maandag 28 oktober 2013

kastanjesoep

Toen ik bij mijn wekelijkse parkwandeling op een berg verse blinkende  kastanjes stootte - ik viel er bijkans over, zoveel lagen er  ! -   besloot ik me eens goed te laten gaan in het fourageren en er eens echt mee te koken.


Ik zocht wat recepten op en combineerde het éénentander en verkreeg zo een soepke dat ik in eerste instantie  wel te eten vond maar  niet echt een hoogvlieger bleek te zijn.
Maar zoals dat vaak gaat bij soep werd deze ook veel lekkerder na wat langer te hebben gestaan en uiteindelijk vond ik ze toch goed genoeg om het recept uit te schrijven.
Voor als ge het ook eens wil proberen ...


 WAT GAAT ER IN :
kastanjes.  Tamme natuurlijk. Dat zijn de kleinere spitse. De paardenkastanjes zijn niet eetbaar ! Ik heb ze niet gewogen maar in mijn soep ging toch een soepkommeke vol ...
- 1 prei
- een tak selder
- een serieuze handvol champignons  Ik had er nog wat over en de uitspraak van de Piet in gedachten dat de groenten die op dezelfde moment oogstrijp zijn ook goed accorderen in je mond, dacht ik dat dat tussen champignons en kastanjes wel goed moest zitten.  
- ajuin
- bakstof
- groentenbouillon
- room


ZO MAAK JE HET: 
- Ik heb eerst de kastanjes met pel en al gekookt. Na een eerste wasbeurt uiteraard....
 En die met gaatjes heb ik er tussenuit geplukt. Ik wilde namelijk een vegetarisch soepke maken ;) . 
Maar je moet ze  wel eerst inkruisen ( = met een scherp mesje een kruisje insnijden ) aan het ' pluimpje ' bovenaan want anders barsten ze open. 
Dan water er bij en ruim een half uur koken.
- Giet het kookvocht weg en wacht tot ze wat afgekoeld zijn. Dan kan je ze pellen. Reeds gekookt gaat dat veel makkelijker dan wanneer ze nog onbewerkt zijn.
- was en snij de prei en de selder in stukken en doe hetzelfde met de ui.
- laat je vetstof goed heet worden en bruineer de ui. Ook de gepelde en gevierendeelde kastanjes mogen wat mee in de boter of olie.   
- doe er ook de rest van de groenten bij, behalve de champignons
- na effe stoven giet je er de bouillon bij. Laat dit soepje vervolgens  een 20 minuten koken op een laag vuurtje. 
Let een beetje op dat je er niet te veel water bij doet! Ik maak die fout wel eens en dan wordt je soep te flauw ...
- voeg er dan de champignons in schijfjes aan toe en laat nog een paar tellen  goed koken tot ook zij gaar zijn
- kruiden met peper en zout, room er bij en dan de mixer er in.
Zo krijg je een romige zachte soep

Ik kreeg later van iemand de tip er een scheut cognac bij te doen en dat kan niet slecht zijn ! 
Volgens mij zijn spekblokjes ook lekker in deze soep, maar dan is ze natuurlijk niet meer végé en halal. Da's logisch hé ;)



8 opmerkingen:

  1. Dat zou ik nou nooit bedacht kunnen hebben! Je hebt wel zo'n mooie foto ervan gemaakt dat het er heel smakelijk uit ziet. Misschien ooit eens proberen...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik ga van de week eens kijken of de turkse super alweer tamme kastanjes heeft!!!
    ik vind ze heerlijk om gewoon rauw te eten, of gewoon gekookt.
    maar dit soepje lijkt me ook heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. heerlijk soepjes recept, vooral met die cognac er bij ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Exquisite offerings. The soup looks delicious!

    Thank you for sharing the love up-close with I Heart Macro:-)

    I do hope you will participate in this year's 5th Annual Gratitude (word) Quilt this year. Instructions are at the top of my blog.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Love the content of your exquisite photography ~ very creative and elegant, xx

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Beautiful soup.........lovely photos.......happy Sunday!
    Ruby

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Looks delicious - and since I have some chestnuts in my fridge, guess what I will have for my dinner tonight? Thanks for inspiration and receipe, and the plate is gorgeous,
    Katrin

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Sounds like the perfect meal for a crisp fall day.

    BeantwoordenVerwijderen

xxx !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...