dinsdag 17 juni 2014

Uit mijn tuin: eigen kweek ...

Stillekesaan kan ik wat dingen beginnen oogsten in mijn moestuintje.
Dat moestuintje speelt zich bij gebrek aan genoeg plaats voor een échte moestuin voornamelijk af in potten in de achtertuin en zakken tussen de hortensia's in de voortuin. Dit jaar heb ik - wellicht wat onder invloed van de huidige moestuinhype - heel wat meer lekkers gezaaid dan andere jaren, ook dingen die ik nog nooit eerder probeerde.
Er staat nu mais bij de pompoenplanten, sla bij de tomaten, bietjes en worteltjes in pot, de boontjes komen stilletjesaan uit, ik zaaide nog rap wat augurken en ik moet dringend op zoek naar grotere potten voor al dat klein grut dat niet klein blijft .... Heel benieuwd wat daar allemaal mee gaat gebeuren de komende maanden.  

Uit mijn tuin: eigen kweek ...
Het is frambozentijd. 
Dus pluk ik frambozen.
Zowat elke dag een handjevol, dat is voor mij alleen meer dan genoeg.
Ik weet niet of het ligt aan mijn snoeitechnieken of aan het jaar, maar ik heb de indruk dat er véél frambozen zijn dit jaar.
Ik eet ze uit het vuistje - vaak al plukkend - maar soms ook met een geut yoghurt bijvoorbeeld...

Uit mijn tuin: eigen kweek ...
De Wim vertelde aan den Bart en zo ook ineens aan heel Vlaanderen dat je look niet kan planten met teentjes van de supermarkt omdat dat een soort is die in ons klimaat niet goed groeit. Hij vertelde er ook bij dat als je die in de herfst plant en er een winter laat overgaan, je terug een bol krijgt bestaande uit verschillende teentjes en als je er geen winter laat over gaan wordt dat teentje gewoon een hele grote teen.
Maar dat bleek allemaal niet waar, bij mij toch niet ...
Hieronder zie je het resultaat van een teentje look van de supermarkt dat ik in de herfst in een zak grond plantte. Er is een winter overgegaan die zoals we allemaal wel weten natuurlijk niet erg koud was en dat teentje is een grote bol geworden . Ik heb er nog niet in gesneden maar ik vermoed dat het nog altijd 1 teentje is. 
Ik heb er wel sowieso goesting door gekregen om tegen volgend jaar wat meer look te planten en ik zal deze keer look aanschaffen die wel geschikt is voor onze contreien want ik kan er niet van uitgaan dat we vanaf nu altijd warme winters gaan hebben ;) . En 1 van de dagen ga ik toch eens proeven van dit exemplaar...

Uit mijn tuin: eigen kweek ...

Dé erwtjes...
Altijd 1 van de eerste dingen die uitkomen, vruchten dragen en dus eetbaar zijn. Ik had me een beetje mistelt want ik dacht : ik zaai die in zakken en tegen dat die plantjes weg mogen is het tijd om pompoenen en courgetten te zaaien. Maar ik had mijn erwtjes toch iets te snel ingeschat want de courgetten en de pompoenen staan er allang....
Ik kocht zaadjes van een lage soort die vooral in sluimererwttoestand gegeten worden en oogstte ze eigenlijk net iets te laat want ze vormen al serieuze erwten. Maar dat bleek geen probleem om ze nog in hun geheel te eten : de draden bovenaan en onderaan er af halen en effe laten stoven in een klont boter was genoeg voor een heerlijke maaltijd. Vanavond nog een portie, en ik ben benieuwd of ze daarna terug bloemetjes gaan vormen. 

Uit mijn tuin: eigen kweek ...

In potten waar 1 plant van het 1 of ander prominent en groot in het midden staat, heb ik de overblijvende plaats gebruikt om volop snijsla te zaaien. Da's handig :  je hebt zo altijd frisse blaadjes bij de hand. Ik zaai regelmatig een portie bij zodat ik altijd sla heb staan die oogstklaar is. Ik gebruik een mengeling van zaadjes - die koop ik zo - of zaai rucola.  En op die manier kan je jezelf een half jaar lang voorzien van groene bladgroenten. 

Uit mijn tuin: eigen kweek ...

Maar niet alles gaat altijd goed in de tuin.
Hieronder ziet U het miezerige resultaat van tientallen pogingen om radijzen te kweken.
Ze komen allemaal uit, da's het probleem niet. Maar slechts zelden vormen ze knolletjes bij mij.
Ik heb daarom ondertussen een radijzenkweekexperiment opgezet : zaadjes van verschillende oorsprong, gezaaid in verschillende  soorten grond, en deze in verschillende lichtomstandigheden gezet. Ik hoop zo een zicht te krijgen op waar ik hoe in mijn tuin best radijzen kweek.
Er wordt vaak gezegd :  ' radijzen zijn het makkelijkst te kweken van alle groenten en dus ook heel geschikt om kinderen te laten kennismaken met de wondere wereld van het kweken van groenten ' . Dat gaf een serieuze deuk in mijn moestuinzelfvertrouwen omdat het bij mij niet lukt.
Maar ondertussen hebben al heel veel mensen laten weten dat het bij hen ook niet lukt dus zal het wel niet aan mij liggen ;) .
Heb je zelf nog tips voor het kweken van radijzen : laat het me gerust weten!
Onderstaand exemplaar was trouwens niet lekker, het had niet veel smaak ...

Uit mijn tuin: eigen kweek ...

Zo.
Benieuwd wat er nog allemaal van mijn tuin in mijn bord gaat belanden dit jaar !

5 opmerkingen:

 1. Ik vind dat zeker geen slechte oogst zeker met in het oog hebben dat gupje het met een bescheiden tuintje doet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zalig artikel! Als ik ooit een tuin heb plant ik mij asap een moestuin. Veel plezier ermee, lijkt me héérlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie oogst, en even zulke mooie foto's ervan. Dit jaar heb ik mijn zaaiplannen beperkt tot kruiden, maar volgend jaar bij leven en welzijn ga ik weer meer zaaien, je mooie blog erover werkt direct aanstekelijk.

  BeantwoordenVerwijderen

Kan je niet reageren? Mail me! If you are unable to comment? Contact me!
bollekes.met.gaatjes.en.koordjes(at)gmail.com