Dat komt omdat mijn kerstkaartjes net te laat af waren om er nog op tijd een blogartikel over te schrijven. Vermits ik in de kerstvakantie niet blog, zou het artikel ten vroegste op 10 januari kunnen verschenen hebben en dat was een beetje belachelijk laat voor dit onderwerp. Vijgen na Pasen als het ware ....
(Ik moet er wel ook nog bijvertellen dat de foto's de kaartjes geen eer aandoen. Ik vind het moeilijk om goede foto's te maken van aquarelwerkjes, ik heb nog niet ontdekt hoe ik aquarelverf goed kan overbrengen op foto. )
Ik begon met een kerstkaartje dat er helemaal anders uitzag: ik maakte een strak ontwerp waarop een dennenboom - mét ster en onder een al dan niet donkere sterrenhemel - stond te stralen maar ik vond het ontwerp wat te arbeidsintensief en misschien net niet goed genoeg. Al was ik wél enthousiast over de combi van kleuren met de daarop met gouden uniball-Signostift getrokken strepen. Die gouden stift ga ik meer gebruiken denk ik! Die combineert vooral erg mooi met groen, al is dat op foto niet zo duidelijk.
Omdat het moest vooruit gaan besloot ik over te stappen op een soortgelijk concept als bij deze mandalakaartjes. Ik maakte een eerste exemplaar met gouden stift maar dat sprong er eerlijk gezegd niet sterk genoeg uit om goed te zijn. Dus stapte ik over op mijn ondertussen oude vertrouwde witte stift en en gebruikte ik de gouden stift voor een accentje hier en daar.
Benodigdheden
- Ik gebruikte een klein boekje met aquarelpapier in postkaartformaat. Maar het kan natuurlijk op grote vellen die je dan kleiner knipt.
- aquarelverf
- (bij voorkeur een plat breed) penseel
- flink wat water
- gouden en witte uniball Signo stift
- geodriehoek
- passer
- potlood
- gom
Zo maak je het
Achtergrond
- Ik koos eerst wat kleuren bij mekaar. Mijn kleurenbibliotheek (ik ben daar zoooo blij mee want die is zo handig!) kwam daarbij goed van pas. Ik koos voor blauwe tinten en deed er hier en daar een ander kleurtje bij. Maar al bij al vind ik de exemplaren helemaal in blauw het mooist.
- Maak je blad goed nat. Je kan ofwel heel je blad natmaken, of beginnen met enkele stukken. Dat gaat het handigst met een platte brede borstel.
- Dip met nat penseel wat kleur op en breng de kleur aan in de natte stukken. Laat de verf eventueel wat verderlopen over je blad, draai het blad ook eens om terwijl je het rechthoudt. Breng ook wat andere kleur aan. Probeer zo je blad vol in mekaar lopende kleuren verf te krijgen. Probeer de verf goed verzadigd aan te brengen want hoe meer verzadigd, hoe duidelijker de sneeuwvlok te zien zal zijn. Bij het maken van de achtergrond kan je echt niks mis doen zolang de kleur maar hevig genoeg is.
- Laat drogen.
Sneeuwvlok
- Teken op ongeveer 2/3de van je blad een kruis met de geodriehoek. Zorg dat het kruis mooi in het midden van de breedte van het blad staat.
- Gebruik je geodriehoek om vervolgens ook een X aan te brengen over het kruis.
- Zet je passer in het midden van de lijnen en teken willekeurig wat cirkels.
- Zet de X- en het kruis in het wit met de stift en de geodriehoek. Pas wel goed op dat je geodriehoek na elke lijn terug proper is want de witte stift laat sporen na die vervolgens op je kaartje kunnen belanden.
- En vanaf nu vul je de rest van het vlokje in met de losse hand: bolletjes, schuine streepjes, dikke lijnen, dunne lijnen, stippen ... Laat je gewoon gaan. Ik merkte dat de eerste poging nog wat magertjes en hakkelend was maar na een paar exemplaren gaat dat als een fluitje van een cent.
Wat een leuke kaarten. En bedankt voor de uitleg.
BeantwoordenVerwijderenBeautiful!
BeantwoordenVerwijderenThese cards are just beautiful, well worth the wait! I'm so glad you remembered the post this year and didn't forget to share it after all this time :-D
BeantwoordenVerwijderenThese cards will be a feature at Handmade Monday this week.