vrijdag 2 mei 2014

juwelen : MAAK HET ZELF : idee : boekenleggers ...

Eigenlijk een stom woord vind ik : boekenleggers.
Ze worden zo genoemd maar eigenlijk zijn het gewoon bladwijzers.
En ik heb er vroeger heel wat gemaakt en uitgedeeld als kadootjes.


Boekenleggers zijn handig als bladwijzer, maar ze staan ook mooi in de boekenkast....Als basis worden deze metalen onderdelen gebruikt.
Dit is trouwens een deel van de voorraad die ik nog heb liggen. Het was lang geleden dat ik nog boekenleggers maakte maar nu ik ze herontdekte in mijn kralenbakken zullen er wellicht ( = mijn nieuw favo woordje stel ik vast :) )  wel wat nieuwe bijkomen.
De boekenleggers bestaan in verschillende groottes en materiaal, in verschillende kleuren en met verschillende dessins... 


Toen ik ze lang geleden voor het eerst maakte, waren ze van veel  betere kwaliteit dan de exemplaren die tegenwoordig worden verkocht . Ze waren steviger, mooier afgewerkt en van mooier materiaal. En net iets groter. Ze waren ook duurder, maar dat was wat mij betreft het geld wel waard.
Helaas zijn de ouden niet meer te krijgen...

de grote is een oud exemplaar dat ik zelf gebruik, daarnaast de nieuwe versie...

Bij een boekenlegger wordt een kralendeel gehangen aan het uiteinde van de boekenlegger. De boekenlegger steek je tussen het boek, de kralen hangen vervolgens over de rug...
Hieronder kan je je verlekkeren op een kleine selectie van boekenleggers die ik ooit maakte.
En ik hoop tegen volgende week tijd te vinden om er een nieuwe te maken en er een tut over te schrijven.
Goei weekend allemaal !
11 opmerkingen:

 1. Ohhh wat zijn ze prachtig!!!Je zou er zou weer papieren boeken voor gaan lezen,maar helaas....met mijn ereadertje heb ik daar niets aan,ha,ha...;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Supermooi.Ik kocht er vorig jaar gemaakte op een marktje in Italie.
  Waar haal je de benodigdheden om zelf aan de slag te gaan?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. oei ! die heb ik al lang liggen geen diee eigenlijk, al geloof ik dat de kleintjes met golfjes van deze shop kwamen : http://www.edelsteenkralen.nl/
   en verder : op etsy vind je alles, wellivcht ook boekenleggers :)

   Verwijderen
  2. Dank u , heb je ook een idee in de buurt van Anwerpen/Mortsel van een bakstenenwinkeltje?

   Verwijderen
  3. ik heb ze nog nooit in een bakstenen winkeltje gezien., alleen in webshops en op etsy ( en ben bijvoorbeeld net effe bij zahia binnengesprongen en heb ze ook daar niet zien liggen ) ..

   Verwijderen
 3. Reacties
  1. de meeste heb ik niet meer christel. Maar ge ziet dat ik nog veel onderdelen heb en misschien maak ik er nog wel wat bij en komen er zo een paar te koop. Hou mijn blog maar in't oog zou'k zo zeggen :)

   Verwijderen
  2. Zal,ik zeker doen, want er zaten er een paar bij waarvan ik,dacht:"Wil ik graag hebben."

   Verwijderen
 4. Vanmorgen pakte ik mijn kralendoos om een boekenlegger te maken, maar helaas ( of gelukkig ) had ik geen tijd. Want nu ik deze van jou zie, heb ik volop inspiratie gekregen. Bedankt.

  BeantwoordenVerwijderen