dinsdag 15 september 2015

Tip : potlood en slijper

Tip : potlood en slijper

Toen ik een paar jaar geleden besloot om te gaan tekenen tijdens vergaderingen en altijd een tekenboekje mee te sleuren in mijn "jakosj" , dook ik - na eerst even te hebben geëxperimenteerd met gekleurde stiftjes - in mijn voorraad teken- en schildergerief en haalde daar wat kleurpotloodjes uit.
Maar die waren al gauw op omdat de punten steeds braken.

Tip : potlood en slijper

Waarop Latifa in de oneindige voorraad ( zo lijkt het toch ) kleurpotloden van haar kinderen dook en me door die steeds brekende punten bleef voorzien in een onuitputtelijke stroom nief kleurgerief.

Tip : potlood en slijper

Maar die punten bleven maar breken en toen kwam ik eens in een tekengeriefwinkel en viel mijn oog op een betaalbare degelijke puntenslijper...

Tip : potlood en slijper

Zo ontdekte ik de oorzaak van van mijn steeds weer brekende potloodpunten. Ik scherpte het potlood met een in de supermarkt aangekochte nieuwe slijper, maar nadat ik 1 keer de punten had geslepen bleven de punten maar afbreken...
De slechte slijper maakte mijn potloden stuk. 

Tip : potlood en slijper

Met de nieuwe - zeer betaalbare maar toch veel degelijkere  - slijper heb ik dat nooit meer.
Ik doe sinds mij nieuwe slijper al meer dan een jaar met mijn collectie zwarte potloden die ik ook nog onderin de doos kleurgerief vond. ( en waarvan ik geen flauw idee meer heb waar ik ze ooit kocht voor in't geval je dat graag had willen weten).

Tip : potlood en slijper

Soit, mijn gouden raad van vandaag : teken jij ( of je kinderen ) graag ?
Bespaar jezelf dan heel wat geld en frustratie door een écht goede potloodslijper aan te schaffen en laat die brol van de supermarkt aan je voorbij gaan, ook al hebben ze hippe kleurtjes ;) !

Tip : potlood en slijper

De mijne heeft zelfs nog reserveslijpbladen.
Deze slijper kostte schat ik iets tussen de 5 en de 7 euro. 

Tip : potlood en slijper

PS : ik kocht deze slijper gewoon in de tekenwinkel en betaalde gewoon de volle pot. Er werd me niet gevraagd om er over te schrijven, ik wil dit helemaal uit mezelf met jullie delen. Ik heb namelijk een sponsorvrije blog. Er zijn wellicht trouwens nog goede slijpers van andere merken te vinden in tekengeriefwinkels. 

Tip : potlood en slijper

Veel tekenplezier nog ! 


Mijn tekeningen via deze tag ...

14 opmerkingen:

  1. Ik heb dat net ook ontdekt en de mijne koste 0,30 cent in de kringwinkel :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oja, een slijper maakt een wereld van verschil!
    (Mijn grafietpotloden, die slijp ik zelfs niet, daar werk ik met een mesje en fijn schuurpapier. Geen zicht, dat wel, maar uitermate effectief want de laatste zes jaar geen breuk gehad.)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. oei, dat lijkt me precies niks voor mij, ik ben nogal bruut en ongeduldig van tijd ;)

      Verwijderen
  3. Dat vind ik nou een gouden tip! Ik heb altijd gedacht dat het aan de kwaliteit van de kleurpotloden lag. Of ik verdacht iemand ervan het zaakje te hebben laten vallen...
    Ik heb diverse puntenslijpers, ook van die metalen 'made in Germany' dingen naast plastic slijpers...
    Ik ga er toch eens op letten, en anders is mijn gang ook subiet naar de speciaalzaak!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ik dacht ook dat het aan de potloden lag. Maar toen ik die nieuwe slijper kocht was het verschil enorm opvallend en zo viel mijn frank dat de slechte slijper het probleem was. Van deze potloden heb ik nog 1 exemplaar met de oude slijper gepunt en dat potlood is opmerkelijk korter dan de rest omdat toen de punt maar bleef afbreken.

      Verwijderen
  4. Heel vervelend als steeds je punt afbreekt. Ik heb ook wel eens gehoord dat je potloden niet moet laten vallen omdat dan het binnenste breek en dat de oorzaak is van het breken van de punt... Zal ik je nog een goede tip geven??? Op de Kunstacademie moesten wij de potloden slijpen met een mesje en dan opschuren met een schuurpapiertje..

    lieve groet,dinah

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. mijn moeder - die ook academie deed ooit - doet dat ook met een mesje. Maar dat schuurpapier is nieuw voor me, daar ga ik bij haar eens achter vragen !

      Verwijderen
  5. Mmmm dus een slijper maakt verschil? Dat gaan we eens uitproberen! Mercie

    BeantwoordenVerwijderen
  6. een goede puntenslijper is het halve werk... De andere helft weten ook veel mensen niet, misschien heb je er wat aan ;) Bijna iedereen draait de potloden in de slijper maar beter is het om je potlood stil te houden en de slijper te draaien. 'Laat het gereedschap het werk doen' ;D
    Groetjes, Wendy

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Heb ook altijd hetzelfde probleem. Ben benieuwd of het inderdaad aan de slijper ligt.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Grappig te lezen dat het dus niet komt doordat de stift breekt doordat je je potlood laat vallen, wat ik altijd dat. Bedankt voor de tip.

    BeantwoordenVerwijderen

Kan je niet reageren? Mail me! If you are unable to comment? Contact me!
bollekes.met.gaatjes.en.koordjes(at)gmail.com