spiders have been busy! I love their intricate webs, you've photographed them so beautifully. Thanks for sharing the love up-close with I Heart Macro:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Cute spider story, and lots of detailed shots of the intricate spots and patterns on the garden spider. There are lots of them putting webs across all the paths here as well, for me to walk through.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. I agree that spiders in the garden are cool! These are fantastic shots. I live all the little spider babies!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oh my look at all those babies.... that is a lot of spider action

  Mollyxxx

  BeantwoordenVerwijderen