dinsdag 19 oktober 2010

zo van die dingen die het leven makkelijker maken....

... hoe klein ook ;)

De winter komt heel zachtjesaan terug in zicht en dat is al voelbaar. Af en toe kan het best al frisjes zijn, vooral 's avonds, in mijn zetel...
Ik verwarm echter niet zo vaak, ook niet in de winter. Ik heb namelijk een alternatieve manier om warm te blijven en wel met een oud donsdeken dat ik gebruik in de zetel. Ik steek er dan nog wat warme kersenpitkussentjes onder, zet er een tas gloeiende thee naast en heb een dikke trui aan. En da's gezellig, ' cosy', goed voor het milieu en voor mijn portemonnee. Maar vooral :  ik heb dan helemaal geen kou.

Alleen : die dekbedovertrekken hé. Niet alleen in mijn zetel trouwen... ook in mijn bed...
Sommigen zijn niet zo handig gemaakt en ik wroet nogal veel tegenwoordig , zowel in mijn bed als in mijn zetel ( dat eerste is nieuw trouwens : vroeger wroette ik nooit. Ik lag vaak 's morgens nog net hetzelfde als 's avonds . Maar da's dus voorbij... ).
En binnen de kortste keren lig ik onder het laken en ligt het donsdeken half op de grond uit de hoes... .
Da's natuurlijk niks om van wakker te liggen - tenzij van de kou misschien ;) - maar wel soms vervelend.

En toch is dat zo simpel te verhelpen...
Met simpele drukknopen...

zo van die dingen die het leven makkelijker maken....


En eventueel  gewone knopen...

zo van die dingen die het leven makkelijker maken....

En soms is het nog mooier ook !

Hoe doe je dat ?

Het is echt simpel, maar ik zal het toch effe uit de doeken doen :
- Je hebt er minstens 5 drukknopen voor nodig ( voor een dubbele dekbedovertrek ) , afhankelijk van de grootte van de opening.
- gebruik best drukknopen van een minimum doorsnee van 13 mm.
Ik gebruikte er ook kleinere, maar ik merk dat die dan toch na een tijdje losgaan....

- Merk eerst met een stofkrijtje waar de drukknopen moeten komen. En dat hangt af van dekbedovertrek tot dekbedovertrek :
                                           
- Als je een exemplaar hebt zonder flappen zoals hier op de foto, kan je ze best bevestigen in de zoom en aan de binnenkant. Als je zorgvuldig naait, kan je ze zodanig bevestigen dat de draadjes er niet helemaal doorzitten en dus niet zichtbaar zijn aan de goede kant.

zo van die dingen die het leven makkelijker maken....

- Bij een dekbedovertrek met 1 of 2 flappen kan je het geheel wat mooier maken door aan de buitenkant eerst gewone knopen te naaien op de plaats waar aan de binnenkant deel 1 van de drukknop moet komen. Daarvoor gebruik je best knopen die groter zijn dan de drukknopen zodat je de draad van de drukknopen niet ziet zitten.
Dan krijg je namelijk dit  ( op foto  is het duidelijker denk ik, onder de knopen zitten dus de drukknopen... ):

zo van die dingen die het leven makkelijker maken....
                              
-  Vervolgens  maak je de éne kant van de drukknop aan de binnenkant van de flap vast, aan de andere kant van de knoop. 
- Deel 2 van de drukknop maak je vast aan de buitenkant van het donsdeken : je plooit eerst de  ( of 1 flap als er 2 zijn ) flap over de buitenkant en leg hem goed. Dan ga je met je krijtje over deel 1 van de drukknop, druk stevig aan tegen de andere kant van het dekbedovertrek en zo drukt deel 1 van de drukknop door waar deel 2 moet komen.
- Als je knopen gebruikt om het wat mooier te maken, wordt het voeteinde het hoofdeinde.

- mispak je daar niet aan ( zoals ik deed ;)  : ik dacht : ik klaar deze klus wel effe maar dat vastnaaien van die drukknopen duurt veel langer dan je denkt!En dan is er nog de kwestie van de te grote kussenslopen. daar zat ik nu al jaren mee en ik heb ze eindelijk allemaal verkleind tot het formaat van mijn kussens ! Ook zo'n werkje van niks maar wel een kleine ergernis midner. Voor een goede nachtrust is dat toch maar een kleine moeite hé ;)

2 opmerkingen:

  1. Ik heb heerlijk op je website rond gekeken en heb de mooste dingen gezien. Vooral je oorbellen vind ik prachtig. Dat zou ik ook nog graag eens leren.

    Groetjes Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Erg handige tips die je geeft op deze blog. Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen