zondag 29 augustus 2010

dille !!!!!!!!!!!!!

Ik heb net de eerste dillezaadjes geoogst. Vorig jaar had ik  maar 1 plant in mijn voortuin , en toen heb ik dat niet gedaan. Maar dit jaar bleek dat die éne goed zijn best had gedaan want overal in mijn voortuin zijn dilleplanten tevoorschijn gekomen, kriskras door al dat ander moois heen ;) !
in de tuin...

Ik vind het een hele mooie plant. Ik heb hem vorig jaar gezaaid met zaadjes van deze kweker : het is de reuzedille en zoals je kan lezen zegt hij zelf al dat de plant zich zelf uitzaait.

'Reuze'dille wil echt wel zeggen dat hij hoog wordt : zo'n 1,5 meter !
Maar als je geen problemen hebt met wat chaos in je tuin, heb je er eigenlijk geen werk aan : 1 keer zaaien en je zit voor jaren gebeiteld! Soms, als hij echt erg in de wind staat, is een stutting met een stokje wel nodig.

Dille krijgt deze mooie gele schermbloemen :De blaadjes vind ik bij deze dillesoort niet erg talrijk aanwezig , ze hebben een mooie 'rijp'groene kleur en zijn erg fijn.
De zaadjes ...

In de nazomer drogen de bloempjes en krijg je schermen met zaadjes. Ook dat is erg mooi .De geur ...

Dille ruikt overheerlijk : zowel de blaadjes, de bloemen als de zaadjes. Het is erg aangenaam om voorbij zo'n dilleplant te wandelen want de geur komt je dan tegemoet.
Ik wist trouwens niet dat ook dillezaadjes zo sterk roken en ik heb dan ook besloten om ze - net als lavendelbloemetjes - te gebruiken als 'geurtje-voor-in-huis' . Nu staan er wat in een schaaltje, maar als ik er meer geoogst heb maak ik er net zoals bij lavendel een geurzakje mee.In de keuken...

In de keuken vind ik dille superlekker bij vis. Dat is natuurlijk niet zo wereldschokkend : dille staat gekend als zijnde een goed kruid voor bij vis ;) .
Ik gebruik de blaadjes en knip er bijvoorbeeld wat onder slaatjes met gerookte zalm.
Ik vermoed dat je de zaadjes ook in de keuken kan gebruiken, maar ik heb dat zelf nog niet geprobeerd. Als iemand een lekkere bereiding kent met dillezaadjes : ik zou het graag weten : er staan er alvast een klein beetje opzij in mijn kruidenrekje...Een zeer gekend gerecht met dille en zalm is gravlax
Meer tips met of over dille zijn altijd welkom !

3 opmerkingen:

  1. I could use a sprinkle of those dill seeds in my borscht. I am just making up a batch today!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ok, hier maak ik het volgende punt van wat betreft mijn pottentuin. We hebben een heel grote tuin, maar daar is zoveel chaos en mijn vader is nogal bruut op dat vlak (hij reed met het grasmachien over de zonnebloemen én de oostindische kers! Omdat hij het onkruid wilde uitdoen...), dus zaai ik wat in potten. Momenteel heb ik twee potjes rucola en in één grote pot radijzen staan. Kruiden zijn het volgende punt, eens opzoeken wanneer ik ze kan zaaien. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

xxx !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...