startpagina

dinsdag 22 maart 2016

Gemaakt: watervalbloes met veerjes

Gemaakt: watervalbloes met veerjes

Zo. Ik heb beslist : Ik verlengde mijn abonnement op La Maison Victor niet en ben niet van plan om nog kledingstukken te maken van patronen uit boekjes.
Ik heb namelijk ondervonden dat die meestal niet mooi passen bij mij. Mijn maten zijn geen standaardmaten ( van wie wel trouwens ?) en dat maakt dat ik elke keer teleurgesteld ben als ik toch eens iets uit een boekje maak omdat het eigenlijk niet goed past. 
Vaak - net nog ondervonden toen ik ging winkelen - is het feit of iets past ook afhankelijk van het model van het kledingstuk. 
En als je dan besluit om toch iets zelf te maken uit een boekje en je hebt niet genoeg kennis om op voorhand in te schatten of iets zal passen of waar het moet worden bijgewerkt, kom je net iets te vaak voor onaangename verrassingen te staan.

Gemaakt: watervalbloes met veerjes

Maar dat wil niet zeggen dat ik geen kledingstukken meer wil maken. Ik heb nog te veel stofjes liggen en het is gewoon ook plezant om zelf iets te maken dus blijf ik dat doen.

Gemaakt: watervalbloes met veerjes

Als ik terugkijk op de kleding die ik zelf maakte, stel ik vast dat ik die kledingstukken die ik nagemaakt heb op basis van een bestaand stuk het vaakst ook echt draag.
Vandaar ga ik dat vanaf nu altijd zo doen : ik ga patronen overnemen van gekochte kledingstukken waar ik mee sta en die mooi passen....

Gemaakt: watervalbloes met veerjes

Zoals dit topje. 
Als ik een nieuw kledingstuk heb, voer ik altijd dezelfde conversatie met mijn moeder : ' En? Wa vinde van mijn nief bloes ? ' En zij antwoordt dan ' is't een nief of een tweedehandse '?  
Als ik zeg dat het een tweedehandse is, dan zegt ze standaard : ' dan trekt dat op niks ' . Mama heeft het niet zo voor tweedehands. Zij fantaseert daar dan bij dat dat gedragen is door mensen die nu dood zijn ...
Maar bij deze 2de handse top gaf ze een ander antwoord, deze vond ze ondanks alles toch wel heel erg mooi en ik kan alleen maar bevestigen dat ik er inderdaad goed mee sta en ze mooi past.

Gemaakt: watervalbloes met veerjes

Dus tekende ik het patroon over.
Ik legde een stuk patroonpapier op een badhanddoek en legde daar bovenop de bloes. Met speldjes prikte ik langs de rand van het kledingstuk en door achteraf de gaatjes met elkaar te verbinden verkreeg ik het patroon.

Gemaakt: watervalbloes met veerjes

Voor de zekerheid maakte ik eerst een kladversie in een dun tricotje dat ik meebracht uit Parijs. En al maar goed dat ik niet direct de schaar in mijn goei stof zette want de mouwen bleken toch net iets te smal om comfortabel te zijn. Dus paste ik het patroon aan.

Gemaakt: watervalbloes met veerjes

Voor de definitieve versie koos ik een zwarte tricot met veertjes uit mijn stoffenvoorraad. Een stofje dat ik vermoedelijk ooit kocht bij Joelle in Antwerpen en dat ik al zeker 10 jaar in mijn voorraad had liggen. 

Gemaakt: watervalbloes met veerjes

Vooraleer aan het stikken te slaan zocht ik nog  wat tips op over het naaien met een tweelingennaald en met een rekkende stof. En ik gebruikte ook mijn boventransportvoet (daar ben ik zo content van !).

Gemaakt: watervalbloes met veerjes

Deze tips wil ik zeker onthouden voor de volgende keer :
- Laat bij het naaien met de tweelingnaald een langer stuk draad bij het begin en het einde over. Tijdens het stikken durft de stof namelijk wat bij elkaar rimpelen en je hebt die extra draad nodig als je later de stof terug mooi glad strijkt.
- Het stiksel van een tweelingnaald kan een dikke ribbel worden. Maar da's niet erg : door stevig te (stoom)strijken gaat dat er weer uit.
- Hecht de draad af door beide draden na het stikken aan mekaar vast te knopen.
- Nog uit te proberen : mijn zoom onderaan rimpelde eerst wat samen dus wreef ik die achteraf terug mooi glad. Maar vervolgens had ik de indruk dat de stof onderaan daardoor wat lebberde en ik overwoog al om wat te gaan prutsen aan de zijnaden om dat euvel te herstellen. Maar vriendin Sonja raadde me aan daar mee te wachten tot na de eerste wasbeurt want de kans is groot dat dat dan niet meer nodig is...

Gemaakt: watervalbloes met veerjes

Wat het patroon betreft ; ik weet niet waarom de originele bloes een naad heeft middenachter want dat heeft echt geen functie. Maar toch heb ik dat ook zo gedaan bij mijn nagemaakt exemplaar want ik had niet genoeg stof om de achterkant er in 1 stuk uit te krijgen.

Gemaakt: watervalbloes met veerjes

De waterval aan de hals maakte ik iets minder groot want in de originele bloes is die hals soms wat te diep om comfortabel te zijn. 

Gemaakt: watervalbloes met veerjes

En bij deze heb ik een passend basispatroon dat ik nog kan gebruiken voor andere kledingstukken :). Handig hé! 

3 opmerkingen:

  1. Daar heb je zeker geen patroon uit een duur blad voor nodig. Deze is echt leuk!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi! Ik heb op dezelfde manier een pyjamabroek gemaakt. Ben nu ook bezig met een top met watervalhals, volgens patroon uit een blad en een speciaal aangepast deel voor de watervalhals, van mijn naailes lerares. Hoe heb jij dat eraan geknipt, haha dat kan natuurlijk niet, maar snap je wat ik bedoel? Lijkt me best lastig om dat volgens bestaande top over te nemen.

    BeantwoordenVerwijderen

Kan je niet reageren? Mail me! If you are unable to comment? Contact me!
bollekes.met.gaatjes.en.koordjes(at)gmail.com