dinsdag 4 juni 2013

joods praag

In Praag hebben ooit veel joden gewoond denk ik als ik kijk naar het aantal grafzerken die ik zag op het Joods kerkhof.
Geen idee of er nog veel wonen, maar er zijn wel een paar prachtige joodse bezienswaardigheden te bewonderen in deze stad.
Zo kwamen we stommelings deze synagoge tegen.

De Jeruzalemsynagoge...Geen idee meer waar ze juist lag, we kwamen ze per ongeluk tegen , en ik vond dat een plezante ontmoeting.
Zo'n mooie sprookjesachtige gevel zeg !

Zou die er vanbinnen ook zo uitgezien hebben ? 


1 van de dingen waarvan ik voor ons vertrek al wist dat ik het zeker wilde zien, is de oude joodse begraafplaats.

Ik hou van oude kerkhoven.
Misschien wat luguber, maar oude grafzerken - liefst een beetje scheefstaand en een beetje vervallen  - met daartussen hier en daar een lommerrijke boom... Dat heeft iets vind ik.
En als je daar van houdt, kom je op het oude Joods kerkhof van Praag zeker aan je trekken.In dit kerkhof mag je enkel via een vastgelegde route rondlopen, je kan niet lukraak tussen de graven rondslenteren waardoor je mee moet met de sliert toeristen die allemaal hetzelfde willen zie dan jij.
Da's wel spijtig, maar gezien de dichtheid waarmee deze zerken op mekaar stonden ook wel te begrijpen...

Het is echt wel een oude begraafplaats.
Ze wordt al eeuwen niet meer gebruikt .
En ze ligt propvol omdat de joden toen hun kerkhof ( of 'synagogehof' want ze hebben geen  ' kerk ' natuurlijk ) niet mochten uitbreiden en ze echt niet groot genoeg was om al hun doden comfortabel in te begraven.sommige mensen laten geldstukken, steentjes, boodschappen of kaarsjes achter op de zerken waar ze aankunnen.
Waarom ze dat juist doen weet ik niet.

De dame die onder dit graf ligt zou een prinses geweest zijn met een zeer rijke man die een grafsteen - met leeuw, een bijzonder schattige vond ik zelf  - liet maken in een dure marmersoort.

Ik hoorde de gids die er rondliep een verhaal vertellen waarvan de clou was dat dat uiteindelijk had geleid tot het ontstaan van het woord ' dollar ' maar ik weet niet meer hoe het in mekaar zat en vond er achteraf nergens iets over terug dus durf ik het waarheidsgehalte van zijn verhaal toch een beetje in twijfel te trekken...We bezochten een ietsje verder dan het kerkhof ook de Spaanse synagoge.

Langs buiten viel dat gebouw me niet erg op ( al lijkt me dat achteraf gezien een misser want op de foto's die ik er over terugvind op het net blijkt ook dat toch een mooi  gebouw te zijn geweest. Maar ik wijt het aan de regen die maakte dat onze aandacht wat meer op ' open deuren met droge kamers ' gericht was dan omhoog naar gebouwen ) , maar binnenin stond ik toch effe met mijn mond vol tanden.
Werkelijk prachtig was het !
Geen centimetertje was onbewerkt!
En vermits het net begon te regenen was het een uitgelezen plekje om me effe in een hoekje te zetten en te genieten van dat moois tot we weer droog buiten konden ......
12 opmerkingen:

 1. Joden leggen geen bloemen op graven, omdat zij vinden dat je geen levende dingen mag doden om de doden te eren. Mooie gedachte vind ik dat. Maar eh, bij jou in Antwerpen ook zat mooie Joodse bezienswaardigheden en leuke Joodse restaurants, toch?
  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. da's waar, hier is ook veel joods te zien Maar ik ben zo'n mooie dingen toch nog niet tegengekomen, of misschien zie ik het gewoon niet meer omdat ik het al gewoon ben ?
   Ik ben hier ook nog nooit in een synagoge binnen geweest. Ik weet zelfs niet of dat kan....

   Verwijderen
 2. Bovenste is jeruzalem synagoge

  BeantwoordenVerwijderen
 3. zeker erg mooi ! Een andere blogster gaat ook graag naar begraaf plaatsen. Zelf heb ik er niets mee maar het is wel een brok historie natuurlijk.
  liefs, Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. de joodse begraaf[plaatsen zijn zo vol, omdat in tegenstelling tot algemene en christelijke begraafplaatsen de graven NIET geruimd worden ( hier in nederland na 10 jaar).. een joods graf is voor eeuwig.. tenminste.. tot de wederopstanding.. net als een islamitisch graf.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. maar ook omdat in de tijd van dat kerkhof in praag men gene toestemming kreeg om het kerkhof uit te breiden en men zeer zwaar moest gaan stapelen en vullen : http://praag.nl/praag/informatie/bezienswaardig/topattracties/oude_joodse_begraafplaats

   Verwijderen
 5. Wat een mooie foto post! Ik krijg gewoon zin om naar Praag te gaan.
  En die begraafplaats heeft inderdaad wel iets!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi zeg! Prachtige foto's ook weer.
  Hoe heb je die foto's in de synagoge voor elkaar gekregen zonder flits? Bij mij worden die dan altijd te donker. Of mocht je daar wel flitsen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik zal eens iets verklappen : zeker net met flits want ge mocht daar geen foto's maken ; Stout van mij hé...
   Op het kerkhof wel trouwens, maar daar moest je dan wel extra voor betalen
   Maar ik heb die achteraf een beetje opgelicht, al waren ze toch niet heel erg donker...

   Verwijderen
  2. Oei oei, jij stouterd! Maar wel mooie foto's aan overgehouden. ;-)
   Ik ga dat ook eens proberen, met zo'n fotobewerkingsprogramma. Dat doe ik eigenlijk nooit. Mijn foto's zijn altijd puur naturel. ;-) Alleen een beetje bijgesneden soms.

   Verwijderen