maandag 30 juni 2014

de mooiste foto's van mijn tuintjes - juni 2014

Juni is een beetje een wat lastigere maand in mijn tuin : de lentebollen zijn uitgebloemd, maar het volle bloemige zomergeweld moet nog goed op gang komen. In het begin van juni was er dan ook niet veel kleur te zien in mijn tuin, buiten de 3 bloemen van de pioen dan ...

Halverwege de maand kwamen wel de hortensia's in volle bloei en dat levert een kleurrijk uitzicht als ik naar buiten kijk. Ik heb er namelijk maar liefst 6 staan in mijn voortuintje., een erfenis van de vorige huurster
In de lente heb ik ze nog eens extra ' blauwsel ' gegeven -  voor ze in bloei kwamen -  en dan hebben ze mooie gemeleerde kleuren van blauwig paars naar fuchiaroos.

Nu op het einde van de maand beginnen  de bloemetjes van de oregano ook open te komen. Ik vind verse oregano - in tegenstelling tot de gedroogde - niet zo lekker en gebruik het eigenlijk zelden in de keuken, maar het is een mooie plant .


Ik heb ook een hoop ' pluimige ' witte bloemen staan die ik lang geleden eens kocht in een tuincentrum. Geen idee hoe ze heten maar ze zijn elk jaar met meer en ik hou van de vorm van hun bloemenaren .Ik herinner me alleen nog dat ze oorspronkelijk uit de himalaya kwamen of zo .  Deze eendagsbloem vind ik iets te enthousiast in zijn expansiedrang en ik heb er dit jaar flink wat van uitgetrokken. Maar bijtjes schijnen ze wel lekker te vinden, dus laat ik er toch een beetje van staan. Ze passen bovendien mooi tussen de kleuren van de hortensia's en de oregano.Ik zette ook dit jaar een aantal zakken met aardappelen in de voortuin. En aardappelen krijgen mooie bloempjes, deze dus...  : licht rozig zijn ze, maar vaak ook gewoon wit. Ze doen het trouwens goed, mijn aardappelen. De bladeren toch, de rest kan ik uiteraard niet zien en ik ben alvast heel benieuwd wat ik allemaal ga kunnen oogsten.Ook de courgetten in zak doen het goed. De planten groeien goed en krijgen stilletjesaan veel bloemen. Tot nog toe enkel mannelijke, maar ik heb ook al een paar petieterige vrouwtjes gezien, dus dat komt in orde.
Courgettebloemen zijn ook erg mooi trouwens...


Naast bloemen verwent de tuin me ook met zaaddozen. Dat is namelijk ook mooi : hieronder zie je eerst 1 van een papaver en daaronder de zaaddoosjes van salie.

Tot grote ergernis van die mensen die ietwat keuriger zijn dan ik en die vinden dat ook in een tuin alles onder controle moet zijn en liesft lekker strak en op een rijtje , groeien er bij mij ook wat planten die door sommigen wel eens onkruid worden genoemd. Weegbree, een occacionele distel, paardenbloemen, stinkende gouwe, soms klaprozen, sint janskruid  ... Ik vind het mooi en dus mag het blijven staan. En ook deze aren van de 1 of andere grassoort die hier wellicht beland is via zaadjes van vogelbollen of zo ... De naam van deze bloemetjes ontsnapt me even : ooit eens gezaaid en sindsdien zaaien ze zichzelf vlot uit; Lekker makkelijk ! Ze ruiken heerlijk zoet en staan tot ver in de herfst in bloei !
Af en toe speel ik eens met wat knopjes van mijn fototoestel. Moet je ook eens doen : daar zitten soms plezante effecten tussen ...

Van de 3 gerariums die ik vorig jaar had staan, hebben er 2 écht de winter overleefd ( ik hoop daar elk jaar op maar deze keer is het dus echt gebeurd ) en die staan nu vollen bak bloemen te geven. Ik heb een betonmuurtje als afscheiding van mijn achtertuin en die heb ik vol gehangen met bloembakken. Dit jaar heb ik er alleen gerariums ingezet omdat die zo lang zoveel bloemen blijven geven. Een combinatie van roze en  bordeauxkleurige gerariums, maar ik denk dat ik de volgende keer toch niet meer voor die donkere kies.
Het is een fleurig zicht, dat muurtje helemaal behangen met bloemen ! 


Soms loopt het ook wel eens mis : de 2 lupines die ik kocht hebben het niet gehaald. Ik heb er ondertussen zelf gezaaid in potjes en die mogen in de herfst in de volle grond. Ik denk dat de lente niet de juiste moment was om ze te planten. Het was ook de eerste keer dat ik lupines kocht in plaats van ze zelf te zaaien.Voor het eerst sinds ik hier woon dus geen lupines in de tuin ...
En de oost indische kers die ik alvast kocht omdat zaaien bij mij zo moeizaam verloopt heb ik per ongeluk samen met wat onkruid mee uitgetrokken. Ik heb hem nog rap terug in de grond gefoefeld maar ik vrees dat dat niet meer zal helpen ...
Ik ben ondertussen ook nog in bijde verwachting van wat zonnebloemen. Ik had er een aantal gezaaid in volle grond maar die werden opgegeten nog voor ze goed en wel hun kiemblaadjes ontvouwen hadden. 
Maar ik heb wat reserve-exmplaren in potjes gezet en als die groot genoeg zijn om niet meer zomaar opgepeuzeld te worden gaan ze de volle grond in en hopelijk doen ze het dan beter

Zo.
Benieuwd welke bloemen de zomer me nog gaat brengen ...

4 opmerkingen:

  1. Mooie foto's ! Altijd leuk, veel bloemen in de tuin. Wij hebben helaas nogal veel hagelstormschade aan de planten en 't zal wat minder zijn deze zomer denk ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben ook helemaal voor een tuintje met 'mooi onkruid' erin! Wat een prachtige foto's weer!! Ik ben helemaal gek van hortensia's. Elke keer ik buitenkom, moet ik mezelf voorbij die prachtige bloemen sleuren :-)

    BeantwoordenVerwijderen