dinsdag 29 april 2014

DIY - Patatten kweken in een zak...

In mijn postzegeltuintje probeer ik graag af en toe eens iets nieuws uit .
Zo besloot ik vorig jaar aardappelen in een zak te kweken.
Ik was dat ergens tegengekomen op internet en dat leek me wel eens tof om te doen.
Ondertussen heeft ook de Wim dat in zijn moestuin eens laten zien op TV.

DIY - Patatten kweken in een zak...
de oogst van vorig jaar 

Na een jaartje experimenteren kan ik proefondervindelijk zeggen : dat gaat heel goed, aardappelen kweken in een zak!
Zo goed dat dat een jaarlijkse gewoonte wordt in 'tuintje M(i)e'
Voor de "goeiekoop "moet je het niet doen, want aardappelen zijn sowieso niet zo duur in de winkel. Maar het is gewoon ongelooflijk tof om zo'n plant te zien groeien ( en man, dat gaat hard ! ) en de aardappelen op het einde van het seizoen uit de aarde te scheppen .
Heb je zin om het ook eens te proberen ? Het is nog niet te laat : ga er gewoon voor !
Volgens mij heb je er zelfs geen tuin voor nodig en kan dat ook gewoon op een balkon....

DIY - Patatten kweken in een zak...

WAT HEB JE NODIG : 
- een plantzak. Er bestaan speciale aardappelkweekzakken die een flapje hebben aan de zijkant waardoor je aardappelen kan oogsten zonder ineens heel de plant te moeten uitdoen. Maar je hebt helemaal geen speciale plantzak nodig om aardappelen te kweken, dat gaat namelijk ook perfect in een gerecycleerde grote zak van potgrond.
- aarde. Ik gebruikte vorig jaar potgrond maar als je een tuin hebt gaat dat wellicht ook met grond die je uit de tuin schupt. 
- pootaardappelen . Je kan daar gewone aardappelen voor gebruiken die je eerst wat laat schieten, maar ik kocht een zakje pootaardappelen .  Vorig jaar ging ik voor het ras 'Mona Lisa' ( want dat waren de enige die ik nog kon vinden in de plantenzaak die ik toen leegkocht ). Dit jaar bestelde ik er via internet en is het 'Borwina' geworden. Gewoon omdat je iets moet kiezen en deze zeer goed bestand zijn tegen aardappelziekte en een grote opbrengst schijnen te hebben. Als je gewone aardappelen gebruikt uit de keuken kan het naar het schijnt wel zijn dat deze niet zo resistent zijn tegen allerlei kwalen. Dat risico moet je er dan maar bijnemen.

ZO DOE JE DAT : 

Gebruik de grote zakken van potgrond, die van 40 liter. 
Ongetwijfeld kan je ze ineens zo gebruiken, maar ik zie dat men ze overal eerst binnenstebuiten keert en dat vind ik op zijn minst al uit esthetisch oogpunt een goeie zaak.
Dan rol je ze wat op ...
Zo...
Steek met een mes of schaar waterafvoergaten in de bodem van de zak.  
en vul de zak met een 15-tot 20 cm laag (pot)grond. Ik gebruikte dit jaar de potgrond uit de potten van de tomaten van vorig jaar. Ik weet eigenlijk nooit wat ik met die oude potgrond moet doen : vaak belandt die gewoon in de groencontainer bij mij. Dus nu eens proberen of ik hem kan hergebruiken voor de aardappelen. (Als je een goeie tip hebt voor oude potgrond : laat maar weten ! Als je weet of je die gewoon kan blijven gebruiken : laat het me zeker weten ! ) 
Dan zoek je een paar mooie pootaardappelen mét scheut uit.
In 1 zak kan je 3 aardappelen planten. Leg ze mooi verspreid met de scheut naar boven op de laag grond.
En bedek ze met een 10-tot 15 cm dikke laag grond. Daar gebruikte ik de grond voor uit een pot waar vorig jaar erwten hebben ingestaan. Ik heb namelijk net uit den boek van de Wim en van Madame Zsazsa geleerd dat erwten 'groenbemesters ' zijn. Dat wil zeggen dat ze in plaats van alle voedingsstoffen uit de grond te halen deze integendeel nog beter maken ! Kan niet slecht zijn dus ! Dus kieperde ik die aarde met wortels en al bovenop de aardappelen.
En dan nog flink wat water... en dan maar wachten...
Hiermee is het echter nog niet gedaan, maar ik kan (nog) geen foto's laten zien van het vervolg... Het zit namelijk zo : de aardappelplantjes zullen beginnen groeien, maar als je een hoge opbrengst wilt, moet je nadat ze een centimeter of 15 zijn de boel weer ondergooien met grond. Dit doe je een keer of 3, je zal na verloop van tijd de aardappelzak terug wat moeten loswikkelen zodat hij hoger wordt. Op die manier zal de aardappelplant telkens opnieuw knollen bijmaken en zal de opbrengst van je plant veel hoger liggen.
In zijn volle glorie ziet de aardappelplantzak er uit zoals op de foto hieronder.

DIY - Patatten kweken in een zak...

Ik oogstte mijn aardappelen ineens per zak en dit op de moment dat de bladeren geel begonnen te worden. Maar dat kan ook vroeger, ik denk dat ik dit jaar echt zwaar in de verleiding ga komen om via de flap in de zijkant van de plantzakken eens te gaan voelen en er al eentje uit te peuteren om te proeven :)
Geef de planten wel regelmatig water ! 
Omdat de planten na een tijdje toch echt wel erg hoog en groot werden en nogal chaotisch, bond ik ze vorig jaar hier en daar wat tegen een stok. Maar dat moet niet echt, het zorgt alleen voor wat meer orde in de chaos.
Geen idee trouwens of de coloradokever nog vaak in onze contreien de aardappelen komen bezoeken. Ik herinner me dat ik als kind regelmatig de opdracht kreeg om in het aardappelveldje de kevers uit de planten te gaan plukken. 
Ik herinner me nog dat dat erg mooie kevers waren, gestreepte, met geel.
Nu zou je me toch zwaar moeten overtuigen vooraleer ik kevers of andere insecten zou willen vastnemen met de blote hand. Ik ben er op zich niet bang van, maar ze vastpakken is toch nog een ander paar mouwen. Maar als kind vond ik dat allemaal "iets van niks". 


Soit, voor ik te nostalgisch word : veel succes met uw patatten ! Ik hoop dat ge er even hard van gaat genieten dan ik en ik wens je alvast ietwat voorbarig een voortreffelijke rijkelijke oogst toe!!!

  

12 opmerkingen:

  1. Kunt ge ook fritten in een zak kweken? Dat zou pas praktisch zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een leuk idee! En handig ook, wanneer je niet zoveel ruimte hebt!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een leuk idee, ik zal hem doorsturen naar mijn dochter, zij is van de groente en fruit plantjes kweken. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oh waw, bedankt voor de info! Ik wou al lang zo'n platzak kopen, maar vind dat vrij duur. Ik ga het snel zo eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb dit al eens gezien, maar nooit zo goed uitgelegd! Misschien moet ik het maar proberen, superleuk!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Super tof! Ik wou dit ook eens proberen dit jaar. To be continued. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Vraagje: moeten aardappelen eerst bloeien voor ze knollen onder de grond maken..sorry een beginnende moestuinvrouw..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik weet niet welke invloed het bloemen van de aardappelplant op de knollen heeft. Ikzelf oogst ze als de plant geel begon te worden. Je kan als je ze vroeger wil oogsten ook eens voelen naar de grootte van de aardappelen vooraleer te oogsten hé. Ik vermoed wel dat het dit jaar geen goed jaar is voor aardappelen; veel te nat dus veel aardappelziekte? Ik heb er zelf geen gezet dit jaar trouwens.

      Verwijderen
  8. die zak binnenstebuiten keren is omdat de zwarte kant meer warmte van de zon vasthoudt, zo groeien de knollen nog sneller ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Bij www.de makkelijke moestuin, kan je leren hoe je je oude grond kan hergebruiken. Dat is de moeite waard om te doen.

    BeantwoordenVerwijderen

Kan je niet reageren? Mail me! If you are unable to comment? Contact me!
bollekes.met.gaatjes.en.koordjes(at)gmail.com