donderdag 3 oktober 2013

borstels!

tandenborstel, kleerborstel, handvleugeltje, nagelborsteltje, haarborstel, scheerkwast, verfborstel, afwasborstel, keerborstel, schuurborstel,  champignonborsteltje , make-up borsteltje ....
Er zijn écht massa's soorten borstels, daar had je nog niet bij stilgestaan hé ?In Izegem hebben ze dat wel al gedaan want daar bestaat zelfs een heus borstelmuseum.
En ook al klinkt dat niet erg opwindend op het eerste zicht : ik ben er geweest en het is wel degelijk een boeiend museum.Het was vriend Nick die voorstelde om het borstelmuseum in Izegem te bezoeken toen ik de laatste keer bij hem op bezoek was.
In de streek van Izegem waren vroegen namelijk heel veel borstelateliers en -fabriekenIk moest een beetje denken aan die juf Nederlands die ik ooit had en die ons probeerde warm te maken voor haar opdracht : hou eens een spreekbeurt
Een opdracht waar de gemiddelde scholier niet opgewonden van wordt, toch niet van enthousiasme.
En dat enthousiasme wilde ze bij ons wat aanwakkeren.
Ze vertelde ons dat je over elk onderwerp een spreekbeurt kan geven, en daagde ons uit om haar dat te laten illustreren.
Waarna ze dat  prompt bewees door een geïmproviseerde spreekbeurt te geven over  over 'nageltjes en vijzen ' ...
Om de 1 of andere reden heb ik dat altijd onthouden ...Normaal schuif je in een museum eerst aan aan de kassa en betaal je braaf je ticketje.
Maar in het borstelmuseum gaat het er iets anders aan toe :  Dat braaf betalen doe je daar natuurlijk ook . Maar je biedt je aan in een bureau waar gemeente-ambtenaren ijverig zitten te werken en die begeleiden je dan naar het museum waar ze de deuren voor je openen en de lichten aansteken .
We waren de enige bezoekers :)In het borstelmuseum is er vanalles te zien : hoe men borstels maakt en maakte , wat geschiedenis van de streek, welke materialen men allemaal gebruikt om borstels van te maken, de soorten borstels die er zijn ...
En dat alles is allemaal mooi geëtaleerd en fotogeniek...
Veel van de voorwerpen die er uitgestald zijn, zijn gewoon supermooi.
Kijk maar eens naar de schaar hieronder bijvoorbeeld...
Er staan ook een hoop grote machines waarmee ooit borstels allerhande werden gefabriceerd.
In Izegem waren vroeger ook honderden schoenateliers en - fabrieken.
Ze hebben er dus ook een schoenmuseum.
Als je daar dan toch bent voor het borstelmuseum en je hebt nog wat tijd over, kan je dat natuurlijk ook bezoeken.
Maar in vergelijking met het borstelmuseum is voor mij het schoenmuseum toch gebuisd : klein en weinig te zien .
Ge moet er zeker niet speciaal voor naar Izegem gaan.
Maar het borstelmuseum is echt een aanrader !


Wil je ook eens naar het borstelmuseum in Izegem ?
Dit is hun adres : 
Baron de Pélichystraat 3
8870 Izegem
Ze zijn gesloten op maandag en zondag 
10 opmerkingen:

 1. Prachtige foto's, je krijgt meteen zin dit museum te gaan bezoeken! Overigens een leuke blog, ga me maar 'ns aanmelden.
  groetjes,
  Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is zeker een heel fotogeniek museum. Prachtige foto's. Maar dat ligt natuurlijk niet alleen aan dat museum.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mensen die het museum in zijn 'oude glorie' willen bezoeken, zullen zich moeten haasten, want binnenkort worden het borstel- en het schoeiselmuseum samen ondergebracht in Eperon d'Or, een voormalige fabriek en prachtige erfgoedsite in Izegem. Dat zal een heel ander beeld geven. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een mooie foto's!!!!! Prachtig gewoon!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is ook een mobiel museum hé, soms gaan ze met een beetje materiaal naar het plaatselijk rusthuis, waar de mensen nu wonen die vroeger die borstels maakten. Ze leven dan weer helemaal op. Jaja, stad van bustels en skoen...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. They really are quite photogenic "models"! Thanks for sharing the love up-close with I Heart Macro!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. A truly fascinating place with so much to see and think about. So many different traditional brushes and interesting tools.
  Any true artisan would love to visit this museum.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. I absolutely love your pictures! Yes, a great place and a great phot opportunity.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wauw, mooie foto's! Zou ik toch ook niet zo snel aan denken, om naar een borstelmuseum te gaan. Maar zo te zien is het zeker de moeite waard. Niet bepaald naast de deur, maar we gaan 'm onthouden. Dank voor de rondleiding!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heel leuk om deze opmerkingen te lezen als conservator van het borstelmuseum! We willen inderdaad wel het ambacht en de kennis van al die mensen die deze nichemarkt werkten en nog werken (er zijn nog altijd borstelproducenten in en rond Izegem) in ere houden! Ik ben trouwens ook conservator van het schoeiselmuseum waar ook heel wat over te vertellen is. De opstelling is inderdaad totaal anders opgevat. Wacht tot de collecties op onze nieuwe locatie Eperon d'Or opgesteld zijn! We verwachten jullie zeker!

  BeantwoordenVerwijderen