vrijdag 19 september 2014

DIY - gehaakte ketting

Deze week een projectje waar ge wat meer tijd in zult moeten steken dan gewoonlijk: een gehaakte ketting met rocailles.

DIY - gehaakte ketting
Ik maakte deze ketting - en dus ook de tut - in verschillende stukjes en begon er al mee in mijn vakantie. Ze ging mee op mijn minitripje aan zee en werd vervolgens geassembleerd toen die heerlijke vakantie al uit het zicht verdwenen was.
Gevolg : een tut met zeer verschillende foto's want gefotografeerd op verschillende plaatsen :).

DIY - gehaakte ketting

Zo.
Haal uw haaknaald al maar boven want we beginnen er aan ! 



WAT HEB JE NODIG ?
materiaal : 
- flink wat rocailles. De kleur doet er niet toe, wat je mooi vind. Ik gebruikte slechts 1 soort, maar je kan natuurlijk ook een mengeling van kraaltjes gebruiken. Maar wél echt veel... Met een restje kom je er niet... Ik gebruikte petieterige witte rocailles met een rood en groen streepje: ik had ze al een lange tijd maar omdat ze zo klein waren kon ik ze niet gebruiken in andere projecten. Tot ik een naald vond die er door kon ! Joepie !!! 
- naaigaren : Ik gebruikte witte cordonnet : da's wat dikker dan doorsnee stikgaren, maar met stikgaren gaat het ook.
- 2 gesloten ringetjes
- Een stukje ketting met schakels waar je slotje doorheen kan. 
- een karabijnslotje
- 4 open ringetjes
- een hangertje
gereedschap : 
- haaknaald 1,25 ( Ik pakte die maat omdat dat de kleinste is die ik heb met een bamboe handvat want ik haak daar zo graag mee. ) 
- 2 platbektangen
- schaar
- een fijne naald : Ze moet mét draad 1 keer door de rocailles kunnen. 



ZO MAAK JE HET : 

Rijg veel rocailles aan de draad. Echt veel ... Beter te veel dan te weinig! Ik draaide de aangeregen draad telkens opnieuw rond het bobijntje, maar de waarheid gebiedt me toe te geven dat ik in het verder afwerken van dit project een aantal keren flink gevloekt heb en de draad weer uit de knoop heb moeten halen ... Zeg niet dat je het niet wist ...
Begin dan met haken. De eerste steek haak je rond 1 van de ringetjes. Het uiteinde kan je wegwerken door het mee te haken in de eerste steken. Haak zo drie lossen...
...en haak vervolgens een rocaille mee met de volgende steek.
En haak weer 3 lossen... Dat patroon zal je heel het project door blijven herhalen : 3 lossen + 1 rocaille + 3 lossen + 1 rocaille + 3 lossen + ....
In mijn geval na 37 centimeter haak je terug een ringetje mee.
En begin je aan rij 2 . Opnieuw 3 lossen + 1 rocaille + 3 lossen + 1 rocaille .... En na 37 cm haak je het weer aan het andere ringetje ...
Ik haakte zo 14 strengen en dan ben ik gestopt omdat mijn bobijntje met cordonnet op was.... Maar je kan natuurlijk veel meer rijen haken als je dat mooier vindt. 
Probeer de rijen allemaal even lang te maken; op een milimeterke komt het niet aan, maar als er te grote verschillen tussen zitten gaan sommige rijen bij het dragen doorhangen en da's niet mooi.

even een tussendoortje : Om dit te kunnen haken heb je natuurlijk draad nodig waar geen kralen opzitten. je zult dus regelmatig al die aangeregen kraaltjes verder de bobijn moeten opdraaien om weer een stuk kraalvrij te maken om verder te kunnen haken. vervelend : ik weet het en dé moment waarop de draad zit te wachten om zichzelf lekker in de war te friemelen en dat allemaal om je eens goed op de zenuwen te kunnen werken . Maar het moet echt ;).

Ik maakte mijn rijen allemaal 37 centimeter lang. Ik vind het echter moeilijk om te bepalen hoe lang ze moeten zijn om mooi te zitten rond mijn hals, dus besloot ik een verlengketting te voorzien zodat ik de ketting wat langer of korter kan laten hangen naargelang mijn goesting van de moment.


Knip daarvoor een eindje ketting af en bevestig het met een ringetje aan de gesloten ring. Gebruik voor het openen van dat ringetje wel de juiste techniek. Doe hetzelfde aan de andere kant.
Aan het uiteinde van het eerste stukje ketting bevestig je de hanger met een ringetje.
En aan de andere kant het slotje.
En je ketting is klaar !
Het is mooi om deze ketting lichtjes ' op te draaien ' vooraleer je ze aan doet. Maar dat hoeft niet.



Deze techniek kan je natuurlijk ook gebruiken met andere kralen, met dikkere of dunnere draad, met dikkere of dunnere haaknaalden, je kan veel of weinig rijen haken, je kan meer of minder lossen haken tussen elke rocaille of dat erg wisselend doen ... Kortom : de mogelijkheden zijn eindeloos.
Het gehaakte stuk zal wat elastisch zijn : ik vind dat een tof effect !
Hieronder zie je wat andere voorbeelden van wat oudere kettingen die ik met deze techniek maakte  .


DIY - gehaakte ketting
2007

DIY - gehaakte ketting
2007

DIY - gehaakte ketting
2008 - mijn gustav klimt-ketting :)

DIY - gehaakte ketting
2009

Meer juwelentutorials hier ...
More jewelry tutorials here ... 

Ik heb een reclame- en sponsorvrije blog en kreeg niks in ruil voor de aankoop van deze kralen. Ik kocht ze op eigen initiatief en betaalde de volle pot. / I have an add- and sponsor free blog and I bought these beads  at full price at my own initiative and without any form of compensation for writing this blog post. 
Lees dit voor mijn regels rond gebruik en copyright voor mijn ontwerpen/ More info about my rules for copyright on my designs.

9 opmerkingen:

 1. ik draag momenteel ook zo'n ketting, vind het zalig om doen ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. great !
  Greetings from Poland :)
  Katarzyna


  www.sajuki.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ces colliers sont magnifiques! Quelle créativité!
  Those are gorgeous! So much creativity!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beautiful job! Love the seed beads -- very unique! Thank you for the tutorial. I've never made a crochet necklace before. Very tempting :) Thank you for the inspirational pictures.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ohhh dit spreekt me nu eigenlijk echt wel aan ... oké op het verlanglijstje :-) Mooi!! Héél mooi!!

  BeantwoordenVerwijderen

Kan je niet reageren? Mail me! If you are unable to comment? Contact me!
bollekes.met.gaatjes.en.koordjes(at)gmail.com