startpagina

maandag 20 mei 2024

Parijs: 4 dagen in 5 foto's in mei '24

Parijs: 4 dagen in 5 foto's in mei '24


Ook deze maand trok ik een paar daagjes naar Parijs (en ik ben van plan om dat binnenkort nog eens over te doen,!) Hier het verslag dat ik elke dag op Instagram en mijn (privé)facebookprofiel plaatste: 


Dag 1- donderdag


Parijs: 4 dagen in 5 foto's in mei '24
Parijs: 4 dagen in 5 foto's in mei '24
Parijs: 4 dagen in 5 foto's in mei '24
Parijs: 4 dagen in 5 foto's in mei '24

Van uw reporter ter plaatse:

Uw reporter is van plan om de komende tijd regelmatig enkele dagen op haar eentje naar de Franse hoofdstad te treinen. Vandaag was de eerste dag van haar Parijse weekend van de maand mei.

Op de planning van vandaag stond een bezoek aan de tentoonstelling met werken van #Brancusi in #CentrePompidou. Deze kunstenaar staat hoog in mijn 'favoriete kunstenaars'-lijstje sinds ik enkele jaren geleden een tentoonstelling met werken van hem zag in Bozar in Brussel.
Het bezoekje was gereserveerd vanaf half 4 maar ik besloot wat vroeger deze richting uit te gaan en nog wat door de straten te lopen.
Ik nam de bus voor de deur - dat duurt wat langer maar heeft als voordeel dat je iets ziet van het bovengrondse deel van de stad. En ik stapte af in de buurt van Palais royale. Omdat ik misschien ook naar de Bourse Commercial wil in het kort ging ik daar al eens kijken en daar liep ik op tegen een zilver paard met een zilveren berijder. Geen idee wie de manspersoon was die zo in zilver werd getooid ...

De tentoonstelling bleek een schot in de roos. Ik liep er bijna 3 uur rond! (En mijn lijf vond al dat geslenter echt niet fijn ... ).

Ondertussen flink hongerig liep ik nog wat door de straten in de buurt op zoek naar wat eetbaars, en uiteindelijk koos ik voor een Franse brasserie waar ik - op het terras! in een hemdje met korte mouwen! - met veel smaak een 'paleron de boeuf avec sauce vigneronne' at, dronk nog een koffietje na en dook weer de metro in. Het was alvast een fijne eerste dag!

Wat de dag morgen brengt is nog afwachten want ik ben van corvee: ik verwacht hier een loodgieter ergens tussen 8 en 6. Met wat pech komt hij laat en dan zal mijn uitje van de dag heel beperkt zijn vermoed ik. Wait and see!

Op de foto's:
1: le coq van Brancusi
2: de kus van Brancusi
3; Zilveren ruiter op zilver paard
4: metro en restaurant
5: toffe street art

Dag 2 - vrijdag


Parijs: 4 dagen in 5 foto's in mei '24
Parijs: 4 dagen in 5 foto's in mei '24
Parijs: 4 dagen in 5 foto's in mei '24
Parijs: 4 dagen in 5 foto's in mei '24
Parijs: 4 dagen in 5 foto's in mei '24

dag 2 in Parijs

Ik had chance: de loodgieter was al tegen de middag weg, dus ik kon de stad in. En het is t-shirtweer!

Ik wilde eigenlijk naar de bourse de commerce maar er bleken geen tickets meer voor vandaag, dus besloot ik eindelijk eens maison Victor Hugo te bezoeken. De eerste keer dat ik dat wilde doen, werd het net gerestaureerd, en in Parijs zijnde moet een mens daar toch eens geweest zijn. Meevaller: en het is nog gratis ook!
Maar ik denk dat ik niet genoeg weet van deze belangrijke Fransman, dus vond ik het - ofschoon vaak onderhoudend - toch niet zeer interessant. Ik ben content dat ik er geweest ben, maar als iemand me tips vraagt voor musea in Parijs zal deze er toch niet bij zitten ...
Er bleek een tof terras op de binnenkoer van het museum. In de lommerte van de kastanjebomen vol verse blaadjes en onder begeleiding van het geklater van een fonteintje las ik mijn boek uit, kletste ik wat met een Française over Maurice Leblanc, wachtte ik veel te lang op een duur citroentaartje en een matige koffie en wandelde ik daarna weer opgekikkerd verder door de Parijse straten. Ik besloot richting kattencafé te gaan en ik kon er zowaar binnen zonder lang te moeten aanschuiven. De vele mensen achter me hadden minder geluk.
Om me heen lag het vol koffertjes met slapende katten die allemaal geambeteerd werden door cafégangers. Ik vroeg me een beetje geërgerd af of zij het plezant zouden vinden om heel de tijd te worden gestoord als ze liggen te slapen en waarom mensen het niet evident vinden om die dieren gewoon gerust te laten. Maar de poezeligheid van de aanwezige dieren temperde mijn ergernis voldoende om er toch van te kunnen genieten.

Aan de overkant van het kattencafé is er een restaurant dat ik een 20 jaar geleden eens ontdekte en toen een paar keer na mekaar bezocht met mijn toenmalige partner omdat we het zo lekker en gezellig vonden. Dat werd mijn plekje om te dineren en het bleek nog even gezellig en lekker. Fijn om er nog eens terug te komen.

En toen was het tijd voor een metroritje richting 'thuis'. Plezant dat ik deze dag toch uitgebreid heb kunnen gebruiken om van de stad te genieten!

Morgen ga ik naar Belleville, denk ik toch ... .

Op de foto's:
1. Zoveel rose
2. Madame Victor Hugo
3. la Colonne de Juillet, place de la Bastille
4. street art
5. poes in koffertje

Dag 3 - zaterdag:


Parijs: 4 dagen in 5 foto's in mei '24
Parijs: 4 dagen in 5 foto's in mei '24
Parijs: 4 dagen in 5 foto's in mei '24
Parijs: 4 dagen in 5 foto's in mei '24
Parijs: 4 dagen in 5 foto's in mei '24

Miljaar zeg, ik verwijderde net mijn hele bijdrage ipv de reactie die ik nog wilde aanpassen. Opnieuw dan maar:

Wat een dagje was me dat vandaag zeg! Ik weet niet hoe warm het bij jullie was, maar hier haalden we met gemak de 27 graden. Wat mij betreft net iets te veel van het goede eerlijk gezegd.

Vandaag reed ik richting Belleville. Een paar jaar geleden bezocht ik dit deel van de stad al eens op een grauwe en koude winterdag tijdens de kerstperiode. Zowat alles was er toen gesloten en er liep geen kat op straat maar toch leek het me best een gezellige buurt. Ik bezocht toen een straat vol street art en die straat besloot ik vandaag opnieuw op te zoeken.
Ook deze keer was de aangeboden kunst een ware lust voor de ogen. Echt overal waar ik keek vond ik wel iets nieuws, dus - ik kan dat namelijk niet laten - fotografeerde ik er op los. De straat - Rue Denoyez - is echt niet zo lang maar er is zoveel te zien dat ik daar toch een anderhalf uur zoet mee was.
Daarna besloot ik mijn innerlijke mens wat te soigneren op een terrasje met flink wat water en een oeuf mayo. Dat staat hier zowat overal op de kaart en ik vind dat wat raar dus besloot ik dat eens uit te proberen. Het bleek letterlijk te gaan om hardgekookte eieren met Franse mayo (die proeft anders dan de onze) en een dikke wat uitgedroogde maar toch lekkere bruine boterham. Tot mijn verbazing smaakte deze maaltijd mij bijzonder goed8
Daarna trok ik richting park van Belleville. Ook dat had ik al eens gedaan en niet zo indrukwekkend gevonden. Maar deze keer was de sfeer er helemaal anders: het nog lentefris groen was zowat volledig bedenkt met zonnebadende en halfnaakte mensen die druk bezig waren met te doen wat mensen op een grasveld op warme dagen plachten te doen. In het park staat ook een soort van arena en daar werden wat volksdansen gedanst onder begeleiding van live muziek en wat later kregen we - na wat ambras tussen 2 verschillende performers - een streepje Franse chansonachtige nummers gebracht door een zangeres die zichzelf begeleidde met een elektrische piano. Ik zette me een tijdje neer op een betonnen bank en genoot van al dat leven rondom mij.
Ik geneerde me vanmorgen een beetje toen ik vanuit de douche bijna onmiddellijk de straat op trok naar de bakker met mijn nog kletsnat haar en in een losse t-shirt, want ik kwam de buurvrouw van aan de overkant van de overloop tegen en dat bleek een sjieke madame te zijn met een kapsel waar geen haartje verkeerd van lag en die vestimentair tot in de puntjes verzorgd was. Van die géne bleef in Belleville niet veel meer over want daar viel ik echt niet uit de toon. Ik passeerde er eerst een paar straten vol Aziatische winkels en horeca, daarna een stukje wijk met veel zwart Afrikaanse mensen en handelszaken, en nog wat verderop ging het over richting Noord-Afrikaanse regio met een hoop Noord-Afrikaanse voedingswinkels en snackbars. En die combinatie van mensen kwam allemaal samen in het park. Tof zenne!
Eindigen deed ik bij de Japanner hier in de straat want mijn lijf had behoefte aan wat eenvoudig voedsel. Morgen wellicht de laatste dag dat ik echt op stap ben. Ik wilde naar de puces de St Ouen maar het zou ook zomaar kunnen dat ik toch gewoon richting hartje Montmartre wandel. Of misschien doe ik het wel allebei, dat kan ook!

Op de foto's:
Street art van overal in Belleville ...

Dag 4 - zondag

Parijs: 4 dagen in 5 foto's in mei '24
Parijs: 4 dagen in 5 foto's in mei '24
Parijs: 4 dagen in 5 foto's in mei '24
Parijs: 4 dagen in 5 foto's in mei '24
Parijs: 4 dagen in 5 foto's in mei '24

Dag 4 in Parijs en de laatste waar ik verslag van uitbreng want morgen trein ik naar huis. Maar ik kom gauw weer terug!

Ook vandaag was het drukkend warm maar ik stapte gezwind de deur uit richting Marche vernaison , een brocantemarkt en onderdeel van de grote puces de saint Ouen. Daarvoor moest ik me eerst door het vele volk wringen van een Parijse versie van de vogelmarkt en een markt vol goedkope brol en namaakartikelen, en ook nog een naar pis stinkende brug onderdoor (eerlijk gezegd stinkt Parijs vaak naar urine, en op de voetpaden zie je overal straaltjes hondenplas lopen. Ik stap daar altijd zorgvuldig over). En toen kwam ik aan op mijn bestemming. Ik kwam al eerder naar deze plek en wilde er een bekertje vullen met vintage kralen bij Daniel et Lili, maar helaas voor hen had ik geen cash bij en kon ik er niet met kaart of payconiq betalen (kennen ze niet in Frankrijk), het zij zo ... .
Ik snuffelde wat tussen de uitgestalde marchandise, echt de meest gekke dingen zie je hier te koop staan en toen kreeg ik zin in koffie.

Dus stapte ik richting La Recyclerie even verderop. Ook daar ben ik al vaker geweest: het is gelegen in een oud treinstation, het is er gezellig ingericht, ze bieden er lekkere drankjes en allerlei interessante activiteiten aan en ze hebben een tof terras en tuintjes naast de oude spoorweg. Ik besloot er vandaag een luie zondag van te maken, dus haalde ik mijn boek boven en installeerde ik me aan het raam, in afwachting van de voorspelde onweersbui.
Die was absoluut welgekomen, de stad kikkerde er helemaal van op richting normalere temperaturen voor de tijd van het jaar.
Eten besloot ik te doen in een bistro die me was aangeraden door de vaste bewoonster van mijn logeeradresje. En dat was een goede tip want ik at er oa lekkere gerookte schelvis met puree. Achteraf ontdekte ik dat deze bistro ooit als decor werd gebruikt voor enkele scenes in Tarantino's Inglorious Bastards. En toen stapte ik voor het laatst deze maand terug naar mijn logeerplek, waarmee ook mijn verslagjes voorlopig ophouden.

Op de foto's:
1. een krab op de markt
2. zondagmiddagactiviteit als er geen klanten zijn op de marché Vernaison
3. koffie!
4. na de regen
5. Bistro La renaissance


Meer Parijs op deze pagina of via deze tag ...

5 opmerkingen:

  1. Weer een mooi relaas in woord en beeld.,leest als een authentieke gids.Bravo! Toch eens bundelen😀

    BeantwoordenVerwijderen
  2. This looks like such a fun trip. You took some beautiful photos. Love the cat in the suitcase. 😄

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Such a fantastic trip. Your photos are lovely. I have been to Paris once. It would be fin to visit again and take in Provence. Thank you for sharing at Love Your Creativity.

    BeantwoordenVerwijderen

Kan je niet reageren? Mail me! If you are unable to comment? Contact me!
bollekes.met.gaatjes.en.koordjes(at)gmail.com