startpagina

dinsdag 28 oktober 2014

In mijn tuintje: pompoentje...

In mijn tuintje: pompoentje...

Pompoenen zijn spannende planten: ze zijn erg ondernemend en explorerend: ze gaan graag op wandel.
Ik zaai ze elk jaar in een grote zak in de voortuin, dit jaar trouwens in gezelschap van wat maïs.
Maar wat ik ook probeer, ik geraak tot nog toe toch nooit verder dan 1 klein pompoentje per jaar.
In mijn tuintje: pompoentje...

Pompoenen laten erg uitvergroot het plezier van tuinieren zien: hoe je startend met 1 zaadje - toegegeven : de zaden van pompoenen zijn nogal uit de kluiten gewassen in vergelijking met die van bijvoorbeeld radijzen of worteltjes maar het blijft wel een klein ding, zo'n zaadje - binnen een paar maanden een plant hebt die zowat heel je tuin inpalmt (in mijn geval toch) is behoorlijk indrukwekkend.

In mijn tuintje: pompoentje...

Ik heb omwille van beperkte beplantbare plaats en ook wel een beetje omdat de meeste van mijn planten er al stonden toen ik hier kwam wonen nogal veel planten "opéén" staan.
Maar die éne pompoenplant laat zich daar niet door intimideren en kruipt ongegeneerd in en onder de hortensia's en perenboom vastberaden de straat op.
Wanneer de straat wordt bereikt, grijp ik echter in : té is té, niet ? 

In mijn tuintje: pompoentje...

Pompoenen gaan graag op tocht maar af en toe krijgen ze ook mooie gele bloemen.
Als daar een bolletje aan staat is het een vrouwtjesbloem, met alleen een steeltje is het een mannetje.
En om van die bolletjes echte pompoenen te maken, moet ge stuifmeel van het mannetje in het vrouwtje krijgen.
Doet dat niet ergens aan denken ? ;)

In mijn tuintje: pompoentje...

Normaal doen de bijtjes en ander vliegend personeel dat.
Maar ik heb weinig plaats om groenten te zaaien. Ik ben dus liefst graag verzekerd van opbrengst en heb niet de luxe om af te wachten 'welke van de 10 planten iets gaan opbrengen' want er is maar plaats voor 1. Dus help ik de natuur graag een handje bij die bevruchting.
Meer dan een penseel en een paar seconden tijd heb je daar niet voor nodig want bij planten komt daar geen ingewikkelde hofmakerij,  voorspel of een sigaret achteraf bij kijken.

In mijn tuintje: pompoentje...

1 pompoenplant kan verschillende vruchten dragen, maar bij mij is het nog nooit gelukt om meer dan 1 vrucht in eetbare omvang te krijgen.
Dit jaar kreeg mijn pompoenplant elke week een scheutje netelgier en hij floreerde dan ook a volonté.
Maar ineens, ergens in augustus, gaf de plant er de brui aan.
Geen idee wat de oorzaak was. Maar zijn stengels (hij had er 2 : hij wilde écht héél erg graag héél de tuin inpalmen) begonnen te rotten en ik besloot mijn 1 vruchtje te redden van hetzelfde lot en het te oogsten.

In mijn tuintje: pompoentje...

Het was zoals je op de foto's kunt zien nog erg klein en helemaal nog niet rijp.
Maar ik heb het gewoon een dikke 1,5 maand laten liggen en heb het dan in de soep gedraaid - in zijnen gehelen ! - en het was een lekker ' taske'  soep...
Net te weinig voor 2 porties.

In mijn tuintje: pompoentje...

Het is dat ik hou van het enthousiasme van deze plant.
Daardoor geef ik het elk jaar opnieuw een kans.
En wie weet kweek ik volgend jaar wel de grootste pompoen van België !

In mijn tuintje: pompoentje...

Hoe ging het met jullie pompoenen eigenlijk feitelijk ?

 

10 opmerkingen:

  1. Wat leuk dat je deze zelf groeit! Ik vind pompoensoep echt heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ook onze pompoenplanten hebben de tuin geannexeerd. Meters plant kronkelden door de tuin, maar helaas ook weinig pompoentjes. Volgend jaar ga ik ook de perseeltruc doen. Bedankt voor de tip!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik had dit jaar ook een plant, helaas te laat en geen bestuiving. volgend jaar ga ik ook maar eens met de kwast :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb dat nog niet gedurfd, wegens alleen maar een mini koer! Proficiat met je flinkerd!!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hahaha - heerlijk de droogheid bij de penseelbestuiving!

    Heb je ze op zn minst wel die sigaret achteraf nog aangeboden?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nogal bezeten ben door pompoenen (welke groenten, buiten tomaten, hebben nog zo'n grote verscheidenheid aan kleuren en vormen) en gelukkig heb ik ook heel wat plaats. We planten elk jaar 20 planten (allemaal verschillende variëteiten) en hebben toch wel elk jaar zo'n dikke 100 pompoenen (die we vanzelfsprekend niet allemaal zelf opeten :-) ). Sommige planten waren zeer productief (van 1 Butternut een dikke 15 vruchten) maar sommige hadden ook maar 2 of 3 vruchten. Jouw Oranje Hokkaïdo's (of Uchiki Kuri) zijn normaal ook zeer productief (vorig jaar van 1 plant ook een kleine 15 vruchten). Bestuiving is hier wel geen probleem daar er vlakbij enkele kasten bijen staan en die heel goed hun best doen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. waw! dat klinkt hemels ! 15 vruchten van 1 plant ??? 100 pompoenen ? Volgens mij is dat genieten als j die ziet groeien !
      Hmmm, da moet ik er toch minstens in slagen om er wat meer te hebben volgend jaar. Ik ga ervan uit dat het " zakconcept " wat minder opbrengst geeft dan planten in goede volle grond, maar ik kan alleen maar blijvne porberen hé ;) . Heb jij ervaring met het kweken van pompoenen in zakken of potten of tips daarover ?

      Verwijderen
  7. Wij kregen vandaag op het werk, pompoensoep. Heel lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Nee sorry, heb zelf geen ervaring om pompoenen in zakken of potten te telen. In het voldoende ruime pot of zak moet het wel mogelijk zijn denk ik mits regelmatig bijbemesten en op tijd water geven. Tevens zou ik ook kiezen voor variëteiten met kleine vruchten zoals bv. Sweet Dumpling, Melonette Jaspée de Vendée en Jack Be Little. Baby Blue Hubbard is eentje die weinig rankt, dus ook heel geschikt voor potteelt. Het is inderdaad wel zo dat teelt in potten of zakken minder productief is dan in vollegrond. Ook altijd wel opletten dat de grond in de zak niet te nat wordt want daar hebben pompoenen een hekel aan. En natuurlijk is een plek in de volle zon ook aanbevelenswaardig! :-) Pompoenen zien groeien vanuit eerst een mooie bloem, dan een klein vruchtje tot een al dan niet grote volgroeide pompoen is inderdaad prachtig. Vooral natuurlijk ook als in de late herfst al het blad begint af te sterven en je al die mooie volgroeide vruchten ziet liggen en kunt beginnen oogsten.

    BeantwoordenVerwijderen

Kan je niet reageren? Mail me! If you are unable to comment? Contact me!
bollekes.met.gaatjes.en.koordjes(at)gmail.com