Ik maak de laatste tijd af en toe droogbloemen en -blaadjes en daar zocht ik een dik boek voor. En zo kwam het dat ik wat begon te bladeren in een kookboek dat ik eens op een rommelmarkt kocht. Het heet 'de raadsman in de kookkunst', dateert van 1954 en is geschreven door een zekere Gaston Clement. Ik ken hem niet maar google leert me dat hij zelfs ooit tv-kok is geweest. 1 van de eersten in onze contreien wellicht want hij is al gestorven in 1973.
Ik kocht het boek omdat ik van oude boeken en nostalgie hou: ik herkende het boek omdat mijn mama het ook in haar kast heeft staan. Zij kreeg het exemplaar dat ooit van de moemoe is geweest.
Al bladerend kwam ik de meest rare gerechten tegen. Bovenstaande soep bijvoorbeeld. Een goed voorbeeld van recyclage maar de eerlijkheid gebied me op te biechten dat ik toch niet veel zin heb om het eens te maken.
De recepten worden veelal in 'een kastrol' gemaakt, moeten vaak naar de gewoonten van vandaag lang koken, er wordt kwistig met boter en bollen look gestrooid, er worden ingrediënten gebruikt waar ik nog nooit van hoorde (kent iemand 'bonenbloem'? Of perkamentpapier? Latuw?) en het is een boek vol met producten van bij ons. Eigenlijk een goed boek voor mensen die op een duurzame manier willen koken dus.
Ik kwam een recept voor tomatensoep tegen waarin tapioca gebruikt wordt en dat katapulteerde me in 1 klap terug naar mijn kindertijd. Wij aten thuis regelmatig soep met tapioca en ik vond tapioca - die kleine doorschijnende bolletjes in mijn soep - heel plezant om te eten.
Dus ik besloot dat recept eens uit te proberen en ik vond dat zo lekker dat ik het een week later opnieuw maakte.
Ik gaf er wel een eigentijdse draai aan: zo mixte ik de soep (misschien had men dat toen nog niet in een doorsnee huishouden want er wordt in dat boek precies niks gemixt) ipv ze door een zeef te halen en liet ik ze toch echt geen uur koken zoals voorzien in de instructies.
INGREDIËNTEN
Ik maak meestal een grote pot soep en eet daar een aantal keren van. Ik heb met deze ingrediënten een pot soep gemaakt waar ik zeker een keer of 6 een goeie portie van at.
- een aantal selderstengels
- een prei
- een aardappel of 2
- een ui
- tomaten. In het recept worden verse tomaten gebruikt maar er zijn geen lekkere tomaten te verkrijgen op deze moment van het jaar. Ik gebruikte dus een bokaal tomatenpulp (normaal gebruik ik trouwens goedkopere, maar deze was in reclame dus besloot ik die eens te proberen) en een overschotje van kerstomaatjes dat ik in mijn groentelade vond.
- bouillonblokjes
- een eetlepel of 2 tapioca
- room
- boter
ZO MAAK JE HET
- Was en snij de prei en de selder fijn en snipper de ui.
- Stoof de groenten een minuut of 10 in wat boter.
- Schil de aardappelen en snij ze in blokjes.
- Doe water en bouillonblokjes bij de soep en breng ze aan de kook.
- Voeg er de aardappelen en de tomaten aan toe.
- Kook een klein half uurtje en mix de soep.
- Voeg de tapioca bij en laat een minuut of 10 koken.
- Kruid bij met peper en zout en dien op met een scheutje room.
Op deze manier krijg je een fluweelzachte tomatensoep (dat komt vooral door de aardappelen). De tapioca zorgt voor wat kikkerdrilachtige textuur in de soep en ik vind dat zeer aangenaam.
En zoals altijd bij soep is ze een dag later nog veel lekkerder!
Meer recepten hier....
Ja tapioca, dat herinner ik me ook nog van mijn kindertijd! Ik eet heel graag tomatensoep, ik ga dit recept zeker eens uitproberen.
BeantwoordenVerwijderenWat een schitterend boek. Ook de holletjes per categorie. Vroeger werd er natuurlijk veel economischer gegeten. Grappig dat ze het toch afval noemen. En ja room en boter. Het maakt eten ook wel echt lekkerder. En zonder alle koek en snoep en met al het harde werken kon dat best.
BeantwoordenVerwijderenleuk om nog eens te maken, geliefd bij kinderen als soep met traantjes.
BeantwoordenVerwijderende tapiocapudding met mango staat ook op mijn lijstje, eens iets anders...
Oh! ik ga ze nog eens maken! Heb ineens zin in tomatensoep!
VerwijderenMijn Bomma deed er nog lettetjes bij. 😉 Leuke herinneringen.
BeantwoordenVerwijderen