maandag 12 mei 2014

plantlabels


Bij zaaisels en een moestuin horen plantenlabels.
Ik kan namelijk wel een pompoen van een erwt onderscheiden, maar het is toch niet altijd zo duidelijk. 
Ook mijn lief moet met het juiste terugkomen als ik hem vraag wat rucola af te snijden voor bij de salade met geitenkaas....
En het staat ook zo schoon , als je er mooie hebt natuurlijk en niet die gele plastieken dingen die ge goedkoop kunt kopen in de plantenzaak...


Ik koop ze trouwens gewoon niet, mijn plantenlabels.
Ik maak ze zelf, net als vorig jaar
Met wasknijpers en mijn houtbrander : niks aan en heel schoon ! 
Hier schreef ik er vorig jaar een tut over, al is er niet veel aan uit te leggen eigenlijk ...


Die van vorig jaar heb ik terug uit het wasknijperblik gevist en ik ben er nog eens overgegaan met de houtbrander omdat het toch iets minder leesbaar was geworden. Het hout van die oude knijpers is nu mooi verweerd van de buitenlucht en het vocht.
Maar ik maakte er ook nog een aantal bij.Niet genoeg trouwens, ik heb ondertussen alweer meer gezaaid dan ik me had voorgenomen ;)
Pas wel op voor uw pollen als je ook mijn manier wil gebruiken !
Dat kan verraderlijk heet zijn, zo'n houtbrander!Ik ben me ervan bewust dat niet alles op mijn labels correct gespeld is. Maar soms zijn woorden gewoon te lang om er op te krijgen ...


Laat ik even van de gelegenheid gebruik maken om mijn tuintjes eens te laten zien.
Want er zijn af en toe mensen die veronderstellen dat ik een gigantische tuin vol groenten en bloemen heb als ze mijn foto's van al dat groen en kleurrijk fleurigs zien waarmee ik de wereld bestook.
Maar niets is minder waar : ik heb 2 kleine stadstuintjes, te klein voor een volwaardige moestuin,, maar groot genoeg om er gigantisch van te genieten.
Hieronder een zicht op 4/5de van mijn achtertuin : dit tuintje ligt ingesloten tussen 3 muren maar er staat wel zowat heel de dag zon op. Lekker tropisch warm dus in de zomer en ideaal om tomaten te kweken in pot. Die staan in potten tegen het huis, met nog wat andere kruiden en groentenzaaisels.
Aan de zijmuur staat een vijgenboom die in de zomer voor wat lommerte zorgt en die zo hard groeit dat ik hem een keer of 2 per jaar serieus moet snoeien of ik zie geen daglicht meer in mijn tuin.
En ik heb een klein stukske gras dat het hardnekkig vertikt om écht gazon te worden waar ik mezelf graag op neerplant met een haakwerkje, een boekje en een lekker drankje. 
Tegen de achtermuur staan wat frambozen in volle grond en wat bloemen.


De voortuin is ongeveer even groot als die van vanachter, misschien zelfs net iets groter ? En hij staat propvol. 
Dat was al zo toen ik hier kwam wonen en ik was er op slag verliefd op toen ik hem voor het eerst zag
Ik heb er een aantal planten uitgedaan maar heb er vooral ook veel bijgezet.
En daartussenin komen ook nog groenten...
Er staan wat vaste kruiden tussen de bloemen en tot nog toe plantte ik elk jaar wat snijbieten in volle grond.
Er staat ook een perenboom die hoe langer hoe schever groeit, de 1 of andere schimmelbesmetting heeft die nogal hardnekkig is maar die zalige peren produceert.
Vorig jaar zette ik er ook wat zakken aardappelen, en groenten tussen en dat ging zo goed dat ik dat dit jaar ga uitbreiden.
Tussen de hortensia's en de hulst staan ondertussen al 6 zakken aardappelen, 2 zakken erwten waar binnenkort pompoenen inkomen, een balkonbak met oost indische kers en radijs en er komen nog zakken met courgetten, bonen en mais.
Hopelijk blijven de voorbijgangers en buren er af, maar ik zet het wel allemaal bewust wat meer in het midden zodat het wat moeilijker is om ongezien en snel iets lekkers mee te grissen.
Ik ben benieuwd wat er dit jaar allemaal op mijn bord gaat belanden !


4 opmerkingen: