woensdag 15 oktober 2014

mais van eigen kweek


Experimenteren in de moestuin, da's altijd plezant.
En spannend...
Dit jaar heb ik wat meer geëxperimenteerd in mijn tuintjes dan andere jaren, wellicht wat onder invloed van vooral de Wim met zijn moestuin en van de madame die naast rokjes ook een moestuin heeft en daar een zeer goed boek over schreef.





Ik had bij de Wim gezien dat mais het zo goed doet in den hof en ik geloof dat ik bij madame Zsazsa ( maar het zou ook van de Wim kunnen komen ) las dat ge dat goed kunt kombineren met boontjes en met pompoenen.
Vermits ik een paar zakken had met pompoenen en courgetten, besloot ik - wat op het laatste nipperke - daar wat mais bij te zaaien.


Ik plantte een deel eerst binnen in klein potjes en een deel ineens ter plaatse in de zak of pot.
En ze kwamen vlot uit en deden het heel erg goed.
Het was een waar genot om die planten te zien groeien, zo tussen de hortensia's, de hulst en de perenboom in mijn voortuin.
Kijk eens hoe schattig, die fijne zachte haartjes !


Dat groeien ging nogal nen gank, en na een tijd kwamen daar zelfs aren aan!
Ik zat helemaal goed dacht ik


En ja hoor, ergens in september kon ik oogsten...
deze heerlijke mooie maar vooral superlekkere minimaiskolfjes komen recht uit mijn tuin !


Maar...
Ik ben toch wat teleurgesteld in de opbrengst .
Ik had minstens 15 maisplanten staan en kon slechts 2 maiskolfjes oogsten.
en die 2 maiskolfkes waren - ook al waren ze erg lekker - maar voor de helft bevrucht en dus niet helemaal gevuld.

ter info : dat klontje boter er naast is den overschot hé, ik heb dat niet opgegeten 

Toch ga ik terug mais zaaien
met véél plezier zelfs.
Want ondanks de magere opkomst is het 1 van de zaaisels waar ik het meest van genoten heb.
Ik heb écht genoten van het elke dag opnieuw weer gaan kijken hoe het met mijn maïs was.
en ik heb heel erg genoten van de smaak van de kleine maar oh zo lekkere kolfjes !


Ik maakte ze trouwens zo eenvoudig mogelijk klaar .
Groenten uit mijn tuin eet ik het liefst zo puur mogelijk.
En omdat de Wim had gezegd dat ge die zo snel mogelijk moet verwerken na de oogst deed ik dat ook.
Ik oogstte, maakte snel wat foto's terwijl het water stond te koken, kieperde de kolf er in, liet een minuut of 6 pruttelen en haalde het uit de pot waarna de kolf een laag lekkere echt goeie boter kreeg en wat zout.
Maar zo lekker !



Om toch wat grotere opbrengst te hebben volgend jaar, zou ik graag van jullie wat tips willen .
Ik zette er per plantzak een stuk of 5, samen met een pompoen of courgette.
Zijn dat er te veel ? 
Moet ik iets doen om ervoor te zorgen dat ze beter bevrucht geraken ? 
Ik zette het in gewone potgrond en ze kregen elke week wat netelgier
Heb je tips voor me ? Laat maar komen ! 
Hoe was het met jouw zelfgezaaide mais eigenlijk ? 




4 opmerkingen:

  1. Wat een mooie foto's van de maisplanten! Helaas geen tips, maar ze zijn wel heerlijk om op te eten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik had, zoals ik bij Wim had gezien mijn mais in blok gezet in mijn vierkante-meter-bak (voor een betere bevruchting en de stevigheid. Ik had er een stuk of 15 staan; aan elke stengel had ik een kolf, de meesten volgroeid.
    Je kan de kolven ook rauw in de diepvries steken, ze verliezen niet zo veel smaak.
    Of je kan er lekkere soep van maken bv in combinatie met pompoen of met witloof. Je moet de soep wel altijd zeven na het mixen anders heb je een minder aangenaam gevoel in je mond met die velletjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. merci voor het delen van je ervaring. Ik denk dat ik zo ongeveer hetzelfde gedaan heb dan maar dan in een zak. Volgend jaar komen ze er in ieder geval opnieuw!

      Verwijderen
  3. Ik ga het volgend jaar proberen, ge hoort het tegen dan ;)

    BeantwoordenVerwijderen

xxx !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...