woensdag 4 november 2015

Recept - Turkse mosselsoep

Recept - Turkse mosselsoep

Een tijdje geleden had ik nog eens zin in een nieuw soepreceptje en toen viel mijn oog op een recept van een pittig mosselsoepje in een kookboek uit mijn collectie.
Ik herinner me mosselsoep vooral van uit mijn kindertijd : als we mosselen hadden gegeten, kregen we de dag erna overheerlijke mosselsoep van het vocht en de groenten die nog over waren van de dag ervoor. 
Maar dit is dus een ander receptje, wat pikant oosters. Ook erg lekker (maar toch niet hetzelfde ) ...
En zo maakte ik het : 

Recept - Turkse mosselsoep

INGREDIËNTEN 
- 1 kilo mosselen
- 1,5 dl witte wijn
- een paar uien
- wat look
- rijpe tomaten, ik gebruikte er 4
- een paar stengels selder
- peterselie
- wat yoghurt, ik gebruikte dikke Griekse yoghurt
- olijfolie
- peterselie
- harissa, minimum 1,5 theelepel
- een bussel bosui
- een paar patatjes
- peper en zout
- wat visbouillon, dat mag van een blokje zijn ...

Recept - Turkse mosselsoep

ZO MAAK JE HET :

Snij de ui in ringen en pel de teentjes look.

Recept - Turkse mosselsoep

Was de selder en snij heb in kleine stukjes.
^py

Snij de tomaten in blokjes. Volgens het recept moet je ze schillen maar van mij moet dat niet. Van mijn papa wel maar vermits hij niet de kok van dienst was heeft hij daar niks over te zeggen :) .... .

Recept - Turkse mosselsoep

Schil de aardappeltjes en snij ze in blokjes.


Snij de bosui in stukken.


Snij de peterselie fijn.


Spoel de mosselen goed af en verwijder baarden indien nodig. Breng de witte wijn aan de kook in een pot en kook de mosselen in een paar minuutjes gaar. Als ze helemaal open zijn, zijn ze gaar. Kook mosselen echt niet te lang want dan worden ze taai en da's niet lekker! 
Giet ze af en hou het vocht bij. Dat is namelijk de basis van de soep!
Haal de meeste mosselen uit de schelpen. Je mag er ter decoratie een paar in hun schelp laten. 

Recept - Turkse mosselsoep

Dan mag je de olijfolie in een pan doen en de ui bakken samen met de selder, de look en de bosui. 
Giet het vocht van de mosselen er terug bij en doe de aardappelen en de harissa er bij. Voeg ook nog wat extra water en bouillon toe . Laat het koken tot de aardappelblokjes zacht zijn. 
Voeg helemaal op het einde de tomaatjes toe. Het is namelijk lekker als die niet helemaal plat gekookt zijn. 


Doe voor het opdienen wat mosselen in een bord.
Zet ook wat brood, peterselie en de yoghurt op tafel.


Schep wat hete soep over de mosselen, voeg een lepeltje yoghurt toe en strooi er wat peterselie over en geniet ! 


Meer recepten vind je op deze pagina.

3 opmerkingen:

  1. Dat ziet er lekker uit! En heel leuk zoals je het recept met allemaal foto's laat zien. Nu weten de Hollanders zeker dat ze het goede ingrediënt gebruiken :-)).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. MMMM dat ziet er weer lekker uit.... :-)
    Chris V.

    BeantwoordenVerwijderen

Kan je niet reageren? Mail me! If you are unable to comment? Contact me!
bollekes.met.gaatjes.en.koordjes(at)gmail.com