woensdag 19 maart 2014

eerste poging tot tunisch haken

Een tijdje geleden bestelde ik bij mijn spotgoedkope Chinese haak- en breigeriefverkoper een set tunische haaknaalden.
Ik vind het wel eens plezant om iets nieuws te proberen namelijk en ik was het tunisch haken al een paar keer tegengekomen in mijn oude handwerkboeken en dat stak mijn ogen uit .Omdat ik mijn hoesje voor dwarsliggers niet zo mooi vind, besloot ik er met dat tunisch haken een nieuw te maken.
Tunisch haken doe je met een zeer lange haaknaald.
De  standaardsteek is niet zo moeilijk en wordt gehaakt in 2 rijen.
Misschien laat ik jullie nog wel eens zien hoe dat dan juist moet.
Het resultaat is een erg mooie steek en een stevig aanvoelend haakwerkje.Toch doe ik het wellicht nog niet helemaal goed.
Ik brak onderweg 2 haaknaalden . 
Ze zijn wel van bamboe, maar toch zouden ze daar tegen moeten kunnen. Vermoedelijk hou ik de haaknaald verkeerd vast en zet ik er te veel druk op. Ik voel het trouwens ook erg wringen in mijn pols terwijl ik tunisch haak... Bij de beschrijvingen van de steek vind ik nergens terug hoe ik de naald juist moet vasthouden en manoeuvreren ....
En het was wellicht ook geen goed idee om met mijn knie op de haaknaald te gaan leunen in de zetel ...'Krak' was het antwoord ....De steek vind ik erg mooi, maar mijn eindresultaat vind ik minder geslaagd : er zit een rare bobbel in het zakje in de hoek onderaan - het gevolg van een lubberende zijkant en te losse eerste rijen - en ook de bovenkant is niet zo geslaagd.
Maar voorlopig zal ik het er wel mee doen, en ik ben content dat ik dat tunisch haken eens geprobeerd heb.
Hebben jullie dat al eens gedaan eigenlijk tunisch haken  ?
En weten jullie wel hoe je dan je haaknaald best vasthoudt ?

de achterkant = ook mooi !

7 opmerkingen:

 1. Oei dat is balen! Ik heb een cursus voor de basissteken, maar wat ik zo zie is dat je erg strak hebt gehaakt. Je mag 2-3 maten groter nemen dan je normaal voor dit garen zou kiezen. Ik hou hem vast als een mes, heel losjes, en steek hem rustig in en losjes een lus ophalen. Dan heb je ook minder dat het bobbelt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, een dikkere naald nemen als bij gewoon haken. Ik hou hem ook vast als een mes. Tunesisch haken buigt altijd om naar buiten. Misschien dat het werkje 'blokken' helpt (vastpinnen in de juiste vorm, stomen en zo laten drogen).

   Verwijderen
 2. Looking awesome! Love the yarn color you used!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb gemerkt dat je de haaknaald bij Tunisch haken als een mes moet hanteren..de eerste steken van de toer gaat nog wel maar al gauw pak ik de naald als een mes vast. Gaat prima..geen gewring met de pols.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik lees dat je het best als een mes vasthoudt en ik deed het inderdaad helemaal anders : ik pakte het helemaal aan het uiteinde ( weg van de haak dus ) vast en manouevreerde er zo mee. En dat is erg belastend voor je pols en voor de naald. Ik zal het eens anders proberen... Maar dan moet je toch wel telkens de steken verder duwen omdat je dat onder je vingers het haakwerk zelf ook vast hebt hé ?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb je genomineerd voor de Liebster award: http://tekenlesjes.blogspot.nl/2014/04/liebster-award-hoera.html

  BeantwoordenVerwijderen