dinsdag 6 september 2016

Recept: moussaka!

Recept: moussaka!

Er zijn zo van die gerechten die dolgraag eet maar zelden maak.
Omdat ze eigenlijk net iets te calorierijk zijn om goed voor me te zijn, of omdat er zoveel werk in kruipt, of omdat je dan zo'n grote portie moet maken dat ik er - op mijn eentje wonend - dagen van moet eten om het op te krijgen. Dat soort van gerechten vraagt om een speciale gelegenheid.

Recept: moussaka!

Moussaka bijvoorbeeld.
Dus toen ik nog eens eters had en net iemand op TV moussaka had zien maken en daar goesting in had gekregen moest ik niet lang nadenken over wat de pot zou schaffen....
En het was 'lekm'nbekje' (( da's een uitdrukking die mijn mama vroeger vaak bezigde tegen katten die iets lekkers van haar kregen wij praten tegen katten namelijk  ;D ).



INGREDIËNTEN:

Recept: moussaka!

- aubergines natuurlijk, ik gebruikte er 3
- tomaten, een stuk of 5
- aardappelen
- gehakt. Ik kon niet kiezen en pakte dus maar vanalles: lamsgehakt, een beetje gehakte biefstuk en een pakje kalfsgehakt. Maar mijn eters vonden dat ik in't vervolg toch beter alleen lamsgehakt zou gebruiken.
- een 200 tot 300 gram fetakaas
- boter
- veel olijfolie
- bloem
- melk
- look
- kaneel
- peper
- zout

ZO MAAK JE HET: 

Er kruipt veel werk en tijd in dit recept. Dus hou daar rekening mee als je het wil maken.
Het recept begint met het voorbereiden van verschillende ingrediënten om vervolgens de ovenschotel met die ingrediënten op te bouwen.

Recept: moussaka!

De aubergines snij je in dunne plakken. Ik heb het in de lengte gedaan maar dat mag natuurlijk ook in rondjes.
Bestrooi ze daarna royaal met zout en laat ze een tijdje - zeker 10 tot 20 minuten - staan. Het zout onttrekt vocht uit de groente waardoor het gerecht minder waterig zal zijn. 
Daarna spoel je ze af en dep je ze 1 voor 1 droog.


Recept: moussaka!

Zet vervolgens een pan op het vuur, giet er wat olijfolie in en bak elk schijfje aubergine aan beide kanten goudbruin.
Geloof me: daar ben je effe mee bezig :).
Als ze een mooi kleurtje hadden depte ik ze stevig met wat keukenrol om wat olijfolie terug op te slorpen: aubergines zijn namelijk gek op een badje van olie, ze zuigen die helemaal op en door ze af te deppen met keukenrol verlaag je het caloriegehalte van dit gerecht toch een klein beetje.

Recept: moussaka!

Met de aardappelen doe ongeveer hetzelfde als met de aubergines: in dunne schijfjes snijden of zelfs schaven, elk apart bakken in olijfolie en de olie er weer af deppen.

Recept: moussaka!

Snipper de ui en snij de tomaten in stukjes.
Bak de ui in wat olie en doe er het gehakt, de tomaten, wat kaneel, de look en wat peper en zout bij. Dat mengsel mag een kwartiertje op een laag vuurtje sudderen.

Recept: moussaka!

In moussaka hoort ook witte saus. Smelt dus de boter in een steelpannetje, doe er de bloem bij en als het mengsel wat naar koekjes begint te ruiken giet je er al roerend met de garde beetje bij bij beetje melk bij tot je een dikke witte saus hebt. De witte saus mag behoorlijk dik zijn, dus wees niet te zuinig met de bloem. Breng de witte saus op smaak met peper en zout.

Recept: moussaka!

Verkruimel de feta in kleine stukjes en nu kan je beginnen aan de opbouw van de moussaka.

Recept: moussaka!

Leg in een ovenschotel telkens opnieuw een laagje aubergines, een laagje aardappelen, gehakt, feta en witte saus en doe dit steeds opnieuw tot alles op is.
Schuif deze schotel in de oven en laat hem er toch wel een uurtje op ene laag vuurtje in garen.
Ik diende de moussaka op met tzatziki, ik hou van de frisse smaak van tzatziki bij tomaatgerechten. 

Recept: moussaka!

Smakelijk !

Meer recepten hier ....

8 opmerkingen:

  1. En zo heeft elk zijn moussaka-recept zeker? Ziet er lekker uit, en met die witte saus erbij ga ik zeker eens proberen. Ik ben nogal van "laat het vooruit gaan", dus de aubergine gaat bij mij in blokjes in de pan. Ik doe er ook nog courgettes en soms wat champignons bij, en tot hiertoe altijd een eerder pittige tomatensaus.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. het ziet er goed uit. In een grijs verleden was ik met een vriendin in Griekenland en een Griekse restauranteigenaar wilde graag iets echt Grieks voor ons maken en deed veel moeite om de ingrediënten bij elkaar te krijgen en maakte voor ons moussaka die droop van het vet. We vreesden voor onze maag en mijn vriendin at er bijna niets van maar ik vond dat ik de man moest plezieren. Gelukkig ging het goed met de maag maar moussaka heeft toch een beetje een "bijsmaak"

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat mmoussaka hééééél vettig kan zijn. Daarom dat ik mijn aubergines en aardappelen afgedept heb met keukenrol. Ben er ook niet zot van als dat druipt van de olie.

      Verwijderen
  3. Oh! Ik wou dat ik je recept eerder gezien had! Paar dagen geleden een ander recept gevolgd en niet zo tevreden van. Daar werden de aardappelen gewoon gekookt en nadien in schijfjes gesneden. De Aubergine werd ook niet op voorhand gebakken. En geen sprake van feta (al maakte ik wel een witte kaassaus). De laagjes waren: aubergine - aardappelen - gehakt (met tomatenmengsel) - opnieuw aubergine - aardappelen - gehakt - met om te eindigen opnieuw aubergineschijfjes en dan helemaal op 't einde de witte saus. Ik dacht nog bij mezelf: zou het niet lekkerder zijn als ik middenin ook eens een laagje witte saus doe? Had ik beter gedaan lijkt me :p Geheel moest ook maar kwartier in de oven. Vond ik ook al vreemd eigenlijk... Op hoeveel graden zet jij je oven?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Awel, probeer dan nu dit recept maar eens :). En ik heb geen graden op mijn oven, ik heb een gasoven en zet hem ' tussenin'. Daar heb je niet veel aan zekers ? :D

      Verwijderen
  4. Ooooo, die foto's van jou toch!!!
    Mag ik een keer bij je op cursus komen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik weet niet of ik zo'n goede leraar zou zijn. Ik doe maar wat en al doende leert men ;)

      Verwijderen

Kan je niet reageren? Mail me! If you are unable to comment? Contact me!
bollekes.met.gaatjes.en.koordjes(at)gmail.com