woensdag 12 december 2018

Parijs: over kuieren langs de kade, zwemmen in het kanaal, terrasjes doen en mensen kijken ...

Paris Plage

Ik had vorig jaar ontdekt dat je kan zwemmen in het kanaal in Parijs. 
Vorig jaar deed ik dat niet wegens geen badpak. Maar nu was ik voorbereid en zo kwam het dat ik op een zeer hete zomerdag - één van de heetste van al die hete zomerdagen - in de metro sprong met badpak in mijn tas.


Paris Plage

In de zomer verandert de stad een beetje in een pretpark: "Paris Plage" genaamd.


Paris Plage

Aan de oevers van de Seine en Bassin de la Villette - het kanaal - zijn dan tal van activiteiten voorzien voor de thuisgebleven stadsbewoners en  -bezoekers. 


Paris Plage

Paris Plage

Je kan dan zwemmen in afgebakende zwembaden in het Bassin de la Villette, maar je kan er meer doen dan zwemmen alleen: zowel in als naast als boven het water is er pret en vermaak voorzien.


Paris Plage

Je kan er varen met allerhande soorten vaartuigen, met een katrol over het water vliegen, met je voeten in het zand friemelen, petanque spelen zoals een echte Fransman, of gewoon met vrienden bij mekaar troepen met een hapje en een drankje. 


Paris Plage

Ik ging dus zwemmen.


Paris Plage

Zwemmen in Bassin de la Villette is gratis maar men laat wel maar een beperkt aantal mensen tegelijk binnen. 


Paris Plage

Toch hoefde ik niet aan te schuiven.


Paris Plage

Als je je spullen wil achterlaten, kan je een locker gebruiken. Ook dat is gratis maar je moet wel iets afgeven als onderpand voor de sleutel.


Paris Plage

Alle lockers waren echter bezet dus moest ik even wachten op een sleutel. Als ik er met gezelschap was geweest, had het natuurlijk ook zonder locker gekund. 


Paris Plage

Maar zo op mijn eentje gaan zwemmen zorgde voor een aantal praktische dilemma's:  ik wilde graag eventjes in een strandstoel zitten lezen en daarna wat zwemmen en dan terug gaan lezen en dat zorgde ervoor dat ik heel de tijd heen en weer moest lopen naar mijn lockerrtje. Maar bon: moeilijk gaat ook.


Paris Plage

In het zwembad zwem je in het water van het kanaal. Men heeft gewoon voor de veiligheid wat stukken afgebakend als zwembad. Het water is niet mooi helder en er komt soms wel eens iets langs je benen gestreken maar het water wordt zorgvuldig elke dag getest op properheid.


Paris Plage

Er zijn drie verschillende zwembaden afgebakend: eentje voor de kleintjes, eentje voor de "gewone mensen" en eentje voor de "intensieve zwemmers". 


Paris Plage

Het was niet al te druk in het water, zwemmen was erg aangenaam. Ik dook er met genoegen even in - al mag je dat niet al te letterlijk nemen want duiken doe ik niet echt.
Het water bleek heerlijk verkoelend.
Achteraf voelde ik me helemaal opgefrist! 


Paris Plage

Al zwemmend dacht ik voortdurend in mezelf : "Mie! Ge zijt gewoon aan het zwemmen in het kanaal in Parijs! Hoe cool is dat wel niet! Dit ga ik nooit te vergeten!"


Paris Plage

Van zwemmen en nog meer van heet weer krijg ik dorst, en dus ging op op zoek naar een drankje in dat wondermooi clubhuis waar ik vorig jaar al eens was: Pavillon de Canaux.


Paris Plage

Dat bleek ondertussen uitgebreid met een veranda: niet direct iets waar ik nood aan had op die moment van het jaar, maar het zal wellicht van pas komen op minder warmere momenten.


Paris Plage

De rest van de dag kuierde en luieren ik verder rond het kanaal. 


Paris Plage

Er is daar heel wat te zien: al die mensen en overal street art (foto's later) en speciale gebouwen.... 


Paris Plage
Paris Plage

Ik ontdekte er "Stalingrad", een plein met imposant gebouw en veel leven. Daarvoor kende ik die plek alleen als naam van een metrostation.


Paris Plage

Tot mijn eigen verbazing ben ik maar één keer gaan zwemmen tijdens mijn verblijf in Parijs. 


Paris Plage

Het deed nochtans echt deugd, ik heb geen idee waarom ik het niet vaker ben gaan doen. 
Ik zou het namelijk iedereen aanraden op een zomerse dag in Parijs! 


Paris Plage

Wil je er ook eens naartoe? Dan moet je - alleen in de zomer natuurlijk - hier zijn: 


Paris Plage

Meer Parijs hier of op deze pagina ...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Kan je niet reageren? Mail me! If you are unable to comment? Contact me!
bollekes.met.gaatjes.en.koordjes(at)gmail.com