dinsdag 9 september 2014

Recept: krokodillen in een potje

Elk jaar probeer ik wat nieuwe dingen in mijn pottenmoestuintje, en dit jaar waren dat oa augurkjes.
Ik zaaide ze rechtsreeks op hun plaats in potten in de tuin en ze brachten me tot nog toe genoeg lekkers op om af en toe een augurkje onder een slaatje te versnijden en om me ook in de keuken aan een experiment te wagen door voor het eerst ingemaakte augurkjes te maken.

Recept: krokodillen in een potje

Augurken behoren tot dezelfde plantenfamilie als courgetten, pompoenen en komkommers. Ze hebben dezelfde bladeren en dezelfde gele bloemetjes, maar wel een pak kleiner dan bij grote zus pompoen en grote broer courgette.
En net als pompoenen gaan ze graag op wandel. Ik zette er een stok naast maar al gauw bleek die niet hoog genoeg en trokken de planten de rest van de beplanting in.

Recept: krokodillen in een potje

Ik werd dit jaar door een gulle schenkster - waarvoor dank ! - royaal voorzien van netelgier waardoor ik ook deze planten af en toe een extraatje kon geven en buiten dat beetje gier en af en toe wat water als het niet had geregend heb ik er eigenlijk geen werk mee gehad.
Een heel gemakkelijke plant dus, en het lukt perfect in een pot of zak.
Volgend jaar overweeg ik er een soort van ' toren ' mee te maken in een plantzak, zoiets als de bonentoren van moestuin Wim. Zou dat lukken denkt ge ?     

Recept: krokodillen in een potje

Soit, ik besloot een deel van die augurkjes op te sparen tot ik er genoeg had om een potje te vullen en dan zou ik ze inmaken. En ik ga jullie nu uitleggen hoe ik dat deed.... .

Ik deed dat nooit eerder en daarom deed ik eerst wat opzoekwerk op het wereldwijde web. Daar vond ik verschillende recepten maar ik heb me voor het grootste deel gebaseerd op een recept van Piet Huysentruyt omdat ik vaak las dat de zelfgemaakte augurkjes erg/te zuur waren en ik vermoedde dat dat bij dit recept niet het geval zou zijn.
En inderdaad...


INGREDIËNTEN : 
- augurkjes
- 75 gram zout
- 11,5 deciliter water
- 2 dl azijn. Ik gebruikte ciderazijn.
- 1,5 dl witte wijn
- een teentje look
- wat suiker ( 50 gram volgens piet, maar ik vond dat achteraf gezien te veel .) 
- een takje verse dragon
- wat witte en zwarte peperbolletjes
- wat mosterdzaad
MATERIAAL :
- Een glazen potje met een niet-metalen deksel . Ik heb begrepen dat metaal en azijn niet goed samengaan, maar heb ook bedacht dat een metalen deksel met een kunststoffen laag aan de binnenkant - zo is dat meestal bij dekseltjes van glazen potjes - eigenlijk geen echte metalen deksels zijn en ook kunnen gebruikt worden... .

Let op : Augurkjes inmaken doe je in 2 stappen. Voor stap 1 moet je ze 24 uur laten marineren, dus je maakt dat niet snel eventjes... .

Recept: krokodillen in een potje

Wisten jullie dat augurken echt behoorlijk kunnen prikken als je ze vers van de plant plukt ?
Maar vooraleer je ze inmaakt, maak je ze eerst erg goed proper.  Ik deed dat door ze af te schrobben met een nieuw keukensponsje. De stekeltjes waren snel weg, al het eventuele vuil ook en ze zagen er direct een stuk frisser uit na hun bad..... . 

Recept: krokodillen in een potje

Breng een liter water aan de kook en voeg daar al het zout aan toe.
Leg de augurkjes in een bakje en giet het mengsel er over.
Dit mag nu 24 uur staan trekken... .
Omdat ik hier en daar las dat sommige mensen dat zonder water deden, gewoon met puur zout, heb ik het laatste uur de zoutoplossing weggegoten en ze nog eens goed bestrooid met zout en daarna afgespoeld.
En terwijl ze liggen te pekelen in dat zout water kan je ze eens goed bestuderen en net als ik tot de vaststelling komen dat het net kleine krokodilletjes zijn ... .

Recept: krokodillen in een potje

24 uur later kan je ze inmaken.
Je spoelt ze dan best effe af, toch als je ze in puur zout hebt laten liggen en dan zien ze er een beetje uit zoals je tenen als je te lang in bad bent blijven zitten of een hele dag met natte sokken hebt rondgelopen ... .
'Verrimpeld' .

Recept: krokodillen in een potje

Breng de wijn, de azijn en het water aan de kook.Ik deed het de eerste keer op de PH-manier en kookte ook de kruiden mee, maar toen bleek het niet zo handig om die daarna onderaan in het potje te krijgen dus heb ik die bij portie 2 gewoon ongekookt in het potje gedaan vooraleer er iets anders in te stoppen.
Je mag ook de suiker mee laten koken. Correctie : je moét ook de suiker mee koken zodat die oplost. 
Dat mengsel mag een minuut of 10 koken en ik deed er helemaal op het einde ook de augurkjes even bij.


Als je de augurken wat langer wilt bewaren, is het een goed idee om de potjes te steriliseren  voor gebruik.
Ik was ze daarvoor zeer goed in sodawater, spoel ze zeer goed af en laat ze dan een flinke tijd ( een 20 tal minuten tot een half uur ) koken in een pot met water.
Als ik ze vul, probeer ik er niet meer aan te komen met mijn handen zodat ze steriel blijven.

Vul het potje met de kruiden,  de augurkjes, het teentje look en het takje dragon .Giet er het mengsel van azijn, water en witte wijn over tot het potje zeer vol is en schroef het deksel er op.
Als je klikdeksels gebruikt ( oh wat hou ik van het geluid van klikdeksels ! ) zal je snel genoeg horen of het hermetisch afgesloten is of niet ...  .


Recept: krokodillen in een potje

Ziet dat er niet heerlijk uit ? 
Toch blijf je er best nog effe af : laat het maar wat staan trekken zodat alle smaken goed vermengen . 
Ik vond niet echt terug hoe lang dat moet staan en besloot dat 2 weken wel genoeg was.
Toen was mijn geduld op en sneed ik er eentje in stukjes zodat ikzelf en mijn lief eens konden proeven.... .
Ik moest ook wel want ik wilde een nieuw bokaaltje vullen en dan was het toch wel slimmer om eerst eens te proeven of dat eigenlijk wel lekker was... .


' Eikes! Bah! ' zei mijn lief .
'Ik heb toch gezegd dat look er niet bij paste en zie je nu wel : het is niet lekker'.
Dat was ferm overdreven: mijn lief zegt nogal gauw en graag 'eikes' ( woorden die dat uitlokken bij hem zijn   oa : suiker, warm witloof, confituur, boter, room, savooikool,  ketchup, vegetarisch, zand,  ... ) .
Ik vond het wél lekker. ( Dit potje is bijna leeg ondertussen. ) 
Maar toch was ik niet 100% content.
De beet was goed, maar de kruiding was idd niet helemaal zoals ik wilde en vooral : ik vond het veel te zoet. 
En het was idd niet te zuur, het mocht zelfs wat meer zijn van mij ... .
Ook als ik augurken koop ga ik trouwens voor de zure en niet voor de zoetzure versie.
Dus deed ik er voor portie 2 veel minder suiker in, een ietsiepietsie beetje meer azijn, geen look en dragon meer en ik ben zeer benieuwd of het nu helemaal gaat zijn zoals ik het wil .... .

Recept: krokodillen in een potje

Het eerste potje is ondertussen bijna op, helemaal alleen door mij opgesmikkeld want mijn  lief wil niet meer ( lucky me ;) ) .
Ik maakte er oa dit namiddaghapje van : wat tomaatjes uit de tuin ( de laatste voor de plaag toesloeg en ik ze allemaal heb uitgedaan ) , een overschotje haloumi - bruin gebakken , en de augurkjes... lekker !!!!Bon, de krokodillen-in-potje worden een blijvertje, zowel in de tuin als in de keuken.
Ik zoek nog wat verder naar een recept dat me helemaal bevalt, maar we zijn hier al goed op weg.
( en ik vrees dat dat voor volgend jaar zal zijn, vermoedelijk kan ik niet meer genoeg oogsten voor nog een potje. Maar ik kan me vergissen ...  De planten staan in ieder geval nog in bloei. ) 


Recept: krokodillen in een potje

Wat ik echt niet weet, is hoe goed ze op deze manier bewaren.
Ik laat de potjes in de ijskast staan voor de zekerheid en ga ze niet al te lang bewaren. Bij de recepten die ik terugvond stond dat er nergens bij: kan je ze net zoals die van de winkel maanden en maanden in een donkere kast of kelder bewaren?
Geen idee...
Wat ik ook niet weet, is hoe ik ze moet maken als ik ze in schijven snij en zo inmaak. Mijn mama vertelde dat haar moeder dat soms zo deed, maar ze weet ook niet meer hoe mijn moemoe dat juist maakte.
Als iemand het antwoord op mijn vragen heeft : shoot please!
Hebben jullie zelf al eens augurken - of iets anders - ingemaakt trouwens ? 
En hoe ging dat bij jullie ?

6 opmerkingen:

 1. Zo tof! Ik ga dat volgend jaar ook eens proberen in mijn potten, als ik het niet vergeet ;)
  Knolselder gaat ook goed zenne! Artisjok blijkbaar niet....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik koop de mijne bij de Polen of de Russen, ook vers! Die doen er nog verse dille bij ook. Past er goed bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ze blijven op zijn minst een jaar goed, als je tenminste goed hebt gesteriliseerd. Wij eten nog steeds van de overvloedige oogst van vorig jaar. Schijfjes maak je op precies dezelfde manier, zelf snij ik de grotere exemplaren in schijfjes na het pekelen. Helaas viel er dit jaar weinig te oogsten. Woelmuizen hadden de wortels opgesmikkeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Op die ene foto lijken het echt krokodillen in 't water, goed gekozen titel ;-). Augurken zijn niet mijn ding, dus dit gaat helaas niet getest worden hier. Maar wel leuk dat je dat allemaal doet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nog nooit iets ingemaakt, maar zou er bijna aan beginnen door je enthousiaste verhaal met geweldige foto's (!).

  BeantwoordenVerwijderen

Kan je niet reageren? Mail me! If you are unable to comment? Contact me!
bollekes.met.gaatjes.en.koordjes(at)gmail.com