maandag 6 februari 2012

Recept: Coq au Vin

Da's een receptje naar mijn smaak :
Stoofpotje, het lekkerst uit een kom op je schoot en met veel vocht...
Helemaal ' mie'.
Ik maak dat dus regelmatig... .
Ook als je bezoek krijgt is dat een supergerecht : lekker en handig omdat je dat op voorhand kan maken en op de moment zelf maar moet opwarmen... .
Het was bij mij her kerstgerecht dit jaar ;).

Recept: Coq au Vin

Ingrediënten : 
- kip natuurlijk ! Ik heb hier kippenbouten gebruikt, maar het kan ook met een hele kip. Ik ben echter niet zo gek op uitgedroogde kippenfilet, dus ik hou het bij kippenbouten...
- Spek. Van die dikke plakken... .
Ze verkopen die per 4 sneden in 'dendélais'..., gerookt of gezouten... 
gerookt is uiteraard het lekkerst !
- wat takjes verse tijm 
... en als je dat niet hebt is gedroogde natuurlijk ook goed... we gaan niet muggenziften...
- wat verse peterselie : gedroogde is hier niet goed, liever dan nog uit diepvries. 
Wat dat betreft gaan we wel muggenziften...
- laurier ( ha ! ik heb lekker versgedroogde  uit de tuin van vriendin Chris ! ) 
- bloem
- zilveruitjes ( toen ik deze portie maakte, hadden ze dat verdorie niet in 'dendélais.'.. ! Doeme toch ! Da's er nochtans echt wel heel erg lekker bij ! ) 
- rode wijn... ah ja : het moet kloppen met de naam hé ! Een 350 ml ongeveer... Het komt zo nauw niet...
- champignonnetjes... ik snij die hier het liefst in kwartjes ipv schijfjes...
- een 60 gr tomatenpuree
- een 350 ml kippenbouillon... Ook hier zijn we niet 'maatbekerjuist'... 'Ongeveer' is goed genoeg... 
Hebt ge graag veel saus, dan mag dat iets meer zijn... 
zo niet ... ge weet wel ...
- soms doe ik er wat look bij ( ik doe overal soms wat look bij ) 
- bakmiddel
- peper en zout
- een grote pot
- frans brood voor erbij

Recept: Coq au Vin

zo maak je het ... : 
- strooi wat peper en zout bij wat bloem. 
Neem een plastieken zakje dat goed toe kan en waar geen gaatjes in zitten of een grote doos met een deksel dat goed blijft zitten. 
Dat afsluitbaar zijn is echt essentieel tenzij ge je eens verveelt en eens wilt zien wat het effect is van het schudden en zwieren met een doos of zakje bloem dat niet goed toe is...
( ik wil graag de foto's zien als je dat doet ! ) 
- want : bij die bloem met peper en zout, doe je de kippenbouten en je schudt daar dan eens goed mee (gesloten dus !!!!! ) zodat die kip goed bedekt is met deze ingrediënten.
- Dan doe je boter in een pan of pot en bak je de kip goed aan. 
- Ik heb eens een keertje zomaar in dezelfde pot de rest van het gerecht klaargemaakt en ik raad u dat af... Tenzij ge het lekker vindt dat op uw eten letterlijk een dikke laag olie/boter drijft... 
Dus : wilt ge dat vermijden, dan dep je die kip achteraf goed af met keukenrol en je maakt de pot ( een goede grote gebruiken ! er moet veel in... alles moet er in ...  !) goed schoon achteraf...
- dan bruineer je het spek en de uitjes. 
Ook oppassen met spek en vet ! 
Als er veel vet uit het spek komt, haal ik ook dat weer weg of je krijgt weerom een dikke laag olie/vet bovenop je eten...
- Dan mag de rode wijn, de kip, de look, de kruiden ( zie tip hieronder ! ), de bouillon en de tomatenpuree erbij. 
Breng dat aan de kook en als het kookt draai je je vuur lager.
-laat dat lekker gezellig een dik half uurke sudderen ( mét deksel ) en dan is het tijd om de champignons er bij te doen. 
Laat dat nog een klein kwartiertje doorsudderen tot de champignons gaar zijn en dan mag het op tafel...
Ik maak dat soms ook een dag op voorhand want dan is dat nog lekkerder !
En ik vries meestal ook een paar porties in...
Frans brood erbij is lekker, maar ook een patatje smaakt er bij...
En de overschot van de wijn natuurlijk !

Recept: Coq au Vin

En dan nu den tip : ik kocht ooit eens bovenstaande reuzenthee-ei voor in mijn reuzentheepot en toen bleek dat die reuzentheepot een te kleine opening had voor dat reuzenthee-ei.
Dus dat lag daar maar te liggen verkommeren...
Tot ik ergens - ik denk bij mijn papa maar het kan ook elders geweest zijn - de ingenieuze tip oppikte om zo'n ei te gebruiken voor de kruiden van een kruidentuiltje.
In dit gerecht dus zeer handig : tijm,en laurier er in en op het einde er weer uit ...
Daar had ge nog niet aan gedacht hé !

En lekker dat dat is !
écht !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Kan je niet reageren? Mail me! If you are unable to comment? Contact me!
bollekes.met.gaatjes.en.koordjes(at)gmail.com