woensdag 29 november 2017

Antwerpen: grafische kunst in Museum De Reede


Antwerpen heeft er sinds kort een museum bij en ik ben er zelfs al 2 keer geweest: Museum De Reede.

Dit nieuwe museum is een privémuseum gelegen in hartje Antwerpen aan de oever van de Schelde.


Ik vermoed dat zelfs de grootste kunstleek wel eens gehoord heeft van het indrukwekkende schilderij 'de schreeuw' van Edvard Munch.


Museum De Reede herbergt nog een hoop andere werken van deze kunstenaar. Het museum is gespecialiseerd in grafische kunst en er hangen in de vaste collectie op de eerste verdieping werken van Munch, Goya en de voor mij tot dan toe onbekende Rops.


De werken die er hangen zijn allemaal litho's, gravures en etsen: allemaal technieken waar ik bijzonder weinig van ken. Door het gebruik van deze technieken zijn het vooral fijn gedetailleerde werken in zwart/wit. 


Om alles goed te kunnen bekijken krijg je aan de balie mits een borg een vergrootglas mee om ze grondig te kunnen bestuderen. Om hun schoonheid ten volle te kunnen savoureren en op gepaste wijze onder de indruk te kunnen komen van de vaardigheden van de kunstenaars in kwestie is dat een welkom instrument.


Wat me  ons opviel in de werken van deze 3 kunstenaars, is dat ze alle drie een wat getroebleerde visie hebben op de vrouwelijke helft van de mensheid: onderstaand werk is daar een sprekend voorbeeld van: Een meneer die in het museum wat info gaf bij de werken vertelde dat de kunstenaar het werk eerst liefde of zoiets noemde, maar achteraf de naam van het werk veranderde naar Vampire II.Op de gelijkvloers staan telkens tijdelijke tentoonstellingen. Tijdens mijn eerste bezoek zag ik oa werken van Käthe Kollwitz en Fred Bervoets


Nu hangt er werk van de Zuid-Koreaanse kunstenaar Chun Kwang Young, allemaal collages  die zijn opgebouwd uit zeer veel kleine 'pakjes'.


Museum De Reede is geen groot museum, dus je loopt er geen uren rond. Maar dat is niet erg, je kan daarna nog snel hier binnen springen want da's aan de overkant. 


Voor  keer heb ik niet alle foto's in mijn blogpost zelf gemaakt. Ik maakte er nochtans veel, maar door de weerspiegeling van de verlichting in de werken waren ze echt niet goed genoeg om hier te plaatsen. Maar het museum heeft een uitgebreide website waarvan je foto's mag plukken mits bronvermelding en dus maakte ik daar graag gebruik van. 


Wil je er ook eens naartoe? Op deze website vind je alle nodige informatie.

Meer kunst op mijn blog....
Meer Antwerpen op mijn blog ...

1 opmerking: