maandag 20 januari 2014

DIY: oneindige sjaal met pomponnetjes : het gestikte deel


DIY: oneindige sjaal met pomponnetjes : het gestikte deel

De oneindige sjaal die ik vorige week hier al liet zien, maakte ik met verschillende technieken.
Vandaag wil ik laten zien hoe ik hem in elkaar stikte. Binnenkort leg ik uit hoe ik de gehaakte pomponnetjes maakte. Het zou wat veel in 1 blogpost zijn namelijk...
WAT HEB JE NODIG  : 
- fleecestof : ik recycleerde een topje, maar je hebt misschien nog ergens een vergeten fleecedekentje liggen of zo ? 
- andere stof : in mijn geval vermoedelijk katoen met romantische bloemen in 2 verschillende kleuren.
- een stikmachien
- naald en garen


Mijn sjaal heeft aan de binnenkant lekkere zachte warme fleece en die haalde ik van dit topje..

Dit kledingstuk heb ik eens zeer goedkoop op de kop getikt in H&M en omdat ik overal aan klinken bleef haken met het gehaakte deel, zat dat algauw vol gaten.
Ik ben bovendien ook een smospot - dat hebt ge als ge in de zetel eet ... - met een hardnekkige vlek tot gevolg ...
'Recycleren dus' was mijn gedacht...
Ik knipte het topje eerst open aan de zijkanten, knipte de gehaakte rand er af en kreeg vervolgens 3 stroken van 28 cm breed uit de rest geknipt.
Vlekvrij...
Ik speldde ze aan mekaar...


... en stikte ze aan mekaar zodat ik 1 lange smalle lap fleece kreeg ...
Onlangs belandde ik weer eens in mijn favo stoffenzaak  Moens op de Turnhoutsebaan (#nosponsor). Ik probeer daar niet te vaak binnen te gaan, maar soms is de drang te sterk. Eens binnen neem ik me voor alleen maar te kijken want ik heb een kast vol lappen stof die wat mistroostig en verwaarloosd liggen te wachten op een betere toekomst .... Maar geef toe : een stoffenwinkel binnen gaan en niks kopen : dat zou jou toch ook niet lukken ! De buit : 2 spotgoedkope stofkens die perfect bij de kleur van mijn fleece passen. En als ik zeg spotgoedkoop, bedoel ik ook héél erg goedkoop, zijnde 1 euro de meter in de koopjeshoek. Als ik me dan toch niet kan inhouden, wil mijn portemonnee het liefst dat ik daar eens ga kijken.... En in dat koopjeshoekje heb ik al schoon dingen gevonden. Ik weet niet van welk materiaal de stof is gemaakt, maar je kan het goed strijken (tip : véél strijken tussen de verschillende stappen als je dit maakt !) . Het is wel wat smaller dan de standaard 1,50 meter, ik vermoed een meter of zo...

Ik kan vaak niet kiezen en wat ik in zo'n geval doe is gewoon letterlijk niet kiezen. Dat was al het geval als ik in de stoffenwinkel stond, en dat had ik weer voor toen ik moest kiezen welke stof ik zou gebruiken voor mijn sjaal. Omdat ze allebei zo goed bij de fleece pasten en omdat ze allebei dezelfde mooie bloemenprint hebben, vond ik dat ik mijn gewoonte om niet te kiezen moest aanhouden en besloot ik om voornamelijk in camelkleur te werken maar er op een bepaalde plaats 3 stroken lichtblauwe stof mee tussen te stikken.

Dus knipte ik 3 stroken blauw van 28 cm op 12 cm en deed ik dat nog eens 2 keer met de camelkleurige en ik stikte ze vervolgens zo aan mekaar ...


Daarna knipte ik nog 2 lange stroken van 28 cm breed en stikte ze aan elke kant van het lapjesstuk . Resultaat : 2 lange stroken stof van 28 cm breed : 1 van fleece, 1 van romantische bloemenstof.


Die 2 stroken legde ik op mekaar en speldde ik  helemaal aan beide lange kanten
Daarna stikte ik met een stiksteek beide kanten toe, maar liet nog een kleine opening aan 1 zijkant als keergat.
De korte kanten kreeg ik met wat gepuzzel ook aan mekaar gestikt : eerst de éne stof zodat die helemaal een gesloten ring vormde, en daarna stikte ik ook de bloemenstof helemaal toe.


Het geheel door het keergat halen en met een onzichtbare steek toenaaien.
resultaat : een cirkelvormige sjaal met binnenin fleece en aan de buitenkant romantische bloemenstof, klaar om gedecoreerd te worden met zoete gehaakte bolletjes.

DIY: oneindige sjaal met pomponnetjes : het gestikte deel
Ik wist niet op voorhand wat de afmetingen van mijn sjaal zouden worden omdat dat afhankelijk was van de omvang van de stroken die ik uit het topje kon knippen. In totaal blijkt hij zowat 2.30 meter te zijn op 26 cm ( want ik knipte de stroken op 28 cm maar daar is de zoom af ) Uiteraard kunnen andere afmetingen ook, maar ik vind de lengte alvast perfect om hem 3 keer rond mijn nek te slaan.


deel 2, de bolletjesrand , vind je hier  

6 opmerkingen:

 1. Geweldig mooie sjaal heb je gemaakt en die pompommetjes zooooo schattig!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind hem prachtig! Echt een superidee, dank je wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Thank you so much for sharing your fantastic project on The Inspiration Board at homework. I featured you in the spotlight!
  carolyn
  homework &
  DETAILS

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die gehaakte bolletjes eraan, maken het gewoon! Leuk detail en een goeie recyclage, lijkt me!
  Kom elke maandag weer een creatie linken op ikblogjijblogt, wie weet zet ik je extra in de kijker!
  Groetjes Sofie

  BeantwoordenVerwijderen

Kan je niet reageren? Mail me! If you are unable to comment? Contact me!
bollekes.met.gaatjes.en.koordjes(at)gmail.com