Da's iets typisch Antwerps en ik heb geen idee waar het voor staat.
Ik weet zelfs niet juist wanneer dat is...
Alleen dat het op een maandag valt en dit jaar was dat voorbije maandag.
Op verloren maandag eet half Antwerpen een appelbol en de andere helft een worstenbroodje.
Waarom ?
Ik zou het niet weten ....
Ik eet graag worstenbrood.
Maar voorbije maandag kwam het me niet zo goed uit om er 1 te eten
Dus besloot ik dat vandaag goed te maken en er zelf te maken.
Ik hou van eenvoudige gerechten
Dit is ook zo eentje.
Iedereen kan dat !
ingrediënten :
- gehakt ( of worstjes )
- 1 eigeel
- bladerdeeg
- bakpapier
- peper en zout
- kruiden
Hoe maak je het ?
1. Verwarm de oven alvast voor.
Meng je gehakt met peper en zout en kruiden.
Ik deed er zelf wat grillkruiden onder en wat lookpoeder.
Je kan het ook pikant maken bijvoorbeeld, of er wat ajuin bij doen of zo ...
Ik ben zelf niet zo'n fan van broodkruim bij gehakt, maar dat kan natuurlijk ook.
Alles wat je lekker vindt kan je er bij kieperen
2. Maak er worstjes van, maar druk ze niet te hard aan : ik heb liever dat het gehakt wat luchtig blijft en als je er te hard op knijpt lukt dat niet en kom ik niet proeven...
Leg het gehakt op een velletje bladerdeeg dat je op de bakplaat hebt gelegd
3. rol het deeg rond het gehakt en vouw het toe
4. Druk even met een vork in de rand van je deeg.
Zo blijft het goed toe...
5. scheid een eigeel van het eiwit en strijk elk broodje daar mee in.
Zo wordt het mooi bruin.
6. de boel mag dan een half uurtje in de oven.
Smakelijk !
ps : mijn excuses voor de niet zo smakelijke foto's : gemaakt bij kunstlicht namelijk ...
eventjes goochelen leverde dit op:
BeantwoordenVerwijderenhttp://www.beleven.org/feest/verloren_maandag_belgie
en ook dit
http://nl.wikipedia.org/wiki/Verloren_maandag
zien er lekkere worstenbroodjes uit, smakelijk en veel leesgenot
dat is dus inderdaad iets typisch voor Antwerpen hé ... hier in Limburg kennen ze dat niet en zelfs in Oost-Vlaanderen waar ik oorspronkelijk vandaan ben kenden we dat niet (allé wij kenden het wel omdat onze papa in Berchem werkt lol)
BeantwoordenVerwijderenLekker receptje trouwens :o)
leuke gewoonte!
BeantwoordenVerwijderenen broodje ziet er -bijna- lekekr uit, ik eet geen vlees, maar voor de vulling kan ik ook andere dingen gebruiken!
hmmm, ik krijg gelijk trek! nog nooit gemaakt, ga ik ook een keer doen.
BeantwoordenVerwijderen@ mararangi : merci voor de links !
BeantwoordenVerwijderenWij doen het ieder jaar - we wonen niets voor niets in A'pen en mijn man is een rasechte dus vandaar. En het is eens handig.. je hoeft die dag eens niet te koken. Tenzij je ze zelf maakt, zoals jij! :-)
BeantwoordenVerwijderenNiet smakelijk? Nou, ik moet zeggen dat ik er nu toch echt wel zin in krijg ;)..
BeantwoordenVerwijderenLiefs,
Hanneke maakt