dinsdag 13 december 2016

recept: kikkererwtenstoemp met sesamolie


Ik eet graag patatten. Ik weet het, tegenwoordig is dat niet de meest geliefde knol. Ge zoudt er dik van worden en het zou ongezond zijn. Het is bovendien vooral niet hip.
Maar ik kan er niet aan doen, ik ga toch niet doen alsof (en ik word trouwens van alles dik)  en dus deel ik gewoon met volle overtuiging mee: ik eet graag patatten!
Nah! Dat doet deugd, dat zo eens hardop zeggen.


Onlangs had ik zin in een patat in de schil met vanalles er op en in. En ik wilde er eens een extra efforreke voor doen dus pakte ik een kookboek uit mijn collectie en ging op zoek naar inspiratie. En toen stootte ik ineens op deze stoemp. 
Ik moést dat gewoon eens uitproberen. 
De aardappel in de schil was op slag vergeten.
En zo geschiedde ...


Zo komt het dat ik jullie kan meedelen: het lijkt misschien een rare combinatie, maar da's dus écht heel lekker!
Het is wel een best zwaar gerecht, veel heb je er niet van nodig om voldaan te zijn. 
Ik combineerde het dag 1 met een spinazieslaatje en een stukje lamsvlees en de dag erna terug met een spinazieslaatje en ene stukske zalm. 
Ik ga dat nog maken denk ik...


INGREDIËNTEN:
- kikkererwten. Ik gebruik altijd gedroogde kikkererwten en die moet je 24 uur laten weken in water. Maar het zal ook wel lukken met kikkererwten uit blik.
- 1 tot 2 tenen look
- smaakvolle sesamolie
- iets pikants. Ik gebruikte chilipoeder
- eventueel boter
- peper en zout
- wat olijfolie
- aardappelen
Ik heb zo maar wat gedaan wat betreft hoeveelheden. Voor de aardappelen reken je per persoon de hoeveelheid die je normaal gebruikt als je puree maakt en de kikkererwten is wat gokken. Hou er rekening mee dat die flink opzwellen dus een heel pak is wellicht veel en veel te veel 😊.
En als je er te veel hebt, kan je er nog altijd humus  van maken. 


ZO MAAK JE HET:
  • Zet de gedroogde kikkererwten 24 uur op voorhand te week zodat ze lekker kunnen zwellen. 
  • Kook ze vervolgens gaar op een laag vuurtje in water - zonder zout! Giet ze af maar hou het kookvocht bij.
  • Ondertussen mag je ook als de kikkererwten bijna gaar zijn de aardappelen schillen en gaar koken. 
  • Maak een puree van de kikkererwten in de keukenmachine of met de mixer. Doe er look, peper en zout en wat kookvocht bij. Je moet een smeuïge puree krijgen, dus doe er kookvocht bij tot de structuur goed is. 
  • Giet de aardappelen af en doe ze terug in een pot. Giet er wat melk, zout en peper bij en stamp ze tot aardappelpuree. Er moet ook nog een goeie lepel sesamolie bij en een lepel of 3 olijfolie (volgens het recept 7 maar dat lijkt me echt wel wat te veel van het goede).
  • Doe er ook de kikkererwtenpuree onder.
  • Klaar!!

SMAKELIJK 
xxx
Meer recepten op deze pagina...

3 opmerkingen:

  1. oww ben gek op kikkererwten!!! bedankt voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lijkt me heerlijk, ik hou wel van kikkererwten. En ook van patatten, vooral in de vorm van chippies, mmmm!

    BeantwoordenVerwijderen

xxx !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...