Dit jaar werd ik er op de juiste moment langs alle kanten aan herinnerd dat het vlierbloesemtijd was en dat je daar heerlijk lekkers van kan maken.
Nog nooit gedaan, zelfs nooit geproefd maar voor alles is een eerste keer.
Maar niet na eerst wat fotootjes te hebben gemaakt van die berg witte kleine bloemekes die ik plukte in het park...
Dus zocht ik wat recepten bijeen en kocht me 1 (en dat was natuurlijk veel te weinig :) ) glazen fles en een neteldoek bij Dille en Kamille en trok met mijn rieten mand die ik eindelijk nog eens kon gebruiken en een snoeischaar het park in om met deze buit terug te komen .
Schoon hé !
Ik maakte dan wel een flinke portie vlierbloesemsiroop maar ik had dat eerlijk gezegd nog nooit geproefd en ik hoopte heel sterk dat ik dat lekker zou vinden.
Ondertussen weet ik het en ik kan jullie meedelen dat dat gelukkig het geval is ! Oef!
Ik probeerde de siroop eerst met een flinke scheut Cubaanse rum als aperitiefje en dat was al een voltreffer. Maar ook in water is dat zeer geslaagd. Ik geef zelf de voorkeur aan ijskoud plat water met een geut van mijn siroop. Maar het kan ook in bubbelwater en bij nog een hoop andere lekkere drankjes.
Het is nog maar de vraag of ik de zomer doorkom met mijn voorraad want het smaakt als een heerlijke zomerverfrissing.
Deze siroop proeft letterlijk naar bloemen en de lente !
Die drie recepten combineerde ik en dit is hoe ik het deed :
INGREDIËNTEN :
- 2 liter water
- 1,5 kilo ruwe rietsuiker
- 50 bloemschermen van de vlier
- 4 biologische citroenen- 4 appelsienen
MATERIAAL :
- een neteldoek
- een vergiet
- 2 grote potten
- een houten lepel
- lege flesjes
- trechter
RECEPT :
- Ik plukte 50 bloemschermen, ietwat meer dan wat ik terugvond in de recepten maar ik vreesde dat de siroop anders te flauw zou smaken. Ik ben mijn bloemen ook pas tegen een uur of 7 's avonds gaan knippen en ik denk dat er dan minder stuifmeel opzit dat 's morgens. Vandaar 50...
Deze is erg lekker, dus je doet er duidelijk niks mis mee door zoveel bloemen te gebruiken. Ik kon dat ook makkelijk doen want het staat echt vol in het park: je ziet niet dat er bloemen weg zijn en er zal geen vogeltje een besje minder om eten. Maar kan je maar aan weinig bloemetjes geraken, hou er dan toch ook rekening mee dat er nog andere wezens zijn die graag van die besjes eten en laat er nog wat voor hen achter ;).
Nog een waarschuwing : pas een beetje op waar je ze plukt: vlierbloesem van naast de autosnelweg lijkt me niet erg geschikt voor consumptie ....
- Het is belangrijk dat je de bloemetjes niet wast! De smaak van de siroop komt uit het stuifmeel en als je ze wast spoel je het stuifmeel weg... Ik zag wel dat er hier en daar petieterige kleine insectjes in de bloemen zaten maar de truuk van madame Zsazsa om ze eerst op een wit blad te leggen werkte: ik zag ze uit de bloemen komen en kon ze zo makkelijk verwijderen.
- Breng het water aan de kook en roer de suiker er doorheen tot hij helemaal gesmolten is. Dan mogen ook de bloemen er bij. Ik knipte de bloemetjes zo kort mogelijk af zodat er zo weinig mogelijk steel in de siroop belandde. En ik keek elke bloem nog eens vlug na op levende bewoners voor de zekerheid.
- De siroop moet met bloemetjes maar enkele minuten koken. Draai dan het vuur uit en voeg er in dikke plakken gesneden citroenen en appelsienen aan toe. Het deksel mag op de pot en het mengsel mag 24 uur trekken . Ik liet het gewoon in de keuken staan.
- 24 uur later zeefde ik het goedje eerst door een zeef waardoor de grote stukken er uit waren en goot het vervolgens nog eens door een neteldoek.
- De gefilterde siroop die je dan hebt mag je vervolgens nog een kwartiertje laten koken.
- Ondertussen staat er best ook een pot met water te koken waarin je de flesjes én hun deksels steriliseert. Dat doe je gewoon door ze een half uur te koken in water. Bij mijn peren- en vijgenconfituur deed ik dat maar een paar minuten maar de Wim heeft mij op TV eens wijsgemaakt dat dat zeker een half uur moet om te voorkomen dat de inhoud gaat schimmelen. Met mijn confituur is er nooit iets misgelopen, maar ik nam toch maar het zekere voor het onzekere en vanaf nu zal ik dat altijd veel langer laten koken.
- Giet vervolgens met de trechter de siroop in de flessen en de flessen die je wat langer wilt bewaren doe je zo vol mogelijk en je draait er het deksel op. Laat gewoon staan afkoelen en na een tijdje hoor je dan de deksels klikken: het teken dat ze hermetisch afgesloten zijn.
Als het allemaal goed is gegaan kan je ze een flinke tijd bewaren.
Zo.
Voor mij was dit een nieuwe ontdekking en het is er eentje geworden waar ik nog maanden plezier ga van hebben !
En ik ga dat zeker herhalen en nu ik mijn recept heb geblogd is het voor mezelf ook veel makkelijker om terug te vinden hoe ik dat weer heb gedaan ... . Handig toch, dat bloggen ;).
Hebben jullie al eens vlierbloesemsiroop gemaakt ? En waar gebruiken jullie dat voor ?
Ik koop vlierbessensiroop in Ikea, heel erg lekker! :D
BeantwoordenVerwijderenMijn vader maakte dit vroeger altijd voor mij, zooo lekker
BeantwoordenVerwijderenbrengt mij helemaal terug naar mn kinderjaren :D
Liefs,
Karlien
http://polishedcats.blogspot.com/
Wauw wat cool dat je het zelf hebt gemaakt!! Ik ga het ook eens proberen!
BeantwoordenVerwijderenIk heb vorige week én vorig jaar ook over mijn ervaringen geblogd. Lekker he! Je moet zeker ook eens een Hugo maken!
BeantwoordenVerwijdereneen Hugo???
VerwijderenEen scheutje vlierbloesemsiroop, aanlengen met schuimwijn en eventueel wat spuitwater. Schijfje citroen en enkele muntblaadjes toevoegen en heerlijk fris serveren. Hier alvast één van de favorieten, vooral bij warm weer!
Verwijderenja ik maak ook siroop, of als ik weinig bloesem vind, limonade.. en straks weer heerlijk de schermen met bessen plukken voor "wijn", sap en jam!!!
BeantwoordenVerwijderenook eet ik ze als toetje!! de mooie schermen aan hun steeltje door een dun pannenkoekenbeslagje halen, op hun kop bakken in een koekenpan en bestrooien met poedersuiker.. mmmmmmm
BeantwoordenVerwijderenLeuk al die foto's! Zelf vlierbloesem plukken is inderdaad heel bijzonder. De geur is zo sterk!
BeantwoordenVerwijderenoh, al goesting!!!
BeantwoordenVerwijderen