startpagina

woensdag 25 februari 2015

Recept: Aardperen uit mijnen grond

Recept: Aardperen uit mijnen grond

Ik vond het precies stillekesaan tijd om de aardperen uit te graven.
Die plantte ik 2 jaar geleden en oogstte ik voor het eerst vorig jaar , maar uit de restanten in de grond kwamen onverwacht nieuwe planten op en dus kon ik dit jaar weer oogsten.
En waarschijnlijk volgend jaar opnieuw.
Want ondertussen weet ik : eens aardperen, altijd aardperen.
Als gewenste plant hebt ge er geen omkijken naar, dat groeit van zijn eigen richting zon. Als je ze echter weg wilt uit uw tuin heb je er veel werk aan ... 'T is maar dat ge weet waar ge aan begint ....

Recept: Aardperen uit mijnen grond

Vorig jaar was ik wat te ongeduldig en deed ik ze in november al uit. Resultaat : een hoop knolletjes die zo klein waren dat er geen eet aan was : Ik had echt geen zin om daar veel tijd in te steken en ze belandden dan ook in de compostbak...
Maar dit jaar bleken ze wel een respectabele omvang te hebben.
Moraal van het verhaal : wachten loont ! Bij aardperen toch :) ...

Recept: Aardperen uit mijnen grond

Aardperen worden zeer hoog, wel een meter of 3. Ze lijken van bloem en blad wat op kleine zonnebloemen op hoge stelen.
De bloemen gaan open ergens in de nazomer/het najaar. Ik heb ze nog tot een stuk in de winter laten staan maar dan heb ik ze toch maar gesnoeid. 
Niet tot op de grond echter  : ik liet nog een stukje over zodat ik nog kon zien waar ze juist stonden voor als ik ze wilde uitschuppen.
Want - da's wel handig - ge kunt die gewoon in de grond laten zitten tot je ze wil oogsten.
Als je ze té lang laat zitten, komen ze trouwens gewoon terug uit : aan deze portie te zien was dat proces bij mijn aardperen al begonnen want hier en daar hadden ze al verse minischeutjes.
  
Recept: Aardperen uit mijnen grond

Ik heb niet zo veel aardperen in mijn tuin, ik heb namelijk maar een kleine tuin en wil daar graag ook nog wat anders in dan aardperen .
Bij het spitten besloot ik extra diep te gaan om de opkomst van volgend jaar wat te beperken en die harde arbeid leverde naast aardperen ook een heleboel puin en stenen op.
Zoals deze tegel met ster...
Helaas het enige stuk opgegraven puin dat ik mooi vond... ( waarom zit er zo vaak puin in Belgische tuinen eigenlijk ? ) .

Recept: Aardperen uit mijnen grond

Of wacht, nee  : het is een steen met kubussen... .
( Of toch een ster ? )

Recept: Aardperen uit mijnen grond

Soit, een vergiet vol aardperen heb ik tussen dat puin uitgegraven.
Net genoeg voor 1 portie gebakken in de pan en 3 keren soep.
Aardperen zijn dan wel makkelijke planten om te telen, maar ze zijn heel wat weerbarstiger als het er op aan komt hun lekkernij prijs te geven.
Ik besloot de eerste portie te bakken in de pan, met pel en al.
Maar die pel hing vol zand : er moest dus zwaar geschrobd worden.
Ge kunt dat doen met een speciaal groenteborsteltje maar ik heb er momenteel geen in huis.
En met een gewoon schuursponsje gaat dat ook, zij het traag en moeizaam ( maar dat ligt eerder aan de aard van de knol dan aan het werktuig dat je voor dat schrobben gebruikt) .
1 voor 1 tot in het kleinste groefje schoongeschuurd blijken ze bijna wit te zijn.
Aardperen mogen dan wel gezond zijn in verorberde toestand, maar  ze zijn niet zo bevorderlijk voor het herstel van een tenniselleboog met al dat geschup en geschrob....

Recept: Aardperen uit mijnen grond

Voor de portie gebakken aardperen in de pan sneed ik ze in schijfjes en liet ik ze heel eventjes koken in wat zout water.
Daarna gingen ze met een klontje boter, wat zout  en wat gemalen gedroogde knoflook in de pan, net zoals je bij aardappelen zou doen.
Ik had ze nooit eerder zo gemaakt - ik draai ze meestal mee in de aardappelpuree - en ga dat wellicht ook niet meer doen.
Ik vond de eerste hapjes erg lekker, maar al gauw begonnen ze me wat tegen te steken. Ik vond ze ook net wat te papperig.
Maar ge moet dat gewoon maar eens proberen, misschien vind jij dat wél lekker zo.

Recept: Aardperen uit mijnen grond

Van de rest van de aardperen improviseerde ik een soepje.
Ik had net mijn groentepakket gekregen en dus een ijskast vol groenten.
En dat soepje was wel een goed idee want erg lekker.
Van de foto's van dat soepje ben ik wat minder content maar het recept is een blijverke.


ingredienten : 
- 2 sjalotten
- een kilootje ( schat ik, ik heb het niet gewogen ) aardperen met pel
- 2 preien
- een stengel selder
- groente- of kippenbouillon
- zure room 
- een klontje boter
- peper en zout

Recept: Aardperen uit mijnen grond

ZO MAAK JE HET 
- Schil de uien en snij ze fijn. Bruineer ze met een klontje boter. 
- Was de aardperen zeer erg goed ( schrobben als ze uit je eigen tuin komen, want dan hangen ze wellicht ook vol zand. En dat doe je dan best voor je aan de rest begint want daar zal je echt wel je werk aan hebben ... ) en snij ze in stukjes. Gooi ze bij de uien als die al een kleurtje hebben.
- Wnij de prei in schijfjes en was hem goed uit . Ook de selder krijgt een bad en mag in stukjes versneden  worden. Kieper het allemaal bij de rest in de kookpot.
- Ik heb de gewoonte om water voor soep eerst te koken in de waterkoker en dan bij de groenten te gieten. Dat heb ik nu ook gedaan. Maar je kan er ook gewoon water bijgieten en het aan de kook laten komen op het fornuis.
- Doe er de bouillon bij.
- Laat op een matig vuur een klein half uurtje pruttelen.
- Dien op met een schepje zure room
Ik at er een keertje vers krakend frans brood bij met een laagje truffelboter van den Aldi. Dat had ik toevallig nog staan.
En de smaak van die truffels met die van de artisjokken ( want daar proeven aardperen wel wat naar ) van de soep is een geweldige combinatie ! 

Recept: Aardperen uit mijnen grond




11 opmerkingen:

  1. Toen ik nog in Nederland woonde had ik ook aardperen in de moestuin. Heerlijk. Hier, in Noorwegen, heb ik er geen maar als ik ooit een aardpeer kan bemachtigen gaat ie in de grond. Lekker combinatie met peentjes en uien.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je wel voor dit leuke blogje...ik heb nu veel kennis opgedaan over de aardpeer...die ik voor het eerst bij een biologische boerderij hier in de buurt gekocht heb..
    Wilde er eerst ook een paar planten in mijne tuin, maar zal dit toch maar niet doen denk ik, nu ik het zo gelezen heb...
    Het lijkt me verstandiger dat ik om de zoveel tijd naar die biologische boerderij ga...
    Ik ga ze ook eens bakken deze week, kijken wat ik er van vind....

    BeantwoordenVerwijderen
  3. zonnewortel is dit zelfde familie

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ik heb ze eens in een ontsapper gedaan en dan gelei gemaakt van het sap , dat gaf een lekkere kruidige gelei voor op de boterham

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een leuk verhaal om te lezen en van te leren. Aardperen heb ik nog nooit gegeten, maar ga ik nu toch misschien eens proberen. Ik moest wel lachen om je schrobben ervan met je tenniselleboog, niet met leedvermaak hoor :-). Meer de herkenning!!! Ik heb er ooit heeeel erg last van gehad en sindsdien speelt hij zo nu en dan op. Minder erg en minder langdurig maar nog vervelend genoeg. Juist nu is dat zo en ik voelde zelf wat jij aan 't doen was.
    Gelukkig; het gaat weer over!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hmmm aardperen, daar ben ik dol op. Wel wat schoonmaak werk aan, niet interessant als je met een tenniselleboog sukkelt. Hopelijk is die ondertussen al wat beter?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Oh wat een heerlijkheid zo uit eigen grond :)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een fotogenieke groente! Is toch groente, knolgroente? Ziet er heerlijk uit allemaal! Dus als ik ooit te stram en stijf word om mijn tuin bij te houden, zet ik hem vol aardperen. Geen omkijken, mooie bloemen en nog eens oogst ook. Die moeten dan wel uitgeschupt worden, dat dan weer wel. Gave tegel trouwens, hier stopten ze dat ook in de grond. Fijn weekend!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wij hebben ook aardperen in de tuin maar oogsten ze toch in november. Ik vind ze alleen lekker in puree. Je kan ze trouwens ook rauw eten.

    BeantwoordenVerwijderen

Kan je niet reageren? Mail me! If you are unable to comment? Contact me!
bollekes.met.gaatjes.en.koordjes(at)gmail.com