De Belgen onder de lezers weten dat natuurlijk, maar buitenlanders misschien niet allemaal. Daarom voor de duidelijkheid: dit gerecht hoort tot ons culinair erfgoed. Het is een typisch Belgisch gerecht, staat op menige menukaart in eetgelegenheden overal ter lande maar vooral aan zee, en komt in zowat alle huisgezinnen waar men garnalen lust op tafel.
Belgian readers of course know this, but readers from abroad probably not. Therefor this information: This dish belongs to our culinary heritage. It's a typical Belgian dish, you can eat it in many restaurants, especially at the coast, and almost everybody who likes shrimp eats it at home once in a while.
Het is geen goedkoop gerecht want grijze garnalen zijn duur. Je kan het natuurlijk ook met andere garnalen maken, maar als je het volgens de regels van de kunst wil preparen, dan moét het toch echt met grijze garnalen uit de Noordzee. Ze zijn veel smaakvoller dan andere garnalen.
Als je echt de die-hard wil uithangen, dan moet je ongepeld kopen en zelf pellen en dat is een bijzonder tijdrovend prulwerkje. En als je dan toch al die moeite wil doen, dan maak je ook best de mayonaise helemaal zelf.
And the real die-hard will go full on by peeling the shrimp themselves, a vary time consuming activity. If you want to be a die-hard, you have to go all the way and make your own mayonaise too.
Maar zo ver wilde ik het niet drijven. Ik heb mezelf wat tijd bespaard door de garnalen gepeld te kopen en mayo uit een potje te gebruiken.
But I didn't ant to go that far. I safed myself a lot of time by buying already peelde shrimp and by using mayonaise from a jar.
Onlangs at ik ergens in een restaurant een tomaat-garnaal (Nederlands voor tomate-crevettes) als voorgerecht en nadien concludeerde ik dat ik dat toch ook eens zelf wilde maken. Vandaar ...
Not that long ago I ate a "tomaat-garnaal" (Dutch translation for "tomate crevettes") as a starter in a restaurant and afterwords I decided to make it for myself at home. And now you can too ...
INGREDIENTEN/INGREDIENTS
Ik maakte dit gerecht voor mezelf als hoofdgerecht. Dit recept is dus bedoeld voor 1 persoon e als hoofdgerecht. Pas het aan als je het voor meer personen maakt of als voorgerecht.- 100 gram grijze garnalen/100 gr North Sea grey shrimps. I have no idea if you can find them at other parts of the world. If not: use small shrimp from your area.
- 2 lekkere tomaten, vuistgroot/2 tasteful tomatoes, size of a small apple
- wat mayonaise/mayonaise
- Een beetje blaadjes van het 1 of ander. Ik gebruikte veldsla deze keer./ Some green leafs. I used lamb's lettuce this time. But choose what you want.
- een ei/egg
- citroen of limoen/lemon or lime
- peper en zout/pepper and salt
RECEPT/RECIPE
- Kook het ei tot het hardgekookt is. /Hard boil the egg.
- Meng de garnalen met wat mayonaise. Overdrijf niet met de mayo! Het moeten garnalen met wat mayo zijn, niet mayonaise met wat garnalen. Doe er nog wat extra citroensap of limoensap bij tot je tevreden bent van de smaak. Doe er ook wat peper bij en misschien wat zout./mix the shrimp with some mayonaise. But take it easy: you are making shrimp with some mayo, not mayonaise with some shrimp. At a bit of lemon or lime juice until you are satisfied with the taste. Add some peper and maybe some salt.
- Breng water aan de kook. Snij bovenaan een kruis in de schil van de tomaat. Laat de tomaat heel eventjes koken in het water, haal hem er uit en dompel hem in (ijs)koud water. Verwijder het velletje./Boil water. Cut a cross in the skin of the tomatoes and let them boil a few seconds. Remove them and immediately drop them i (ice)cold water. remove the skin.
- Snij het hoedje van de tomaten. Hol ze uit met een koffielepeltje. (doe wat zout op de pitten en het sap en slurp het op. Dat is namelijk lekker!)/ Cut the top of the tomatoes. Remove the seeds and the flesh with a small spoon (add some salt and slurp the seeds, flesh and juice. it is yummie!).
- Leg de sla in een bord. Zet daarop de 2 tomaten en vul ze met het garnalenmengsel. Zet de hoedjes van de tomaat er boven op. Heb je wat overschot van het garnalenmengsel: leg dat gewoon mee op het bord./Drape the leaves on a plate. Put the tomatoes on top. Fill them with the shrimp mix. Add the had of the tomatoes. If you have some leftover shrimp mix: add it too.
- Pel het ei, snij het in vier en leg het mee op het bord./Peal the egg, cut in four and add on top of the salad.
- Dien op met wat extra citroen of limoen/Serve with some extra lemon of lime.
Oh wow love shrimps, will have to see if I can find the grey ones mentioned.
BeantwoordenVerwijderenI visited you via the Linkup Party at The Good. The Random. The Fun. v. 26
My entries this week = 29+30 as I would love to invite you to come and share your posts and you will have an opportunity to get featured.
We're open Monday through Saturday every week.
You will find the linkup information (1) In the Top bar under Blogging: Weekly Senior Salon Pit Stop OR 2nd image In the sidebar
We hope to meet you there virtually.