maandag 26 december 2011

voor de absolute keukennitwits : tonijnsalade

Ben jij een keukennnitwit?
Wel : doe dan eens zot, en verras jezelf en je omgeving met dit lekkers !
Ge gaat staan kijken van uwzelf !

Ik vraag me af : zo van die slaatjes op den boterham: is dat niet iets typisch belgisch ?
Krabsalaat, preparé, bouillie, kipcurry, vleessalaat, kip hawaï , pitasalaat ....
Ik heb dat in het buitenland precies nog niet gezien...
En zéker niet zoals bij onze beenhouwers !
Die hebben een halve toog vol staan met bakken  van die salades....
Nederlandse lezers, eten jullie dat ook zo graag eigenlijk ?



Ik alvast wel ...
Toch komt dat niet vaak in huis, want ik vind dievandewinkel meestal niet lekker....
Da's fabriekskost en meestal zit daar zo'n artificieel vies zuur smaakske aan vind ik ...
Waarschijnlijk om te vermijden dat dat te rap slecht wordt ....
( of misschien om niet te proeven dat het eigenlijk al slecht is ? :-) )

Maar af en toe maak ik dat zelf.
En dat is echt weer poepsimpel !
Echt !
lekker eten hoeft niet veel tijd te kosten en niet ingewikkeld te zijn...
En waarschijnlijk zegt het merendeel onder jullie : ' waar komt ze nu mee af, is dat nu iets om een receptje over te schrijven ? Da's toch geen echt recept, zo iets gemakkelijks ? '
Toch geloof ik dat er mensen zijn die dat nog nooit zelf hebben geprobeerd
of die eens zelf willen experimenteren met eten.
dan is dit een goei begin...
ge moet al heel raar doen om dit te verknallen namelijk...
( maar ik geef toe : sommige mensen zouden dat kunnen... Ik ken er zo 1 of 2... ik noem geen namen ....
nee : ik noem écht geen namen .... )



wat heb je nodig ? : 
- een blikje tonijn in eigen nat....
Tonijn is wel een moeilijk produkt vind ik.
ethisch toch ...
Er zijn er niet veel meer en bovendien sneuvelen onnodig heel wat andere dieren bij de tonijnjacht.
Of beter : tonijnvangst . want op vissen wordt niet gejaagd zekers?  ...
alleen op walvissen ...
maar dat is dan ook geen echte vis....
Maar het is wel eens lekker
( de tonijn , niet de walvis... walvis heb ik nog nooit gegeten )
dus af en toe zet ik ethische bezwaren opzij en geniet ik gewoon ....
Tonijn in eigen nat liefst want die met olie zijn gewoon veel en veel te vettig en dat is voor niks nodig daar dat in dit geval niet ten goede komt aan de smaak
- mayonaise
- een stuk of 3 hardgekookte eieren
- eventueel zure augurkjes of kappertjes of zo ...
- citroen
- pezo ( da's een trendy woord voor peper en zout )
- naar believen : peterselie of dille of bieslook of alledrie


hoe maak je het ? 


- kook de eieren tot ze hardgekookt zijn ( een minuut of 15 ? Ik ' gok ' meestal )
Als je nog nooit eieren gekookt hebt : men neme een kookpan, doet daar water in, leg daar voorzichtig de eieren in en laat koken....
Ge moet daar geen zout bij doen want dat gaat toch niet door die schaal....
Ge moogt wel als je er in slaagt om dat te doen zonder het ei te breken voorzichtig een gaatje prikken met een eiprikker of gewoon een naald in de kop - of is het de teen ? - van het ei...
Dat pelt makkelijker achteraf.
Een verklaring daarvoor heb ik niet, het is gewoon zo...
en uw eieren maken minder kans om te barsten....
Als ze klaar zijn laat je ze afkoelen in koud water.
 - draai je blik tonijn ondertussen open en giet het vocht weg.
De tonijn doe je in een potje/kommetje - liefst eentje dat je kan afsluiten - en met een vork prak je dat wat uit elkaar .....
- Doe er een soeplepel mayo bij en meng dit onder de tonijn met je vork
De hoeveelheid mayo is afhankelijk van je goesting : ik heb graag dat dat lekker sappig is, maar het mag ook niet te hard naar mayo smaken.
Proeven is hier het toverwoord.
Samen met : niet te haastig zijn door er ineens veel te veel bij te kappen....
- als je eieren afgekoeld genoeg zijn om ze zonder jezelf te pijnigen te kunnen pellen ...
...pel je ze...
Ze mogen daarna bij de tonijn en je prakt de eieren fijn met je vork en mengt ze onder het mayo/tonijnmengsel.
- kruid met peper en zout en eventueel 1 of alle groene kruiden.
Je kan er ook fijngesneden augurkjes of kappertjes onder doen.

Ik eet dit graag op brood met een laagje goei boter ( al laat ik die boter uit calorieoverwegingen vaak achterwege ) en flink wat citroensap er op....

Ik had ook foto's van de salade in bruikklare toestand - 't is te zeggen : op een boterham met een halve citroen ernaast gedrapeerd...
Maar geloof me : als uwen citroen niet meer al te vers is, en ge legt dat allemaal op een rode achtergrond ...  dat geeft een niet zo'n smakelijk kleurenpalet....
en dat zou zonde zijn...
want ik zou uw goesting om het te proberen daar niet mee willen wegnemen....


En als ge nu eens superzot wilt doen als keukennitwit : maak dat dan eens met zalm uit blik en coctailsaus ipv met tonijn en mayonaise, of vervang de tonijn door fijngesneden hesp...


Smakelijk!!!!


Hoe maken de keukenprinsen onder mijn bloglezers  dat eigenlijk ?

6 opmerkingen:

  1. ik maak dat ook soms en inderdaad superlekker
    eieren koken wij als volgt ,water met een scheut azijn laten koken ( als je ei barst stolt het eiwit direkt)eikes erin en 10 minuutje laten koken

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Eiersalade maak ik hier regelmatig omdat ik die absolute niet lekker vind van den winkel maar deze wil ik ook wel eens proberen ... Merci dus!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tonijnsla wordt hier regelmatig gemaakt, niet gekocht.Wel zonder eitjes, mijn man vindt al gauw dat het teveel naar ei smaakt.
    Eiersalade maak ik naar voorbeeld van Selie Dehaene, heel lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja hoor, Nederlanders eten ook heel veel slaatjes :-) , tonijnsalade, huzaren, rundvlees, ei, zalm, krab, kipkerrie, sellerie, en zo zijn er vast nog veel meer!
    Ik vind vooral huisgemaakte salades lekker, eisalade is hier in huis de meest favoriete...mjammie!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. of ipv mayo met een scheut room, worchestershiresaus en beetje tabasco > mixen > spuitzak in en op een rondje komkommer = feestelijk hapje.

    BeantwoordenVerwijderen

xxx !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...