startpagina

donderdag 9 oktober 2014

wan tan soep alla M(i)e'

Heel heel heel erg lang geleden werkte ik eens een tijdje in een chinees restaurant.
En ik vond dat heel plezant.
Er kwamen veel ' reizigers ', echt uit alle windhoeken.
En iedereen had zo zijn eigen eetgewoonten : afrikaanse mensen aten vaak een berg rijst met een beetje groenten en vlees en aten met een lepel, de chinezen ( het was een goei restaurant dus er kwamen ook chinezen ' chinees ' eten ) aten uit kommetjes die ze dicht bij hun mond hielden en van waaruit ze het lekkers behendig en vliegensvlug in hun mond stopten - wist je trouwens dat zij soep eten na de rest van de maaltijd ? , de Joods-orthodoxe mensen zaten liefst in de zaal achteraan met zijn allen - meestal velen - rond een ronde tafel, de zakenmensen van den bell-telefoon ( ik zei toch dat het al heel erg lang geleden was ) waren diegenen met de meeste noten op hunnen zang en gaven de minste fooi, de nederlanders bestelden bijna altijd babi pangang en als ze iets anders aten wilden ze er steeds pindasaus bij en dat hadden we niet, er was die japanner uit Chicago die soms een tijdje in Antwerpen was en dan elke dag hetzelfde stoofpotje kwam eten, de vieze madam die zo onsmakelijk op haar ribbetjes zat te kluiven dat we ze ergens zetten dat niemand ze kon zien , de zeemannen die fooien gaven die 5x zo hoog lagen als de rekening van hun maaltijd, de oude dame die 1 keer per week met de taxi werd afgezet om zichzelf eens goed in de watten te laten leggen, de nederlandse bekende zanger die steeds achter een hoekje babi pangang kwam eten en toch nog lastig gevallen werd als men hem ontdekte ....
Jajaja, dat waren plezante tijden ...
Ik heb er ook heel wat gerechten leren kennen en ik hou nog altijd van de typische Belgisch-chinese keuken, ook al is dat bijlange niet meer zo hip en zelfs wat ouderwets...
Zoals van Wan Tan soep
Lang lang geleden heb ik dat eens zelf gemaakt.
En ineens had ik goesting om dat nog eens te doen, en wel zo :   





INGREDÏENTEN
- een pakje wan tan vellen . Ik kocht ze in de Sun Wah in Antwerpen, ze liggen er in het vriesvak. Ik heb geen idee waar je ze nog kan vinden als je wat ver van Antwerpen woont.... 
- 3 lente-uitjes
- een stuk varkensvlees : ik kocht 2 stukjes ' bruinen en opdienen ' : zo heet dat in den delhaize. Dat zijn dunne lapjes. Ik had ze in de diepvries gestoken want het is wel handig dat ze bevroren zijn als je ze gaat verwerken...
- sesamolie, een theelepel ongeveer. Tip : koop echte sesamolie, ik ben zooooooo teleurgesteld in de smaak van de sesamolie van het merk delhaize; Ik had dat nodig en was zo opgelucht toen ik zag dat delhaize dat verkocht. Thuisgekomen bleek die olie zelfs nog geen heel klein beetje naar sesam te proeven. Koop dus smaakvolle sesamolie, niet dien brol van den delhaize...
- gember : ik ben geen gemberfan, dat mag van mij in eten inzitten maar niet te sterk zijn. Als je wel van gember houdt, moet je voor dit recept absoluut een verse gemberknol kopen ! Maar ik doe het wat subtieler met poeder...
- een teentje look
- zoete sojasaus
- kippenbouillon 
- een blikje bamboescheuten 
- peper en zout
- een eidooier 



ZO MAAK JE HET 

Snij het vlees in kleine stukjes. Dat is de reden waarom het zo handig is dat het bevroren is : dat snijdt makkelijker. Je ziet op de foto dat ik het in echt kleine stukjes sneed, maar achteraf gezien mag het nog een beetje fijner...
doe er wat sesamolie bij, een theelepel of zo...Ik hou van die smaak dus van mij mag je dat hard doorproeven.









Pel het teentje look en knijp het fijn over het vlees










doe er de gember bij. Als je verse gember gebruikt kan je die best wat raspen. De hoeveelheid hangt van je smaak af. Ik deed er 2 zulke lepeltjes van de poedergember bij...
snij 2 van de 3 lente-uitjes in ringen en kieper ze bij de rest













nog een flinke scheut sojasaus...













en dat mengsel hussel je door mekaar : da's de vulling van de wan tannekes
klop de eidooier los









neem een deegvelletje ( ondertussen ontdooit, anders moet je dat pak effe 30 sec in de microfgolf steken. ) . Doe het niet zoals op de foto en leg het velletje met de bepoederde kant naar beneden. Daarop komt in het midden een nootje van het vleesmengsel en de randen smeer je in met wat eigeel. Niet zoveel als op de foto : dat was mijn eerste, toen was ik nog wat kwistig met het plaksel en da's echt niet nodig....





vouw het dubbel tot een driehoekje...


 en druk de randen rondom rond aan met een vork. Het deeg moet goed de vulling omsluiten, er mag geen luchtbel inzitten...
maak er zoveel als nodig om het mengsel op te krijgen. En dan maak je de soep. Daarvoor breng je de kippenbouillon aan de kook ( ik had 30 wan tannekes en maakte een dikke 2,5 liter soep ) waaraan je ook nog wat sesamolie en sojasaus toevoegde. Het mag een lekkere krachtige bouillon zijn : proef gewoon wat en doe er bij wat moet om de smaak goed te krijgen.
Ik deed er ook nog een blikje sojascheuten bij ( opgepast : het vocht echt weggieten want da's niet lekker ! ) en dan mogen ook de wan tannekes erbij. Laat het een dikke 5 minuten koken ...







Dien op met een flesje sesamolie erbij voor de liefhebbers en wat fijngesneden lente-ui


Moest ik er op tijd aan gedacht hebben, ik zou ook nog wat fijngesneden chinese champigons bij het vulsel gedaan hebben. Die kan je gedroogd kopen in de sun wah en moet je een nachtje laten weken in water. Maar helaas pindakaas :  ik had er geen in huis...
Je kan ook wat fijngesneden chinese garnalen of scampi er bij doen, of het varkensvlees vervangen door kip.
Of er wat gesnipperde koriander overstrooien bij het opdienen ...
 


smakelijk ! 

Ik eet graag soep en heb ook al heel wat van mijn soepgerechten gedeeld op mijn blog.
hier vind je ze allemaal ...

2 opmerkingen:

Kan je niet reageren? Mail me! If you are unable to comment? Contact me!
bollekes.met.gaatjes.en.koordjes(at)gmail.com